Δημοτική Ενότητα Πλατανιά

 

Ένα ταξίδι στο όνειρο η Δημοτική Ενότητα Πλατανιά με πληθυσμό 6549 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Προορισμοί με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος άλλα και χωριά στα οποία έχουν γραφεί σελίδες ιστορίας  συνθέτουν τη Δημοτική Ενότητα του Πλατανιά. Εδώ και η έδρα του Καλλικρατικού μας Δήμου,  το Γεράνι.


Το χωριό του Πλατανιά εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε τουριστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Κρήτης αφού ο αριθμός και η ποιότητα των επιλογών και των υποδομών, καθιστούν τον Πλατανιά έναν αυτόνομο τουριστικό προορισμό.


Το υπέροχο με αυτό το χωριό είναι ότι μπορεί κανείς να απολαύσει τα πάντα χωρίς να μετακινηθεί καν από τη βάση του. Ο Πλατανιάς διαθέτει εξαιρετικά εστιατόρια και ταβέρνες με έμφαση στην τοπική κουζίνα και τα ντόπια προϊόντα, που καλλιεργούνται στην περιοχή, μία μαγευτική παραλία που προσφέρει όλες τις ανέσεις, ιδιαίτερα έντονη νυχτερινή ζωή και το παλιό χωριό που κρέμεται από την πλαγιά για να αγναντεύει τη θάλασσα και τα χρώματα του τοπίου όλες τις ώρες τις ημέρας…


Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, από το χωριό του Πλατανιά προς τα δυτικά, συναντάμε διαδοχικά πολλά χωριουδάκια, το καθένα με το δικό του ύφος και τη δική του ομορφιά.


Ο Πύργος Ψηλονέρου και το Γεράνι είναι τα πρώτα χωριά που συναντάμε στο δρόμο μας. Tο Γεράνι εκτείνεται σε δύο επίπεδα, ένα κατά μήκος της παραλίας και ένα στην ενδοχώρα, φαινόμενο σύνηθες κατά την ενετοκρατία, όταν οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τα παράλια προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις των πειρατών. η απέραντη παραλία του Γερανίου με τα γραφικά ταβερνάκια και τα άνετα και περιποιημένα καταλύματα ίσως σας δελεάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να «ρίξετε άγκυρα» εκεί!


Κάνοντας μια μικρή παράκαμψη από τον παραλιακό στην ενδοχώρα, οι μικροί γραφικοί οικισμοί Λουτράκι, Μόδι, Βρύσες και Πατελάρι, αναπτυγμένοι στην εύφορη πεδιάδα του Πλατανιά, θα μας «ξεναγήσουν» στα εκκλησάκια τους και τις πλούσιες καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ελαιόδεντρων και θα μας «φιλέψουν» καφέ στην κεντρική τους πλατεία.


Επανερχόμενοι στον παραλιακό δρόμο, κάνουμε μία στάση στο Μάλεμε. Tο ιστορικό χωριό έχει συνδέσει το όνομά του με τη Μάχη της Κρήτης. Το γερμανικό νεκροταφείο αποτελεί υπενθύμιση όσων συνέβησαν αλλά και συγχώρεση και συμφιλίωση με το παρελθόν. Η όμορφη παραλία, η γαλήνη του τοπίου και η φιλοξενία των ντόπιων είναι σίγουρο ότι θα σας κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά για όσο μείνετε εκεί.


Σε κοντινή απόσταση από το Μάλεμε συναντάμε το κεφαλοχώρι Κοντομαρί. Στο κέντρο του χωριού, το μνημείο πεσόντων θυμίζει στον επισκέπτη το τραγικό γεγονός της εκτέλεσης του ανδρικού πληθυσμού του χωριού από τους Γερμανούς,  σε αντίποινα για τη συμμετοχή τους στη Μάχη της Κρήτης. Αξίζει να περιπλανηθεί κανείς στους δρόμους του χωριού και να επισκεφθεί τους γύρω οικισμούς που συνθέτουν το Κοντομάρι. Από τον παραθαλάσσιο Πύργο Ψηλονέρου, το Μετόχι και τους ημιορεινούς οικισμούς της Κοιλάδας και του Ξηροκαμπίου θα φύγετε γεμάτοι από εικόνες, μυρωδιές και εμπειρίες.


Οδηγώντας βαθύτερα προς την ενδοχώρα συναντάμε ένα σωρό χωριουδάκια, το Ξαμουδοχώρι, τον Κυπάρισσο, το Ζουνάκι, το Μανωλιόπουλο για να καταλήξουμε στα όρια του δήμου, στο χωριό Ντερές. Χτισμένο στις όχθες του παραπόταμου του Ταυρωνίτη, του Πνιγάρη ποταμού, το χωριό μετράει πανέμορφα ξωκλήσια χαμένα στην οργιώδη βλάστηση.

Περισσότερες πληροφορίες  για τη Δημοτική Ενότητα Πλατανιά, τις τοπικές κοινότητες και τους οικισμούς στα παρακάτω πεδία…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελ. ενημέρωση 16/08/2012

Συνδέσεις

 • (147)
 • Life_Agroclima (142)
 • (141)
 • (140)
 • (46)
 • (108)
 • (138)
 • (146)
 • (80)
 • (75)
 • (139)
 • (62)
 • (125)
 • (124)