Ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά στον δίκαιο αγώνα των αγροτών ενάντια στην επιχειρούμενη επιβολή ειδικού φόρου στα αγροτεμάχια

Σας γνωρίζουμε ότι ενόψει των επικείμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου των Χανίων και ολόκληρης της χώρας που για ακόμη μια φορά αποτελεί τον εύκολο στόχο που βάλλεται από καταιγισμό δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων και βαριάς φορολόγησης με αποκορύφωμα την επιχειρούμενη επιβολή του ειδικού φόρου στα αγροτεμάχια, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 4/11/2013 αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πλατανιά εκφράζει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών που καταγγέλλουν και τάσσονται «κατά» της επιβολής του νέου ειδικού φόρου στην αγροτική γη, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί και τη μοναδική πηγή εισοδήματος μερίδας αγροτών – καλλιεργητών.

 

Η γη αποτελεί παραγωγικό εργαλείο και η κατοχή της συνιστά  εισόδημα  μόνο  στην περίπτωση που γίνεται  αντικείμενο  αγοραπωλησίας ή ενοικιάσεως. Ως εκ τούτου, η επιχειρούμενη ισοπεδωτική φορολόγησή της ανεξαρτήτου της αξίας της, του είδους της καλλιέργειας, της αποδοτικότητάς της και του παραγόμενου εισοδήματος που αποφέρει -το οποίο ήδη φορολογείται- αποτελεί μια νέα οδυνηρή εξέλιξη που θέτει τροχοπέδη στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καταδικάζει τους μικρομεσαίους αγρότες-παραγωγούς στον αφανισμό και την εξαθλίωση ενώ παράλληλα λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας ενασχόλησης της νεολαίας με τον πρωτογενή τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή, τις εξαγωγές και την αύξηση του εθνικού προϊόντος.

 

Δεδομένης της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο Έλληνας αγρότης, το εισόδημα του οποίου μειώνεται συνεχώς εξαιτίας των επαχθών μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκαν σε βάρος του, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει τη χαριστική βολή στην αγροτική οικονομία και θα οδηγήσει σε πλήρη οικονομικό αδιέξοδο το σύνολο των Ελλήνων αγροτών που εύλογα απορούν ποια ήταν τα μέτρα εκείνα τα οποία ελήφθησαν από την πολιτεία και οδήγησαν σε τόσο μεγάλη ανάπτυξη τον αγροτικό τομέα ώστε σήμερα να καλείται να αναλάβει  ένα τέτοιο φορολογικό βάρος.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά στηρίζει τον  δίκαιο αγώνα του αγροτικού κόσμου που εύλογα απαιτεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας. Ένα σύστημα που δεν θα οδηγήσει το μικρομεσαίο αγρότη στον αφανισμό, στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών του και στην παράδοση της γης του και της πρωτογενούς παραγωγής στα χέρια των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Ένα σύστημα που δεν θα σημάνει την ολοκληρωτική καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας που αντί να καταβληθούν προσπάθειες εξεύρεσης τρόπων ενίσχυσης και ανάπτυξης του, λαμβάνονται μέτρα για την περαιτέρω συρρίκνωση του.

 

Επειδή στη σημερινή εποχή της κρίσης, ο πυλώνας Αγροτική Ανάπτυξη μπορεί να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και αναβίωσης της υπαίθρου ώστε να μπορέσει η χώρα μας να εξέλθει από την οικονομική κρίση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά καταδικάζει την ψήφιση του νέου μέτρου ως καταστροφικό για τον αγροτικό κόσμο και τους παραγωγούς της χώρας και συντάσσεται στο πλευρό των αγροτών-παραγωγών, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν έως την απόσυρση του επίμαχου φοροεισπρακτικού νομοσχεδίου».

 

Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στον Τοπικό Τύπο και να αποσταλεί στο γραφείο του κ. Πρωθυπουργού, στους κ.κ. υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στους κ.κ. βουλευτές του νομού Χανίων, στον κ. Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στον κ. Περιφερειάρχη Κρήτης, στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, στους αγροτικούς συλλόγους της Κρήτης και στους κ.κ. Δημάρχους του νομού.

 

 

                                                                                  ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

 

Τελ. ενημέρωση 08/11/2013

Συνδέσεις

  •  (147)
  • Life_Agroclima (142)
  •  (141)
  •  (140)
  •  (46)
  •  (108)
  •  (138)
  •  (146)
  •  (80)
  •  (75)
  •  (139)
  •  (62)
  •  (125)
  •  (124)