Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Παρεμβάσεις ΤΠΕ για τη δασοπυρόσβεση

Στο πλαίσιο της δράσης «Γεωδεδομένα και Υπηρεσίες στο Δημόσιο Τομέα», με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση και διάχυση γεωχωρικών δεδομένων της Δημόσιας Διοίκησης, εντοπίστηκε ήδη από τις αρχές του 2010 ως πρώτο σημείο άμεσης παρέμβασης το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) και ειδικότερα, οι ελλείψεις που αυτό έχει σε γεωχωρικά δεδομένα και εφαρμογές για την εκτέλεση του έργου της δασοπυρόσβεσης.

Ο στόχος που τέθηκε ήταν η άμεση αναβάθμιση των επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε η διαχείριση της αντιπυρικής περιόδου του 2010 να γίνει με μεγαλύτερη επιτυχία.

Λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος, η Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου Πρωθυπουργού, σε συνεργασία με το ΠΣ και το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, ξεκίνησε άμεσα τη συλλογή, καθαρισμό και οργάνωση γεωχωρικών δεδομένων που η Δημόσια Διοίκηση ήδη διαθέτει, με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή τους για την κάλυψη των αναγκών του ΠΣ. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν για το ΠΣ βασικές εφαρμογές και υπηρεσίες για τη διαχείριση και διάχυση γεωχωρικών δεδομένων, με βασικά χαρακτηριστικά (α) τη χρήση ΕΛ/ΛΑΚ και ανοικτών προτύπων και (β) τη μεγάλη επιχειρησιακή τους σημασία.

Μια σύντομη παρουσίαση με τις παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν βρίσκεται εδω. Ειδικότερα:

  • Συγκεντρώθηκαν γεωχωρικά δεδομένα από όλη τη Δημόσια Διοίκηση που είναι αναγκαία για το έργο της δασοπυρόσβεσης. Τα δεδομένα διατέθηκαν δωρεάν, βάσει Μνημονίου Συνεργασίας για το διαμοιρασμό γεωχωρικών δεδομένων. Εξοικονομήθηκαν έτσι ~5 εκ. ευρώ.
  • Τα γεωχωρικά δεδομένα οργανώθηκαν σε βάση δεδομένων ΕΛ/ΛΑΚ στο ΣΕΚΥΠΣ 199.
  • Τα γεωχωρικά δεδομένα παρουσιάζονται στο 199 και σε κάθε χρήστη του ΠΣ μέσω του Google Earth. Επιπλέον, εγκαταστάθηκε ΕΛ/ΛΑΚ σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΓΠ-GIS) για την επεξεργασία τους.
  • Αναπτύχθηκε εφαρμογή για την ηλεκτρονική δήλωση δασικής πυρκαγιάς από τις Περιφέρειες και τις περιφερειακές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Ο χρόνος από την τηλεφωνική δήλωση μιας πυρκαγιάς μέχρι την απεικόνισή της σε χάρτη μειώθηκε από 5 ώρες σε 2 λεπτά (εξάπλωση με σκοπό την παραγωγική λειτουργία στο τέλος του καλοκαιριού). Επιπλέον, σταδιακά διαθέτουμε τις ακριβείς θέσεις των πυρκαγιών.
  • Αναπτύχθηκε εφαρμογή για την αξιοποίηση εκτιμήσεων θέσης πυρκαγιών από δορυφόρους (hotspots) για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών.
  • Αναπτύχθηκε εφαρμογή για την καταγραφή του έργου των εναέριων μέσων ώστε η επιτελική και οικονομική παρακολούθηση του έργου τους να είναι άμεση.
  • Αναπτύχθηκε εφαρμογή για την παρακολούθηση της θέσης προσωπικού μέσω υπηρεσιακών κινητών τηλεφώνων (εκκρεμεί η διάθεση 20 κινητών από την ΚτΠ Α.Ε. για επιχειρησιακή αξιολόγηση).
  • Δρομολογήθηκε η πλήρης κάλυψη των αναγκών του ΠΣ στο πλαίσιο του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Η ανάπτυξη των εφαρμογών ξεκίνησε το Μάρτιο του 2010 και ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου και στην πλειοψηφία τους αξιοποιούνται παραγωγικά. Οι εν λόγω εφαρμογές επιδείχθηκαν στον ΠΘ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ΣΕΚΥΠΣ 199 στις 29/7 σε πραγματικές συνθήκες (πυρκαγιές Σάμου), ενώ η επίσημη ανακοίνωση τους πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ από το ΠΣ και το Υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Η αποτίμηση των ωφελειών από την επιχειρησιακή αξιοποίηση των εφαρμογών από το ΠΣ σε επίπεδο συντονισμού και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών είναι εξαιρετικά θετική, όπως δείχνουν και τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του έργου της δασοπυρόσβεσης.

