Μεσκλά

Τα Μεσκλά βρίσκονται νοτιοδυτικά των Χανίων κι απέχουν 21 χιλιόμετρα από την πόλη, στο δρόμο Χανιά - Φουρνές - Ομαλός, στρίβοντας νότια από το Φουρνέ προς τα Μεσκλά.

Μια σύντομη διαδρομή παράλληλα στο ποτάμι, δίπλα στα πανύψηλα πλατάνια  με τη συνοδεία του ήχου των δροσερών, γάργαρων νερών μας φέρνει ,μετά από 4 χλμ περίπου, στις ρίζες ,κυριολεκτικά, των Λευκών Ορέων και στο χωριό Μεσκλά.


 

 Είναι ένα πολύ γραφικό χωριό, με πλούσια Ιστορία και  Παράδοση το οποίο περιβάλλεται από ψηλά βουνά. Στο Νότιο άκρο του είναι οι «Πηγές», οι πηγές του ποταμού Κερίτη ή Ιάρδανου ο οποίος διασχίζει όλο τον «Κάμπο» και εκβάλλει στον Πλατανιά. Οι πηγές είναι σημείο απίστευτης φυσικής ομορφιάς, κρυμμένες μες στα βράχια και κάτω από θεόρατα, υπεραιωνόβια πλατάνια. Είναι τόση η ομορφιά και η δροσιά του σημείου που ο επισκέπτης δυσκολεύεται να αποχωρήσει. Λέγεται  ότι τα νερά των «Πηγών» έρχονται από τον Ομαλό μέσω ενός τεράστιου σπηλαιοβάραθρου. Όπως και να χει,  όμως, το γεγονός είναι ότι τα νερά αυτά δίνουν ζωή τόσο στα Μεσκλά όσο και σε όλα τα χωριά του κάμπου που διασχίζουν. Στις Πηγές μπορεί κανείς να απολαύσει το γεύμα του ή τον καφέ του κάτω από τη σκιά και τη δροσιά που δημιουργούν  τα υπεραιωνόβια πλατάνια και να γαληνέψει για λίγο απολαμβάνοντας το «κελάρυσμα» του δροσερού νερού. Ακριβώς δίπλα στις Πηγές μπορεί κανείς να επισκεφτεί την εκκλησία της Παναγίας και λίγο πιο πέρα την ακόμη παλαιότερη Εκκλησία του Χριστού. Εδώ ακριβώς, σ’ αυτήν την πλατεία, κάθε χρόνο στις 14 Αυγούστου, παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς, μουσική και φαγητά , μεταξύ των οποίων και η περιβόητη  τοπική κρεατότουρτα –γεύσεις ανεπανάληπτες κι αξέχαστες!


 

 


Σε ελάχιστη απόσταση από τις Πηγές ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το Φαράγγι της Σαρακήνας με τα σχεδόν κάθετα γκρίζα γρανιτένια τοιχώματα  και την ελάχιστη βλάστηση.  

 


 Υπήρχε σίγουρα αρχαία πόλη στην ίδια τοποθεσία όπως μαρτυρούν τα ευρήματα και τα ερείπια των κυκλώπειων τειχών, όμως οι αρχαιολόγοι δε συμφωνούν στο ποια ακριβώς ήταν η πόλη αυτή. Πάντως το χωριό είναι μοναδικά τοποθετημένο ανάμεσα στους καταπράσινους λόφους μέσα στην Κοιλάδα του Κερίτη, όπως ονομάζεται το ποτάμι που το διασχίζει. Πίσω του υψώνονται τα Λευκά Όρη

Από τα Μεσκλά μπορείτε να πάτε στο Θέρισο ακολουθώντας το δρόμο προς Ζούρβα. Η θέα των βουνών και της κοιλάδας χαμηλότερα κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα. Υπάρχει επίσης κι ένα μονοπάτι απ' όπου περπατώντας μπορείτε να φτάσετε στους Λάκκους (1 ώρα).

Στο χαμηλότερο σημείο του χωριού σε ένα χωματόδρομο αριστερά, (100 μέτρα) πριν από τη διασταύρωση με τη γέφυρα στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού με τοιχογραφίες των Θεόδωρου και Μιχάλη Βενιέρη (1403). Οι καλλιτέχνες σημείωσαν τα ονόματά τους μαζί με την επιγραφή του δωρητή.


