Απάντηση ΚΕΔΗΠ Δήμου Πλατανιά σχετικά με ανακοίνωση Αντιπεριφερειάρχη για το θέμα της Δακοκτονίας

Διαβάστε την απάντηση του κ. Καπνισάκη:

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης τις άστοχες και υπαινικτικές δηλώσεις  του υπεύθυνου Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Χανίων Κου Βουλγαράκη, καθώς και την απρόκλητη επίθεση του κατά του Δήμου Πλατανιά και της ΚΕΔΗΠ  σχετικά με  πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικου Συμβουλίου   για το μείζον θέμα της  δακοκτονίας.

Το Δημοτικό συμβούλιο Πλατανιά , του μεγαλυτέρου ελαιοκομικού Δήμου του Νομού, εύλογα και ομόφωνα κατέθεσε πρόσφατα ψήφισμα με την αγωνία του για την αργοπορία των διαδικασιών επαναπροκήρυξης της δακοκτονίας στο νομό ,αφουγκραζόμενο  τις διαμαρτυρίες των ελαιοπαραγωγών και δεν αντιλαμβανόμαστε τι ενόχλησε τον Κο Αντιπεριφερειάρχη και εξέδωσε αυτή την εριστική ανακοίνωση.

 

Μια τριετία τώρα  ο Δήμος Πλατανια, όπως και οι άλλοι εμπλεκόμενοι Δήμοι και οι συνεταιρισμοί , συνεισέφεραν τεχνικά  και με ιδίους πόρους , καθώς και με την εμπειρία τους όπως   προκειμένου να επιλυθεί ορθό και μόνιμα το πάγιο πρόβλημα της δακοκτονίας.

Είχαμε επανειλημμένως και εγγράφως χτυπήσει τον 'κώδωνα του κίνδυνου', μήνες πριν και για το έγκαιρο των διαδικασιών και τώρα βρισκόμαστε ‘εγκαλούμενοι’!  , ενώ μάλιστα ο κίνδυνος γιγαντώνεται για το εισόδημα των αγροτών από την ολιγωρία της  αρμοδίας Περιφερειακής Ενότητας.

 

 Η ΚΕΔΗΠ  υπέβαλε εντός των προθεσμιών στις 25/ 4 /16 πλήρη φάκελλο   σε ηλεκτρονική και  έντυπη μορφή για  49 τοπικές  κοινότητες του Δήμου Πλατανιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά φέτος ήταν πέραν των άλλων δικαιολογητικών απαιτητή η πιστοποίηση γνώσεων ορθολογικής χρήσης  γεωργικών φαρμάκων από  τους εμπλεκόμενους εργαζόμενους ,πιστοποιητικά που συλλέχθηκαν κατά την υποβολή του φακέλου και  για τις 130  περιπτώσεις εργαζομένων. Πράγμα που δείχνει τον βαθμό ετοιμότητας και υπευθυνότητας της ΚΕΔΗΠ.

 

Προς αποσαφήνιση των γεγονότων και προκειμένου να είναι κατανοητή στο καθένα η διαδικασία παραθέτουμε τα παρακάτω:

 

Α)  Ο κατά τον νόμο   υπεύθυνος  φορέας για την υλοποίηση της δακοκτονίας είναι η Περιφέρεια.  Είναι ευθύνη της να προκηρύξει εγκαίρως τον διαγωνισμό  να  τον “τρέξει” και αν βγει άγονος εν όλω η εν μέρεί, είναι ευθύνη  της  ίδιας αρχής να  το φέρει άμεσα σε πέρας σύμφωνα με  τα προβλεπόμενα από τον νομοθέτη , ακόμα και με ίδια μέσα.   Είναι  σαφές λοιπόν ότι η ΚΕΔΗΠ του Δήμου Πλατανιά είναι απλώς ένας «εν δυνάμει» υποψήφιος ανάδοχος- εργολάβος για την  δακοκτονία .

Δηλαδή η τυχόν  μη συμμετοχή μας λόγω του άγονου   του διαγωνισμού σημαίνει για την Περιφερειακή Ενότητα , μη πραγματοποίηση δακοκτονίας  για τα μισά ελαιόδεντρα του Νομού;

 

Β) H ημερομηνία αποσφράγισης προσφορών του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού ήταν στις   4-5-2016 . Άραγε δυο μήνες και πλέον δεν ήταν αρκετός χρόνος για την επαναπροκήρυξη του άγονου διαγωνισμού;;

Μήπως δεν θεωρεί η περιφερειακή ενότητα επείγουσα την έναρξη της δακοκτονίας ;

Γιατί δεν ενεργοποίησε  διατάξεις της προκήρυξης για επίσπευση των διαδικασιών λόγω και του επείγοντος;

 

Γ) Σχετικά με την  αναφορά περί μη  συμπλήρωσης ενός στοιχείου  στον Πίνακα ΙΙ που αφορούσε τον αριθμό της άδειας  οδήγησης  των εμπλεκόμενων οδηγών, που επικαλείται   ο υπεύθυνος Αντιπεριφερειάρχης , σας γνωρίζουμε  ότι  η συμπλήρωση των στοιχείων στους επισυναπτόμενους πινάκες ήταν ορθή , όπως άλλωστε κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο είχε κατατεθεί  η προσφορά μας και κατά την περσινή περίοδο και είχε γίνει ορθά αποδεκτή.

Άλλωστε  το προέβλεπε   σχετική  διάταξη  της  προκήρυξης  στα  «Δικαιολογητικά Συμμετοχής -Τεχνική Προσφορά”  όπου ανέφερε oτι:

 

 Μια Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνονται τα παρακάτω: 

αα. ότι οι χρησιμοποιούμενοι γεωργικοί ελκυστήρες είναι εφοδιασμένοι με άδεια κυκλοφορίας και ασφαλιστήριο συμβόλαιο και ότι οι χρήστες αυτών (οδηγοί) κατέχουν την κατάλληλη άδεια οδήγησης.” 

Όλες οι παραπάνω υπεύθυνες δηλώσεις  συμπληρώθηκαν και κατατέθηκαν στο φάκελο του διαγωνισμού (με ηλεκτρονική υπογραφή )

Επισημαίνουμε ότι  και σε άλλες διατάξεις της προκήρυξης προβλεπόταν η δυνατότητα της επιτροπής του διαγωνισμού να ζητήσει ότι κρίνει σκόπιμο εάν θεωρούσε ότι ο φάκελλος δεν ήταν πλήρης. Κάτι όμως που δεν μας ζητήθηκε.

 

Τελειώνοντας κύριε Διευθυντά,

αυτό που ενδιαφέρει τους αγρότες μας είναι η προστασία της διαφαινόμενης μειωμένης  παραγωγής τους και  στα πλαίσια αυτά καλούμε την Αντιπεριφέρεια να επισπεύσει τις διαδικασίες καθώς και να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η δακοκτονία που είναι ο κοινός μας  στόχος.

 

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία

Για τον Δήμο Πλατανιά

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ

 

Καπνισάκης Αντώνης

Τελ. ενημέρωση 12/07/2016

Συνδέσεις

  •  (147)
  • Life_Agroclima (142)
  •  (141)
  •  (140)
  •  (46)
  •  (108)
  •  (138)
  •  (146)
  •  (80)
  •  (75)
  •  (139)
  •  (62)
  •  (125)
  •  (124)