Οι ανωτέρω δράσεις για την ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης θα πρέπει να συνεχιστούν. Στόχος είναι η παραγωγική αξιοποίηση των υποδομών που έχουν αναπτυχθεί και η επέκτασή τους, ώστε η επόμενη αντιπυρική περίοδος να αντιμετωπιστεί με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Για το σκοπό αυτό, προτείνονται:

  • Ο άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση όλων των αναγκαίων ενεργειών, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» για την υλοποίηση έργου με στόχο την ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης.
  • Η υποχρεωτική επιχειρησιακή ένταξη υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων υποδομών ΤΠΕ για τη διαχείριση της δασοπυρόσβεσης από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε ο νόμος για την ΕΥΓΕΠ

Ο νόμος για τη δημιουργία της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ) και την ενσωμάτωση της Οδηγίας INSPIRE ψηφίστηκε στις 20/9/2010 στη Βουλή.

Με την ψήφιση του νόμου, τα γεωχωρικά δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης θα προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες, ενώ ηκοινοχρησία τους μεταξύ δημοσίων αρχών γίνεται πλέον υποχρεωτική. Ένα ενδεικτικό απόσπασμα της ομιλίας της Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη:

«Αν δεν γνωρίζουμε τα όρια των ποταμών, τις θέσεις των βιομηχανιών, τις θέσεις των οικισμών, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών και αν δεν μπορούμε να τα αναπαραστήσουμε ταυτόχρονα επάνω σε έναν ψηφιακό χάρτη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα, ούτε να σχεδιάσουμε και να προβλέψουμε μέτρα για την καλύτερη προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών»

«Οι δημόσιες αρχές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μοιράζονται τα ψηφιακά γεωχωρικά τους δεδομένα. Κρύβονται πίσω από έναν κυκεώνα θεσμικών και τεχνικών παρεκκλίσεων, θεωρώντας ότι τα γεωχωρικά δεδομένα τους ανήκουν κατ' αποκλειστικότητα. Αυτό είναι λάθος. Τα δεδομένα αυτά είναι δημόσια περιουσία και ανήκουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες»

«Πολλές υπηρεσίες, όχι μόνο αρνούνται να τα μοιραστούν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μεταπωλούν τα δεδομένα σε άλλες δημόσιες αρχές. Το αποτέλεσμα είναι κάποιες δημόσιες υπηρεσίες να προμηθεύονται ξανά και ξανά τα ίδια ακριβώς γεωχωρικά δεδομένα, πληρώνοντάς τα στο πολλαπλάσιο... «Το ελληνικό κράτος, πλήρωσε 10 φορές για δεδομένα που, είτε ήταν τα ίδια, είτε είχαν σημαντικό βαθμό επικάλυψης μεταξύ τους…»

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Σχέδιο απόφασης Πρωθυπουργού για opengov.gr

Σχέδιο απόφασης Πρωθυπουργού που προτείνουμε για το opengov, ώστε να αρθούν οι νομικές επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί.


Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Υπογραφή Μνημονίου G-Cloud

Υπογράφηκε σήμερα ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για την ανάπτυξη και λειτουργία
Κεντρικών Υπολογιστικών Υποδομών (G-Data Centers / G-Cloud) του Ελληνικού Δημοσίου

Μεταξύ της

  • Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών
  • Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
  • Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Ειδικής Γραμματείας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
  • Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
  • Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού
  • Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ
  • Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ
  • Κτηματολόγιο ΑΕ
  • Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΑΕ
  • Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ
με στόχο


  1. Την βέλτιστη αξιοποίηση υποδομών υλικού της Δημόσιας Διοίκησης που φιλοξενούν εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
  2. Την επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω της κεντρικής προμήθειας, εγκατάστασης και συντήρησης οριζόντιου υπολογιστικού, αποθηκευτικού και δικτυακού εξοπλισμού που θα διατίθεται σύμφωνα με τις ανάγκες των φορέων.
  3. Την επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω της μείωσης των υφιστάμενων κατανεμημένων data center/server room των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. 6/13
  4. Την μείωση του κόστους κτήσης, διαχείρισης και λειτουργίας των εν λόγω υποδομών και εξοπλισμού.
  5. Την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου, με την δυναμική και άμεση, ελαστική διάθεση πόρων από οριζόντια υπολογιστικά κέντρα του Δημοσίου, σύμφωνα με τις εκάστοτε λειτουργικές ανάγκες, που μεταβάλλονται δυναμικά.
Παράλληλα συγκροτήθηκαν 2 επιτροπές

Η Συντονιστική Επιτροπή, ως αρμόδια για το συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας των δράσεων στο πλαίσιο του παρόντος μνημονίου με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου από κάθε Μέρος.

Η Συντονιστική Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά ανά τρίμηνο στα γραφεία της ΚτΠ Α.Ε. όπου τηρείται και το αρχείο της Επιτροπής και παρέχεται και η γραμματειακή υποστήριξη.

Η Τεχνική Επιτροπή ώς αρμόδια για τον τεχνικό συντονισμό της υλοποίησης των δράσεων του μνημονίου και τη λειτουργία των πιλοτικών υποδομών που θα αναπτυχθούν από τα Μέρη, με βάση τις κατευθύνσεις του μνημονίου και της Συντονιστικής επιτροπής.

