Σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 (Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης):
1. Το δημοτικό συμβούλιο με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του μπορεί να συγκροτεί επιτροπές για την επεξεργασία και εισήγηση θεμάτων της αρμοδιότητάς του. Ειδικότερα στους τουριστικούς δήμους συγκροτείται επιτροπή για την επεξεργασία και εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του δήμου.
2. Στις επιτροπές προεδρεύει δημοτικός σύμβουλος που ορίζεται με την απόφαση της συγκρότησης. Σε αυτές μετέχουν σύμβουλοι που προτείνονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης του δήμου, καθώς και ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής.
3. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με την πλειοψηφία των δυο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του, είναι δυνατή η καταβολή εξόδων κίνησης και ημερήσιας αποζημίωσης, σε ιδιώτες μέλη επιτροπών, που συγκροτούνται από το συμβούλιο, για μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, οι οποίες γίνονται για εκτέλεση υπηρεσίας, σχετικής με το έργο τους. Το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης για τις μετακινήσεις στο εσωτερικό καθορίζεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης και τα έξοδα κίνησης στο εξωτερικό καθορίζονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές διατάξεις.
4. Θέματα που έχουν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη, ύστερα από πρόταση του δημάρχου, μπορούν να παραπεμφθούν σε επιτροπή μόνο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία καθορίζεται και προθεσμία για την υποβολή σχετικής μελέτης ή εισηγήσεως. Θέματα που εισάγει, προς συζήτηση η οικονομική ή η επιτροπή ποιότητας ζωής, δεν παραπέμπονται σε επιτροπή.
Πλην των ανωτέρω θεμάτων, ο πρόεδρος δύναται να παραπέμπει σε επιτροπή οποιοδήποτε άλλο θέμα και πριν από την εγγραφή του στην ημερήσια διάταξη.
Τελ. ενημέρωση 09/10/2015
Σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 (Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης):
1. Στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους συγκροτείται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του και εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Η διάρκεια της θητείας της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης δεν υπερβαίνει τα δυόμιση έτη. Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης μπορεί να συγκροτηθεί και σε μικρότερους δήμους, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως:
α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων
στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
θ) εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων και
ι) δημότες.
Ο συνολικός αριθμός των μελών της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, μπορεί να είναι από είκοσι πέντε (25) έως πενήντα (50) μέλη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον μέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος που ορίζει ο δήμαρχος με απόφασή του. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο.
2. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης:
α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..
Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.
3. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση. Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση και περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της συνεδρίασης και συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συζήτηση θεμάτων. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία. Η γραμματειακή υποστήριξη της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης γίνεται από τις υπηρεσίες του δήμου και τηρούνται πρακτικά. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης διατυπώνει τη γνώμη της μετά από σχετική συζήτηση. Στην εισήγησή της αναγράφονται όλες οι γνώμες που διατυπώνονται.
4. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να ψηφίζει σχετικό κανονισμό διαβούλευσης, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα θέματα τα σχετικά με τις διαδικασίες διαβούλευσης, τη συμμετοχή φορέων και πολιτών σε αυτή, καθώς και την παρουσίαση των πορισμάτων της διαβούλευσης στο αρμόδιο όργανο του δήμου.
1. Για το Οικονομικό Επιμελητήριο Χανίων ο οικονομολόγος κ. Βιολάκης Ιωάννης, με αναπληρωτή του τον Οικονομολόγο κ. Δερμιτζάκη Εμμανουήλ.
2. Για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων ο κ. Κωνσταντουδάκης Διονύσιος με αναπληρωτή του τον κ. Μπαμιάκη Εμμανουήλ
3. Για τον Σύλλογο Καταστηματαρχών-Επιχειρηματιών “Ιάρδανος” ο κ. Κοκολοδημητράκης Αντώνης με αναπληρωτή του τον κ. Ποντικάκη Αναστάσιο
4. Για το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ο κ. Μπαμιάκης Εμμανουήλ, με αναπληρωτή τον κ. Χαλακατεβάκη Ιωάννη
5. Για τον Αγροτικό Σύλλογο Πλατανιά ο κ. Βλαζάκης Χαρίλαος
6. Για την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, ο κ. Μπικάκης Γεώργιος με αναπληρωτή του τον κ. Βαρουξάκη Εμμανουήλ
7. Για την ΕΕΤΕΜ ο κ. Λουκάς Στάθης με αναπληρωτή του τον κ. Μπουλταδάκη Θεμιστοκλή
8. Για την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων ο κ. Βαρουξάκης Ευτύχιος με αναπληρωτή του τον κ. Κοτσάκη Εμμανουήλ
9. Για την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία η κ. Μπασιά Αμαλία
10. Για τον Μορφωτικό Σύλλογο Βουκολιών ο κ. Βερυβάκης Ανδρέας με αναπληρωτή του τον κ. Καλαϊτζάκη Γεώργιο
11. Για τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μεσκλών –Ζούρβας ο κ. Μαρινάκης Δημήτρης με αναπληρωτή του τον κ. Βουλγαράκη Μιχαήλ
12. Για την Ένωση Απανταχού Λακιωτών η κ. Μουτσάκη - Μαναρώλη Ελένη
13. Για την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης ο κ. Φραντζεσκάκης Ματθαίος με αναπληρωτή τον κ. Λαμπουσάκη Ευτύχιο από τον Πολιτιστικό Περιπατητικό Σύλλογο “Ο Χάνδακας”.
14. Για το Επιμελητήριο Χανίων ο κ. Μαργαρώνης Ιωάννης με αναπληρωτή του τον κ. Κατσουλάκη Εμμανουήλ
15. Για τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων η κ. Λιονάκη Ελευθερία με αναπληρωτή τον κ. Κρασουδάκη Αντώνιο.
16. Για τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Λουτρακίου ο κ. Πανανουδάκης Νικόλαος με αναπληρωτή τον κ. Στεφανάκη Απόστολο
17. Ιπποκράτης Μανουδιάκης, ιδιώτης - δημότης Δήμου Πλατανιά
18. Παπαστάμος Βασίλειος, ιδιώτης - δημότης Δήμου Πλατανιά
19. Νικολακάκη Αριστέα, ιδιώτης - δημότισσα Δήμου Πλατανιά
20. Κατσουλάκης Αντώνης, ιδιώτης - δημότης Δήμου Πλατανιά
21. Σταφυλαράκης Γεώργιος, ιδιώτης - δημότης Δήμου Πλατανιά
22. Καρατζάκης – Καρατζάς Μιχαήλ του Γεωργίου, Δικηγόρος (εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων), δημότης Δήμου Πλατανιά - Δικηγόρος με πάγια αντιμισθία του Δήμου Πλατανιά
23. Νικολακάκης Εμμανουήλ, ιδιώτης - δημότης Δήμου Πλατανιά
24. Μάρακας Πέτρος, ιδιώτης - δημότης Δήμου Πλατανιά
Τελ. ενημέρωση 12/10/2015