Ζούρβα…


Ο δρόμος που ελίσσεται ανηφορικά μετά τις Πηγές στα Μεσκλά φέρνει, μετά από 6-7 χλμ περίπου, σ’ ένα από τα γραφικότερα ορεινά χωριά της  ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά: τη Ζούρβα.


 

Είναι ένα μικρό χωριό με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους το οποίο όμως προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες λόγω της άγριας ομορφιάς του και της υπέροχης θέας που προσφέρει αλλά και του απίστευτα γευστικού φαγητού που σερβίρεται στις γραφικές του ταβέρνες και τα καφέ του. Το χωριό είναι «γαντζωμένο» στις κορυφές των βουνών και  κάθε του σημείο προσφέρει μαγευτική θέα προς όλο τον κάμπο μέχρι και τα παράλια του Νομού Χανίων. Στα δεξιά όπως ανεβαίνουμε, ακριβώς στα  απέναντι βουνά, η θέα ενός ακόμα χωριού κυριολεκτικά γαντζωμένου στις βουνοκορφές κόβει την ανάσα. Είναι το ιστορικό χωριό Λάκκοι σε υψόμετρο 550μ.

Τόσο ο δρόμος που ανεβαίνει από τα Μεσκλά, όσο και όλος ο δρόμος που διασχίζει το χωριό και αρκετά μετά την έξοδο από αυτό πλαισιώνεται από πανύψηλα κυπαρίσσια. Δεν λείπουν όμως και τα ελαιόδεντρα, οι μηλιές, οι αχλαδιές και –σε κάποια σημεία-ακόμη και τα αμπέλια. Η ίδια η Ζούρβα αποτελεί Παράδεισο για τους φυσιολάτρες αλλά και τα αρκετά  μονοπάτια που ξεκινούν από την καρδιά του χωριού και οδηγούν σε διάφορα σημεία απίστευτης άγριας ομορφιάς. Είναι μονοπάτια χαρτογραφημένα και απόλυτα ασφαλή για τον επισκέπτη. Υπάρχουν όμως και αρκετά δευτερεύοντα εξ ίσου ασφαλή. Ένα από  αυτά οδηγεί στο  «Βρυσί» σε απόσταση περίπου 10 χλμ , σπήλαιο του οποίου  τα πεντακάθαρα νερά χρησιμοποιούνται για την ύδρευση πολλών γύρω χωριών όπως η ίδια η Ζούρβα και οι Λάκκοι, αλλά και   τα υπόλοιπα νερά του διοχετεύονται μέσα από βάραθρα στις «Πηγές» του Κερίτη στα Μεσκλά.

Ένα άλλο μονοπάτι οδηγεί στην «Τρομάρισσα» ένα από τα έσχατα σημεία στα όρια του Δήμου Πλατανιά, μια αληθινή αετοφωλιά , ένα σημείο αλησμόνητου  φυσικού κάλλους!

Τέλος, ο δρόμος που διασχίζει τη Ζούρβα οδηγεί Ανατολικά, μετά από 8-10 χλμ.  προς το Θέρισο( την ιστορική έδρα του Επαναστάτη του 1905 και αργότερα Πρωθυπουργού της  Ελλάδας, Ελευθερίου Βενιζέλου) και από κει, μετά από 14 χλμ. στην πόλη των  Χανίων.

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στη Ζούρβα- υπάρχουν ξενώνες και ενοικιαζόμενα για να μείνετε και γραφικές ταβέρνες –καφέ για ν’ απολαύσετε εκπληκτικά γεύματα παρασκευασμένα με αγνά, ντόπια υλικά. Η επίσκεψη και διαμονή στη Ζούρβα πραγματικά δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε στον Όλυμπο συντροφιά με τους 12 θεούς!

 

 

 

 

Τελ. ενημέρωση 02/02/2013

Συνδέσεις

  •  (147)
  • Life_Agroclima (142)
  •  (141)
  •  (140)
  •  (46)
  •  (108)
  •  (138)
  •  (146)
  •  (80)
  •  (75)
  •  (139)
  •  (62)
  •  (125)
  •  (124)