Οι συνεδριάσεις της Τεχνικής Επιτροπής γίνονται στην ΕΔΕΤ Α.Ε. η οποία αναλαμβάνει
και τη γραμματειακή της υποστήριξη

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

Υποδομές 2ης φάσης απογραφής

Παραδόθηκαν εικονικές μηχανές για την εξυπηρέτηση της Β Φάσης της απογραφής Δημοσίων υπαλλήλων
Όλα τα μηχανήματα είναι εικονικές μηχανές σε περιβάλλον KVM και στην πλατφόρμα cloud ganeti στην οποία έχει δομηθεί το Private Cloud της Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού.
Υπάρχουν 2 σερβερ για το πληροφοριακό site με floating IP, 1 mail για αποστολή μυνημάτων, 6 application server και 2 μηχανήματα για staging και δοκιμές των νέων version  Πιο συγκεκριμένα  site1.apografi.gov.gr 5 core 4.5 Gb RAM 12Gb  site2.apografi.gov.gr 4 core 4 Gb RAM 12 Gb  info.apografi.gov.gr 1 core 1Gb RAM 10 Gb  node1.aporafi.gov.gr 4 core 6 Gb RAM 10 Gb  node2.apografi.gov.gr 4 core 4 Gb RAM 20 Gb  node3.apografi.gov.gr 4 core 6 Gb RAM 20 Gb  node4.apografi.gov.gr 4 core 6 Gb RAM 19 Gb  node5.apografi.gov.gr 4 core 6 Gb RAM 20 Gb  node6.apografi.gov.gr 4 core 6 Gb RAM 20 Gb  stage1.apografi.gov.gr 1 core 4 Gb RAM 10 Gb  stage2.apografi.gov.gr 1 core 4 Gb RAM 10 Gb

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Κάλεσμα για Ανοικτά Δεδομένα

Το labs.opengov.gr προσκαλεί κάθε πολίτη να υποβάλλει τις προτάσεις του σχετικά με το ποια δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να διατίθενται ελεύθερα. Μπορείτε να συμμετάσχετε με προτάσεις στο labs.opengov.gr/data μέχρι τις 15/9/2010.

Σύμφωνα με το κείμενο της πρόσκλησης:

"Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ελεύθερη διάθεση δημοσίων δεδομένων, πραγματοποιούμε ανοιχτό κάλεσμα για τον προσδιορισμό δεδομένων στα οποία οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση θα επιθυμούσαν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

Τα δεδομένα αυτά μπορεί να βρίσκονται (α) στην κατοχή ενός οργανισμού του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα (β) να έχουν παραχθεί με δημόσιους πόρους ή (γ) να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα αλλά η διάθεση τους μπορεί να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση μπορούν επίσης να αναφέρουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την πρόσβαση δεδομένων και να προτείνουν λύσεις για τη διάθεσή τους."

Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010

Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ – Παρουσίαση πιλοτικής Εφαρμογής + Επιχειρησιακά Θέματα


Η διαδικασία ανάρτησης των αποφάσεων και των διοικητικών πράξεων σύμφωνα με τοΝόμο 3861/2010 ξεκινά πιλοτικά στο Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
H παρουσίαση αφορά επιχειρησιακά και τεχνικά θέματα με έμφαση στην πιλοτική εφαρμογή.
  

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010

Υποδομή για εφαρμογή αναζήτησης αποτελεσμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων

Μετά την χθεσινή μας επικοινωνία για την αρωγή της διαδικασίας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων έγιναν τα κάτωθι.  α. Σχεδιασμός από το ΕΔΕΤ της αρχιτεκτονικής της εγκατάστασης που χρησιμοποιήθηκε β. Απόδοση 4 virtual machines με 8 cores / 2 Gb RAM / 20 Gb storage /per vm από το pool του ΕΔΕΤ με OS Debian Lenny 5.0 γ. Παραμετροποίηση των μηχανημάτων δ. Επίσκεψη στο ΥΠΕΠΘ και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του Υπουργείου μεταφορά της εφαρμογής σε VM, ρύθμιση του DNS του ΥΠΕΠΘ για την εκ περιτροπής χρήση των VM στην διεύθυνση http://results.minedu.gov.gr   ε. Ρύθμιση της MySQL για χρήση indexing στ. Stress-tests με το apache-bench στα οποία τα μηχανήματα ανταποκρίθηκαν χωρίς πρόβλημα ζ. Μετάβαση σήμερα το πρωί στις 06:00 στο ΥΠΕΠΘ. η. Εισαγωγή των αποτελεσμάτων στις βάσεις των μηχανημάτων. θ. Παρακολούθηση των μηχανημάτων ι. Εγκατάσταση awstats για παρακολούθηση στατιστικών πρόσβασης.  Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο δίωρο 07:00 - 09:00 είχαμε ~544.000 μοναδικές αναζητήσεις. Τα μηχανήματα δουλεύουν κάτω από 10% της ισχύς τους.
Μέχρι στιγμής (στατιστικά 1:23μμ), έχουμε περισσότερες απο 734.000 αναζητήσεις στη βάση, πάνω απο 2.763.544 hits στο site και φτάσαμε μέχρι και 240 προσβάσεις ταυτόχρονα, χωρίς να αστοχήσει ούτε μια αναζήτηση.

