Στρατηγικός Σχεδιασμός (Master Plan) Πολιτιστικής Πολιτικής & Βιώσιμης Ανάπτυξης Δήμων Κισσάμου και Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά, ο Δήμος Κισσάμου και η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού τους ρόλου, της συνεργασίας τους με άλλους φορείς και της από κοινού προσπάθειάς τους για την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης, συνεργάζονται με σκοπό τη βελτίωση και την αναβάθμιση του πολιτιστικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι της περιοχής της πρώην επαρχίας Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων με την ανάπτυξη ενός Στρατηγικού Σχεδίου Πολιτιστικής Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου.

 

Στο πλαίσιο αυτό οι αναφερόμενοι Δήμοι προχώρησαν στην εκπόνηση ενός ερευνητικού προγράμματος με σκοπό τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη του Κισσαμίτικου πολιτισμού και της πολιτιστικής ταυτότητας της Κισσάμου, που θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη του τόπου, συντελώντας στην μετέπειτα υλοποίηση των κατάλληλων έργων και δράσεων που θα συμβάλλουν στην ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου της πρώην επαρχίας Κισσάμου και γενικότερα στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κρήτης.

 

Για το σκοπό αυτό η συνάφθηκε προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Κισσάμου και του Δήμου Πλατανιά. Με την ανωτέρω προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης θα εκπονηθεί το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (MASTER PLAN) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΙΑ» και προϋπολογισμό 30.750,00 ευρώ (με ΦΠΑ) το οποίο αποτελεί πανελλαδική καινοτομία, καθώς θα στηριχτεί στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της περιοχής μελέτης και των αναπτυξιακών προοπτικών της, υπό το φως του γενικότερου στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι ώστε οι όποιες επιλογές να υποστηρίζουν την κοινωνική και οικονομική συνοχή, την οικονομική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής μελέτης.

 

Πιο συγκεκριμένα, το αντικείμενο της ανωτέρω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης περιλαμβάνει τη μελέτη, με συστηματικό τρόπο, του πολιτιστικού κεφαλαίου της πρώην επαρχίας Κισσάμου, έτσι ώστε να αναδειχθούν:

  • Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του κεφαλαίου, που συνθέτουν την ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής και αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για αυτή.
  • Οι σχέσεις αλληλεπίδρασης και οι συνέργειες που αναπτύσσονται ανάμεσα στην πολιτιστική ταυτότητα από τη μία πλευρά και τους επιμέρους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας από την άλλη.
  • Τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία από την αξιοποίηση, διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

 

Κύριοι του Έργου είναι οι Δήμοι Πλατανιά και Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων.

 

Φορέας Υλοποίησης ορίζεται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΜΠ-ΕΛΚΕ).

Ειδικότερα, η Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού του ΕΜΠ διαθέτοντας την ανάλογη τεχνογνωσία, θα πραγματοποιήσει ερευνητικό πρόγραμμα, με στόχο την καταγραφή της πολιτιστικής ταυτότητας της πρώην επαρχίας Κισσάμου και την ανάδειξη / αξιοποίησή της στην αναπτυξιακή διαδικασία σε τοπικό επίπεδο.

 

Φορείς Χρηματοδότησης θα είναι η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι Πλατανιά και Κισσάμου.

Οι ερευνητικές εργασίες που θα εκτελεσθούν, σε επιμέρους στάδια, περιλαμβάνουν:

 

(Ι) Διαδικασία Μάθησης. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό του προβλήματος, του στόχου και των υποστόχων που τίθενται για την επίλυσή του, με εμβάθυνση στην περιοχή μελέτης για την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης.

(ΙΙ) Διαδικασία Αξιολόγησης.  Στο στάδιο αυτό δομούνται δύο εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής της πρώην επαρχίας Κισσάμου, που στηρίζουν την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Οι εναλλακτικές αυτές λύσεις στη συνέχεια αξιολογούνται με τη βοήθεια ομάδας κριτηρίων αξιολόγησης, που ‘μετρούν’ την απόδοση των λύσεων αυτών ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί (επίπτωση στο φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό προφίλ της περιοχής).

(ΙΙΙ) Διαδικασία Εφαρμογής. Στο στάδιο αυτό γίνεται η επεξεργασία από την ερευνητική ομάδα της πληροφορίας που συλλέγεται στο προηγούμενο στάδιο και οδηγεί στην τελική διατύπωση της προτεινόμενης προς υλοποίηση λύσης για την αξιοποίηση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής μελέτης και την οριστικοποίηση των μέτρων πολιτικής που την υλοποιούν και είναι εναρμονισμένα με την ισχύουσα νομοθεσία, με τα οράματα και τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας.

(ΙV) Δράσεις Δημοσιότητας για την ενημέρωση όλων των δημόσιων φορέων για τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος.

 

 

Τελ. ενημέρωση 23/02/2016

Συνδέσεις

  •  (147)
  • Life_Agroclima (142)
  •  (141)
  •  (140)
  •  (46)
  •  (108)
  •  (138)
  •  (146)
  •  (80)
  •  (75)
  •  (139)
  •  (62)
  •  (125)
  •  (124)