Ο Δήμαρχος Πλατανιά στο Ειδικό Συνέδριο Της ΚΕΔΕ: “Αναγκαία Η Θεσμική Ενδυνάμωση Των Δήμων”

Την ανάγκη να υπάρξει θεσμική ενδυνάμωση των Δήμων με επίκεντρο οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια αυτών καθώς και θωράκιση της καταστατικής θέση των Αιρετών, προέταξε ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ειδικό συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ στον Βόλο, στις 17-18 Οκτωβρίου, με  αντικείμενο την αλλαγή του Καλλικράτη και το νέο μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους. 

 

Ο κ. Μαλανδράκης, ο οποίος εκπροσώπησε, μετά από σχετική απόφαση, την Περιφερειακή Ένωση  Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης στο Συνέδριο, παρουσίασε τη θέση της ΠΕΔ σχετικά με τη μη αλλαγή του εκλογικού συστήματος και τον χωροταξικό σχεδιασμό των Δήμων, επισημαίνοντας ότι «ως ΠΕΔ Κρήτης θεωρούμε δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα την ενδεχόμενη αλλαγή στα γεωγραφικά όρια των Δήμων, με εξαίρεση τις ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως νησιωτικών Δήμων, που υπάρχει πραγματικά ανάγκη» προσθέτοντας ότι «κατά την άποψη μας δεν προέχει την παρούσα στιγμή, ζήτημα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος με την κεντρική κυβέρνηση για τη συνολική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Πλατανιά ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με την πλήρη αποδόμηση του νόμου του «Καλλικράτη» - παρότι υπάρχουν πλείστα προβλήματα τα οποία προκύπτουν κατά κύριο λόγο από την μη εφαρμογή διατάξεων αυτού όπως π.χ. τη μεταφορά των αναγκαίων πόρων και προσωπικού στους Δήμους για τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες, τη μη υλοποίηση του χρηματοδοτικού αναπτυξιακού προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ», ΑΚΣΙΑ, κ.α. – με δεδομένο ότι ο εν λόγω νόμος ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως ούτε αξιολογήθηκε επαρκώς, προτείνοντας να υπάρξουν νομοθετικές βελτιώσεις επί των διαπιστωμένων ατελειών αυτού, σημειώνοντας ωστόσο ότι το Υπουργείο παρουσιάζει μια αδικαιολόγητη κωλυσιεργία, φέρνοντας για παράδειγμα το σχετικό πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣ το οποίο εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται σε εκκρεμότητα και σε διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, χωρίς να έχει ακόμα ψηφιστεί.

Παράλληλα ο κ. Μαλανδράκης τόνισε ότι το Κεντρικό Κράτος φανερώνει μία ατολμία και απροθυμία να προχωρήσει σε ουσιαστική Αποκέντρωση και ενίσχυση της θεσμικής υπόστασης και αυτοτέλειας των Δήμων, ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης στους ΟΤΑ, μη έχοντας κατανοήσει ότι χωρίς την Αυτοδιοίκηση ή με την Αυτοδιοίκηση ευρισκόμενη σε οικονομικό και θεσμικό αδιέξοδο, δεν είναι δυνατή η ανασυγκρότηση του Κράτους την ίδια στιγμή που ενισχύει την γραφειοκρατία.

Ως παράδειγμα, ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε το νέο νόμο περί δημοσίων συμβάσεων (ν.4412/2016) ο οποίος όπως σημείωσε ψηφίστηκε στο μέσο του οικονομικού έτους, χωρίς να έχει υπάρξει αντίστοιχη προετοιμασία, με αποτέλεσμα να  καταγράφονται παραλυτικά φαινόμενα στη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση - ειδικά στον τομέα των συμβάσεων τεχνικών έργων - σε μια περίοδο όπου οι Δήμοι σχεδιάζουν και προγραμματίζουν την υλοποίηση τεχνικών έργων μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Τέλος, ο Δήμαρχος Πλατανιά, κατέθεσε πρόταση στο προεδρείο της ΚΕΔΕ - η οποία και έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο κ. Πατούλη – ώστε, εν όψει του Τακτικού Συνέδριου της ΚΕΔΕ το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, να αποσταλούν εγκαίρως σε όλες τις ΠΕΔ οι τελικές προτάσεις και οι θέσεις της ΚΕΔΕ για να υπάρξει σχετική μελέτη και λήψη αποφάσεων από κάθε ΠΕΔ αναφορικά με την σχεδιαζόμενη Μεταρρύθμιση ώστε το τακτικό συνέδριο να έρθει και να εγκρίνει συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για την αναβάθμιση της λειτουργίας της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών.

Τελ. ενημέρωση 20/10/2016

Συνδέσεις

  •  (147)
  • Life_Agroclima (142)
  •  (141)
  •  (140)
  •  (46)
  •  (108)
  •  (138)
  •  (146)
  •  (80)
  •  (75)
  •  (139)
  •  (62)
  •  (125)
  •  (124)