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Μνημόνιο Συνεργασίας για γεωχωρικά δεδομένα

Με σκοπό την κοινοχρησία γεωχωρικών δεδομένων μεταξύ δημοσίων αρχών και την ελεύθερη διάθεσή τους προς τους πολίτες, στις 15 Ιουνίου 2010 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ εννέα φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Οι προβλέψεις του μνημονίου ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ, καθώς δεδομένα δημοσίων αρχών διατίθενται ελεύθερα προς τους πολίτες μέσω του geodata.gov.gr.

Επιπλέον, έχουν καλυφθεί σημαντικές ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης σε γεωχωρικά δεδομένα με μηδενικό κόστος. Πρόκειται για ανάγκες που είτε (α) θα οδηγούσαν σε προμήθειες μεγάλου κόστους, είτε (β) δεν θα καλύπτονταν στο άμεσο χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης πόρων.Η κοινοχρησία δεδομένων μεταξύ δημοσίων αρχών, όχι μόνο οδηγεί σε άμεση εξοικονόμηση πόρων, αλλά κυρίως, βελτιώνει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Η συμμετοχή επιπλέον φορέων της Δημόσιας Διοίκησης στο μνημόνιο συνεργασίας είναι διαρκώς δυνατή. Σύντομα, με την εφαρμογή σε ισχύ του νόμου για την "Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών" (ΕΥΓΕΠ), η κοινοχρησία και η ελεύθερη διάθεση γεωχωρικών δεδομένων θα εφαρμοστεί σε όλο το έυρος της Δημόσιας Διοίκησης.

Μπορείτε να δείτε το μνημόνιο συνεργασίας:

  • Σε μορφή ODT (OpenOffice)
  • Σε μορφή DOC (Microsoft Office)
  • Σε μορφή PDF (Adobe Acrobat)

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010

10 Αρχές για το Άνοιγμα της Κυβερνητικής Πληροφορίας

Το Sunlight Foundation πρόσφατα δημοσίευσε δέκα βασικές αρχές σχετικά με το πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να ανοίξουν τα ηλεκτρονικά αποθηκευμένα κυβερνητικά δεδομένα τους για δημόσια χρήση. Το αρχικό άρθρο (στα Αγγλικά) είναι διαθέσιμο εδώ. Στη συνέχεια παραθέτουμε τη μετάφραση των βασικών αρχών, καθώς και μία πρώτη αξιολόγηση της συμμόρφωσης του www.geodata.gov.gr με τις βασικές αρχές, η οποία θα ανανεώνεται περιοδικά.

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

Παρεμβάσεις ΤΠΕ για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) σε θέματα δασοπυρόσβεσης

Έπειτα από συνάντηση συνεργατών της Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στις 18/2/2010 με στελέχη του ΠΣ και του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, διαπιστώθηκαν μια σειρά από ελλείψεις του ΠΣ σε γεωχωρικά δεδομένα, ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες, με μεγάλη σημασία για το έργο της δασοπυρόσβεσης. Με σκοπό την καλύτερη επιχειρησιακή λειτουργία του ΠΣ για την αντιπυρική περίοδο του 2010, ξεκίνησε αμέσως η υλοποίηση συγκεκριμένων τεχνικών παρεμβάσεων από συνεργάτες της Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τη συμβολή στελεχών του ΣΕΚΥΠΣ 199 και του Υπ. Προστασίας του Πολίτη. 

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Ανοικτό beta geodata.gov.gr

Από σήμερα, το www.geodata.gov.gr είναι διαθέσιμο σε ανοικτή, δοκιμαστική έκδοση (beta). Τις ερχόμενες εβδομάδες θα συλλέγουμε παρατηρήσεις και σχόλια από τους χρήστες, ενώ θα προσπαθούμε να βελτιώνουμε την ταχύτητα των χαρτών. Για ο,τι κρίνετε πως χρειάζεται βελτίωση, επικοινωνήστε μαζί μας . Η επίσημη ανακοίνωση της υπηρεσίας θα γίνει το ερχόμενο χρονικό διάστημα από τους συναρμόδιους φορείς.

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

Πρόοδος της απογραφής

Την ενημερωτική σελίδα http://apografi.gov.gr/ έως χθες την είχαν επισκεφτεί 690,609 μοναδικοί υπολογιστές, μόνο χθες Δευτέρα το http://apografi.gov.gr/ το επισκέφτηκαν 270,136 μοναδικοί υπολογιστές.


Αναλυτικά Στατιστικά.

Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010

Πρόσκληση για Ανοικτά Δεδομένα

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ελεύθερη διάθεση δημοσίων δεδομένων , πραγματοποιούμε ανοιχτό κάλεσμα για τον προσδιορισμό δεδομένων στα οποία οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση θα επιθυμούσαν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

Τα δεδομένα αυτά μπορεί να βρίσκονται
(α) στην κατοχή ενός οργανισμού του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα (β) να έχουν παραχθεί με δημόσιους πόρους ή (γ) να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα αλλά η διάθεση τους μπορεί να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση μπορούν επίσης να αναφέρουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την πρόσβαση δεδομένων και να προτείνουν λύσεις για τη διάθεσή τους.

Τρίτη Φάση του Labs.OpenGov

Από τα απλά και καθημερινά έως και τα πιο σύνθετα ζητήματα, η γραφειοκρατία είναι ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά το ελληνικό κράτος και ταλαιπωρεί συχνά τους πολίτες στην επαφή τους με αυτό.

Η επόμενη φάση των Labs.OpenGov είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, σε μια προσπάθεια εύρεσης καινοτόμων τεχνικών λύσεων ή και πρακτικών ιδεών με άμεση εφαρμογή.

Σ' αυτή τη φάση των Labs.OpenGov.gr υπάρχουν 2 τρόποι συμμετοχής. Καλούμε πολίτες, στελέχη δημοσίων οργανισμών & υπηρεσιών, προγραμματιστές και σχεδιαστές να καταθέσουν:

1. Πρόταση τεχνικής λύσης για την επίλυση γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών

ή

2. Πράκτικη ιδέα άμεσης εφαρμογής για την επίλυση γραφειοκρατικής δυσλειτουργίας σε συγκεκριμένη υπηρεσία

Οι χρήστες του διαδικτυακού τόπου Labs.OpenGov.gr έχουν τη δυνατότητα να σχολιάζουν, να προτείνουν βελτιώσεις και να αξιολογούν όλες τις δημοσιευμένες προτάσεις.

Με την ολοκλήρωση της 3ης φάσης στις 6/ 9 / 2010 , θα επιλέγουν οι καλύτερες προτάσεις ανά κατηγορία σύμφωνα και με την γνώμη των εγγεγραμμένων χρηστών του labs.opengov.gr και θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση. Στην επιλογή των προτάσεων η επιστημονική επιτροπή θα συνεκτιμήσει στοιχεία όπως η ευστοχία στην περιγραφή του προβλήματος, η ωριμότητα της προτεινόμενης λύσης και η διάσταση της εξοικονόμησης πόρων.

Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

Ξεκίνησε η λειτουργία του digitalgreece2020.gr !


Οι εργασίες της Οργανωτική Επιτροπής  του Φόρουμ Ψηφιακή Ελλάδα 2020 ξεκίνησαν χθες στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υπό στον συντονισμό του κ. Θ.Καρούνου.
Σκοπός του Φόρουμ «Ψηφιακή Ελλάδα 2020» είναι η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για την ψηφιακή πορεία της χώρας την επόμενη δεκαετία, προσβλέποντας σε ένα νέο αναπτυξιακό περιβάλλον που θα αξιοποιεί το δυναμικό της χώρας, συνδέοντας πόρους, ιδέες και ανθρώπους με τις πρωτοπόρες τεχνολογίες. Οι ενέργειες προετοιμασίας της Οργανωτικής Επιτροπής   στοχεύουν –μέσα στους  επόμενους δύο μήνες- να καθορίσουν  το πλαίσιο  διαλόγου και παραγωγής έργου των μελλοντικών ομάδων εργασίας τους Φόρουμ, να περιγράψει τους κανόνες λειτουργίας του και να ορίσει με σαφήνεια τους βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στρατηγικούς του στόχους.  
Παράλληλα ξεκίνησε και η λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας digitalgreece2020.gr η οποία θα υποστηρίζει τη διάχυση και την επικοινωνία δράσης 
Περισσότερα για τη δράση digitalgreece2020.gr .

Σάββατο, 3 Ιουλίου 2010

Στατιστικά Εγγεγραμμένων στην Υπηρεσία Ενημέρωσης μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου

Απο σήμερα ενεργοποιήθηκε η σελίδα των στατιστικών των εγγεγραμμένων στην Υπηρεσία Ενημέρωσης μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου.

Μπορείτε να δείτε τη σελίδα με τα στατιστικά εδώ: http://www.opengov.gr/home/?page_id=2754 

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

Δημιουργία VΜ για ενημερωτικό site απογραφής

Υλοποιήθηκε εικονική μηχανή για την δημιουργία ενημερωτικού site για την Απογραφή των Μισθοδοτούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο. Το site θα έχει σκοπό την ενημέρωση με το απαραίτητο υλικό καθώς και στατιστικά δεδομένα σε σχέση με την εφαρμογή της Απογραφής.

Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Υλοποιήσαμε το ehealthforum.gov.gr!




Το ehealthforum.gov.gr είναι μια συνεργατική διαδικτυακή πλατφόρμα που υλοποιείται στο πλαίσιο της προώθησης, ενθάρρυνσης και ενίσχυσης του διαλόγου στον τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας (e-health).

