Έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας ( Ο.Ε.Κ.) & Εργατικής Εστίας ( Ο.Ε.Ε.)

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πλατανιά κατά την συνεδρίαση του στις 22/2/2012 με ομόφωνη απόφασή του εξέδωσε το παρακάτω  ψήφισμα   για τη Κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας  ( Ο.Ε.Κ.) & Εργατικής Εστίας ( Ο.Ε.Ε).

Να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του και την κάθετη αντίθεσή του στην επερχόμενη κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) & Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) και να εγκρίνει το παρακάτω Ψήφισμα Διαμαρτυρίας:

«Καταγγέλλουμε την επερχόμενη κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και  Εργατικής Εστίας -μοναδικών φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα- η οποία είναι αποτέλεσμα της ψήφισης της σχετικής διάταξης από τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αποδεχόμενα το μνημόνιο που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους της Χώρας.

Αποτέλεσμα της κατάργησης των δύο ανωτέρω Οργανισμών θα είναι η χώρα μας να καθίσταται πλέον η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ, χωρίς φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Η κατάργηση των δύο Οργανισμών είναι και αυτή αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής του μνημονίου διότι οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) & Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.):

1) Δεν χρηματοδοτούνται από το Κράτος, είναι αυτάρκεις οικονομικά και χρηματοδοτούνται μόνο από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.  

2)  Έχουν τεράστια αποθεματικά στα ταμεία τους, της τάξεως του 1 δις ευρώ.  

3) Τους οφείλονται εργοδοτικές εισφορές παρακρατηθείσες από το ΙΚΑ, της τάξεως  των 3 δις ευρώ.  

4) Έχουν ακίνητη περιουσία της τάξεως των 15 δις, η οποία έχει συγκεντρωθεί  από τις εισφορές των εργαζομένων.

5) Διασφαλίζουν την λειτουργία των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και της ΓΣΕΕ.

 

 Η κατάργηση των δύο Οργανισμών θα έχει ως αποτέλεσμα: 

1) Την κατάργηση της ετήσιας επιδότησης ενοικίου 120.000 οικογενειών.

2) Την κατάργηση της παροχής 10.000 άτοκων δανείων αγοράς και επισκευής κατοικιών καθώς και των 85.000 χορηγηθέντων δανείων Α’ κατοικίας επιδοτούμενου επιτοκίου, αλλά και ατόκων δανείων πολυτέκνων και αναπήρων, σε τραπεζικά επιτόκια.  

3) Την κατάργηση του κατασκευαστικού προγράμματος εργατικών κατοικιών της χώρας, που περιλαμβάνει 1.300 ημιτελείς ή σχεδόν έτοιμες προς παράδοση κατοικίες καθώς και δημοπρατημένους οικισμούς έτοιμους για έναρξη εργασιών.  

4) Το κλείσιμο είκοσι πέντε (25) βρεφονηπιακών σταθμών της Εργατικής Εστίας, που απασχολούν, εκπαιδεύουν και σιτίζουν δωρεάν 2.500 παιδιά σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, κατασκευασμένες από τις εισφορές των εργαζομένων. 

5) Την κατάργηση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού, καθώς και των δελτίων της δωρεάν παροχής βιβλίων και θεατρικών εισιτηρίων, πλήττοντας άμεσα και τους απασχολούμενους στον ξενοδοχειακό και εμπορικό κλάδο.  

6) Την υπονόμευση και την προσπάθεια κατάργησης των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών αφού οδηγούνται σε οικονομικό αποκλεισμό.

7) Τέλος, η επερχόμενη κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) & Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) οδηγεί στον καιάδα της ανεργίας πάνω από 1.700 εργαζόμενους των δυο χρήσιμων Οργανισμών.

 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ:

Α) 45 τουριστικά καταλύματα ενταγμένα στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού λειτουργούσαν αποκλειστικά μέσω του προγράμματος- Περίπου 8.000 - 10.000 επισκέπτες μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, αντιστοιχούν σε περίπου 70.000 περίπου διανυκτερεύσεις στα Χανιά. Ενδεχόμενο κλείσιμο ή υπολειτουργία των παραπάνω καταλυμάτων, θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του προσωπικού και θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία του Νομού.

Β) Περίπου 4.000 δικαιούχοι των Χανίων επωφελούνταν του δικαιώματος των διακοπών μέσω του Κοινωνικού Τουρισμού καθώς και 200 επιπλέον με τα οργανωμένα εκδρομικά προγράμματα, 2000 θεατρικών εισιτηρίων και 1800 δελτίων αγοράς βιβλίων. Όλοι οι παραπάνω δικαιούχοι  χάνουν το δικαίωμα να επωφεληθούν από τις εισφορές τους και να ενισχυθεί το εισόδημά τους. 

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε τη διατήρηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) & Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), καθώς και όλων των παροχών τους».

 

  • Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών, στις Διοικήσεις των ανωτέρω Οργανισμών, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων και στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Τελ. ενημέρωση 23/02/2012

Συνδέσεις

  •  (147)
  • Life_Agroclima (142)
  •  (141)
  •  (140)
  •  (46)
  •  (108)
  •  (138)
  •  (146)
  •  (80)
  •  (75)
  •  (139)
  •  (62)
  •  (125)
  •  (124)