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Επιλογή Θέματος για τον ιστοχώρο του Ψηφιακού Σχολείου

Mετά από 3 εβδομάδες έντονης δουλειάς η ομάδα του Ψηφιακού Σχολείου ολοκλήρωσε την επεξεργασία και την εισαγωγή στην πλατφόρμα του επίσημου εκπαδευτικού υλικού για όλα τα μαθήματα Ε, ΣΤ Δημοτικού και Α,Β,Γ Γυμνασίου.

Η επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση είναι: http://digitalschool.ypaideias.gr/

Όσον αφορά το UI, δημιουργήθηκαν 5 themes
http://digitalschool.gunet.gr/2/
http://digitalschool.gunet.gr/3/
http://digitalschool.gunet.gr/4/
http://digitalschool.gunet.gr/5/
http://digitalschool.gunet.gr/

και η τελική επιλογή ήταν το "facebook like" theme.

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Συμμετοχή στην Άσκηση Πανόπτης 2010


Το Γραφείο Πρωθυπουργού και πιο συγκεκριμένα η ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού συμμετείχαν τον περασμένο Μάϊο, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, στην πρώτη Εθνική Άσκηση Κυβερνοάμυνας η οποία οργανώθηκε με ευθύνη της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ. Στην άσκηση συμμετείχαν φορείς του Δημοσίου, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Σκοπός της άσκησης που διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ ήταν η εξάσκηση των συμμετεχόντων σε αντικείμενα Κυβερνοάμυνας και στον συντονισμό αντιμετώπισης απειλών Κυβερνοπολέμου καθώς και η ανάδειξη δυσχερειών και ελλείψεων, όσον αφορά τις υφιστάμενες δυνατότητες διεξαγωγής επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας στον Ελλαδικό χώρο, ώστε να εξεταστούν θέματα:

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Νέος Ενιαίος Μηχανισμός Διεξαγωγής Διαβουλεύσεων

Δημιουργήθηκε και μπήκε σε παραγωγή ο νέος μηχανισμός διεξαγωγής διαβουλεύσεων.

Οι διαβουλεύσεις περνάνε απο 3 στάδια:
  • Σχολιάσιμο απο Κοινο
  • Ολοκλήρωση Σχολιασμού και διαδικασία Επεξεργασία απο το αντίστοιο Υπουργειο
  • Ολοκλήρωσης της Διαβούλευσης (με τελικό, τροποποιημένο βάσει των σχολίων, Σχέδιο Νόμου η κείμενο Πολιτικής)
Η πρώτη σελίδα δείχνει τις διαβουλεύσεις του Υπουργείου (με διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς), ενώ υπάρχει και δυνατότητα προβολής των διαβουλεύσεων καθε κατηγορίας μεμονωμένα.

Σάββατο, 1 Μαΐου 2010

Ανοικτά γεωδεδομένα: Δωρεάν, δημόσια πρόσβαση σε γεωδεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης

Τι είναι τα γεωδεδομένα;
Ως γεωδεδομένα (γεωχωρική πληροφορία) χαρακτηρίζεται κάθε είδος ψηφιακής πληροφορίας που περιγράφει το χώρο ή/και έχει χωρική διάσταση, που μπορεί δηλαδή να τοποθετηθεί στο χώρο. Τα γεωδεδομένα αξιοποιούνται άμεσα σε πληροφοριακά συστήματα που αφορούν σε θέματα περιβάλλοντος, μεταφορών, διαχείρισης δικτύων, πολεοδομίας, χωροταξίας, κτλ.
Η παραγωγή γεωδεδομένων παγκοσμίως γίνεται κυρίως μέσω της ψηφιοποίησης συμβατικών χαρτών που παράγονται από κρατικούς φορείς. Στην Ελλάδα, οι βασικοί πάροχοι συμβατικών χαρτών είναι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), η Δασική Υπηρεσία, το ΙΓΜΕ, η Υδρογραφική Υπηρεσία, κ.α.. Δευτερευόντως, η παραγωγή γεωδεδομένων γίνεται από τη δεδομένα τηλεπισκόπησης (δορυφορικές εικόνες), όμως η πηγή αυτή δεν ελέγχεται από κανέναν Ελληνικό φορέα.
Η ποιότητα των γεωδεδομένων που είναι διαθέσιμα για τη χώρα υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, μια και οι απαιτήσεις για την παραγωγή και απόκτηση γεωδεδομένων προέρχονται από τους κρατικούς φορείς, ενώ ο ιδιωτικός τομέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό. Ο αργός ρυθμός ενημέρωσης των χωρικών δεδομένων, η μη υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διάχυσης της πληροφορίας, η πνευματική ιδιοκτησία, το υψηλό κόστος των συμβατικών χαρτών και κυρίως των ψηφιακών δεδομένων, αποτελούν φραγμούς για την ανάπτυξη πλήθους υπηρεσιών και προϊόντων που βασίζονται σε επίκαιρα γεωδεδομένα.
Συμπερασματικά, η Δημόσια Διοίκηση (ΔΔ) αποτελεί, άμεσα ή έμμεσα, το μεγαλύτερο παραγωγό και πελάτη γεωδεδομένων στη χώρα, καθώς και την κινητήρια δύναμη για τις περισσότερες καινοτομίες και νέα προϊόντα.
Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα;
Τα γεωδεδομένα αξιοποιούνται παραγωγικά από την πλειονότητα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης για την εκτέλεση του έργου τους (π.χ. Κτηματολόγιο Α.Ε., ΕΜΥ, κλπ), την επιτελική πληροφόρηση, το σχεδιασμό και την εκτέλεση πολιτικής (π.χ. περιβάλλον, μεταφορές, οικονομία, σχεδιασμός χώρου), αλλά και την έρευνα (π.χ. περιβαλλοντικές μελέτες, χωροθέτηση, εξέλιξη στο χώρο και το χρόνο). Η συνεισφορά τους είναι κρίσιμη τόσο για την άμεση λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο (π.χ. φυσικές καταστροφές), όσο και για τη μακροπρόθεσμη λειτουργία του κράτους (σχεδιασμός, ανάπτυξη, λήψη αποφάσεων σε μεσοπρόθεσμη αι μακροπρόθεσμη κλίματα) και την ευημερία των πολιτών (π.χ. δασολόγιο).

Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

FOSSCOM 2010

Έγινε παρουσίαση των υποδομών και των εφαρμογών που επιμελείται η Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο συνέδριο κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα FOSSCOM

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Παραλαβή 3 φυσικών μηχανημάτων από ΕΔΕΤ

Παραλάβαμε για διαχείριση 3 φυσικά μηχανήματα για την εγκατάσταση υποδομής virtualization με στόχο την επέκταση των υποδομών μας (36VM αυτή την στιγμή)

Τα μηχανήματα διαθέτουν 16Gb RAM, 8 core, 146 Gb storage έχουν εγκαταστημένο ΛΣ Debian Linux και KVM hypervisor.

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Δράση για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Η διαδικτυακή σελίδα «χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες»(illegalsigns.gov.gr) δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής και με την άμεση επίβλεψη του Πρωθυπουργού και αποτελεί μέρος των δράσεων των συναρμόδιων υπουργείων για την οδική ασφάλεια.

Μέσα από αυτή την σελίδα μπορείς με την συμμετοχή σου να συμβάλλεις αποφασιστικά στην αποξήλωση των επικίνδυνων παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.


Η Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρείχε την τεχνική υποστήριξη της υποδομής καθώς και τον τεχνικό σχεδιασμό της εφαρμογής.


Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

mini-επιχειρησιακό σχέδιο: Προμήθειες στην ΥΓΕΙΑ

Σε συνέχεια των σχετικών συζητήσεων με αναφορικά με δράσεις Τεχνολογιών
Πληροφορικής και Επικοινωνιών(ΤΠΕ) στο χώρο της υγείας, με στόχο να
υποστηρίξουν οι ΤΠΕ τις εξαγγελίες του Υπουργού κ. Α. Λοβέρδου(και ειδικώτερα
το νέο νομοσχέδιο για τις Προμήθειες στην ΥΓΕΙΑ) προτείνεται το παρακάτω
mini-επιχειρησιακό σχέδιο:

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Δημιουργία DNS για το opengov

Πραγματοποιήθηκε υποδομή για την διαχείριση DNS από το opengov. Οι nameserver είναι ns0.opengov.gr και ns1.opengov.gr και το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε είναι το λογισμικού ανοικτού κώδικα BIND σε virtual machine με ΛΣ Debian Linux

Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Follow Up συνάντησης Ψηφιακού Σχολείου

Ορισμένες μικρές παρατηρήσεις μονο για τον τωρινο μηχανισμό:
  • Η αναζήτηση θα πρέπει να αποσαφηνιστεί (πχ οταν εισαι στην πρωτη σελίδα ψαχνει ολο το site ενώ οταν εισαι σε μάθημα ψάχνει το μάθημα!) Απλά χρειάζεται να το επισημανθεί κάπως μια και σαν
  • λειτουργία ειναι πολύ χρήσιμη.
  • Breadcrumb : Σε επίπεδο μαθήματος χάνει τη λειτουργικότητά του (δεν εχει όλο το path και δεν υπαρχει κάπου να "παει ενα βήμα πίσω" ο επισκέπτης)
  • Τίτλος: ο κύριος τίτλος της σελίδας "Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων" ακολουθεί και στις ενδότερες σελίδες με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει αμέσως ο επισκέπτης που είναι (ίσως θα πρέπει αυτο το κομμάτι (ο τιτλος αυτος) κατα τον ανασχεδιασμό να συνοδεύει καλύτερα το περιεχόμενο της σελίδας.
Session based navigation: Η δυνατότητα direct URL για ενα module (πχ η Περιγραφή Μαθήματος
http://digischool.gunet.gr/modules/course_description/) δεν παρέχεται (η χάνω κάτι ; ) Δεν μπορεί κάποιος για παραδειγμα να στείλει την Περιγραφή Μαθήματος της Φυσικής Γ Γυμνασίου μεσω mail ή να το κανει share στο facebook/twitter του. Το παραπάνω θα πρέπει να μελετηθεί με κάποιο τρόπο γιατι πιστευω είναι ενα ισχυρο functionality και μάλιστα εν όψει της άνθησης των social media.

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Συμμετοχή στο OECD Workshop on e-government indicators

Συμμετοχή στο OECD Workshop on E-Government Indicators (29-30 Μαρτίου 2010)

Η όλη συνάντηση ήταν ενα kick off meeting για να ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο OECD για τον καθορισμό δεικτών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Σκοπός είναι αναφορές όπως το "Government at a glance" σε επόμενες εκδόσεις (2011 και 2013) να εμπεριέχει αυτούς τους δείκτες σε όσο πιο ώριμη μορφή γίνεται.

Έγινε παρουσίαση απο την EU του e-Government benchmark measurment και απο τη μεριά του ΟΗΕ (UNDESA) του eReadiness report που παράγουν τα τελευταία έτη.
Σημειώθηκε οτι οι δύο προσεγγίσεις διαφέρουν σε αρκετά σημεία ενώ η ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους (για διάστημα ετών) μπορεί να καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα για κάθε χώρα. Αποσαφηνίστηκε οτι οι δύο προσεγγίσεις στοχεύουν σε διαφορετικά κράτη μέλη (μέλη EU και μέλη UN) και σημειώθηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη πιο "δίκαιων δεικτών" για το e-government.

Η προσέγγιση του OECD είναι στην περίπτωση των των βραχυπρόθεσμων αναγκών να χρησιμοποιήσει διεθνώς καθιερωμένους δείκτες (UNDESA eReadiness και UE eBenchmarking) μαζί με βασικά στατιστικά στοιχεία (ερωτηματολόγια στα κράτη μέλη).
Στην περίπτωση των μακροπρόθεσμων αναγκών (ο λόγος του workshop) προτείνουν τον ορισμό δεικτών βάσει δύο μεταβλητών : i) Υποδομές ICT (ICT Infastructure) και ii) "Ανθρώπινο Κεφάλαιο" (Human Capital).

Η πρόταση οδήγησε σε πολλές επεμβάσεις απο τα κράτη μέλη τα οποία ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις (πχ η Ιταλία αναφέρθηκε σε αγορά Cloud Computing υπηρεσιών απο ιδιωτικές εταιρίες και πως η επένδυση αυτή μπορεί να χωρέσει στην προτεινόμενη μεθοδολογία).

Διατυπώθηκε η ανάγκη να αποσαφηνιστούν με ακρίβεια οι όροι back-office και front-office (παράμετροι που εξετάζει η νέα μεθοδολογία) ενώ η γενικότερη παραδοχή ήταν οτι η έννοια του back-office θα πρέπει να ξεκινάει απο την κεντρική κυβέρνηση.

Οι περισσότερες χώρες ακολουθούσαν (αν ακολουθούσαν) κάποιο απο τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα (eReadiness ή EU eBenchmarking) ενώ λίγες είχαν κάνει προσπάθεια να αναπτύξουν τις δικές τους μεθοδολογίες και στατιστικά κριτήρια (Βέλγιο, Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Συμμετείχε μέσω teleconference o Vivek Kundra (CIO at the White House) οπού σημείωσε επιγραμματικά την προσέγγιση των ΗΠΑ για OpenGovernment (OpenData) ενώ σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου στο πάνελ ηταν προσκεκλημένη η Theresa Pardo (Center Director at the Center for Technology in Government at the University at Albany) οπου συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις.

Η τελική πρόταση ήταν να δημιουργηθεί ενα taskforce απο κράτη μέλη ώστε να βοηθήσει στα επόμενα βήματα ενώ ζητήθηκε απο όλα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν έστω και με τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων που αποστέλλονται απο τον OECD ωστα να σχηματιστεί μια πιο πλήρης εικόνα. Το όλο workshop αποτέλεσε ένα έναυσμα για συζητήσεις παρά μια ολοκληρωμένη πρόταση για egov indicators.
Σχετικοί σύνδεσμοι και μια αναφορά στα αγγλικά παρέχονται στον ακόλουθο σύνδεσμο https://docs.google.com/Doc?docid=0AdKoAjEYGhdbZGNqYmJ2Y3BfMTM2YzZoMnpxY2c&hl=en .

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Σύστημα για την παρακολούθηση των κοινοτικών οδηγιών


Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και του γραφείου του Αντιπροέδρου αποφασίστηκε η δημιουργία εφαρμογής για την παρακολούθηση της πορείας ενσωμάτωσης των κοινοτικών οδηγιών.
Τα πεδία που θα παρακολουθούνται θα είναι τα κάτωθι.