Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση στην 4η Ετήσια Συνάντηση της Ομάδας δράσης για το IPv6

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ελληνική Ομάδα Δράσης για το IPv6 παρουσίασα την μέχρι τώρα κατάσταση των υποδομών μας καθώς και τους στόχους μας για την υιοθέτηση του πρωτοκόλλου IPv6 τόσο στις υποδομές μας όσο και για την διάδοσή του IPV6 στον Δημόσιο Τομέα. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της 4ης Ετήσιας Συνάντησης της Ομάδας δράσης για το IPv6

Η παρουσίαση εδώ

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

web service της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων  έχει διαθέσιμο ένα "web service"  το οποίο επιτρέπει την ανάκτηση από το μητρώο της των βασικών στοιχείων των νομικών προσώπων. Το Web service στην έκδοση 2 , επιτρέπει την ανάκτηση των βασικών στοιχείων τόσο νομικών προσώπων όσο και επιτηδευματιών, με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΗΤΡΩΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το Πλαίσιο

Η δημόσια διοίκηση διαθέτει πολλαπλές, ετερογενείς τεχνικά και σημασιολογικά βάσεις δεδομένων & συλλογές δεδομένων (ΣΔ) σε διαφορετικούς τύπους. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι τα μητρώα, δηλαδή οι ΣΔ που προσδιορίσουν με μοναδικό τρόπο φυσικά & νομικά πρόσωπα, ακίνητα και γενικότερα μονάδες οικονομικής/εμπορικής δραστηριότητας. Οι ΣΔ αυτές τηρούνται στους αρμοδίους φορείς και υπάρχει πολύ τακτικά η ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ τους για την άντλησης πιο συνθετών πληροφοριών(πχ. Ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις ιδιοκτήτων ενός ακίνητου, οι καταναλώσεις ρεύματος και ύδρευσης που αντιστοιχούν σε ένα ακίνητο κλπ).

Η τήρηση των μοναδικών αναγνωριστικών είναι αναγκαία ώστε η πληροφορία από διαφορετικές ΒΔ να μπορεί να συνδυαστεί και να αναλυθεί (π.χ. διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ).

Τρέχουσα κατάσταση

Η διαρκής τήρηση και επικαιροποίηση αυτών των ΒΔ είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία κάθε άλλου πληροφοριακού συστήματος της δημόσιας διοίκησης, για τη λειτουργία του κράτους, την εξυπηρέτηση των πολιτών, το σχεδιασμό, υλοποίηση και παρακολούθηση πολιτικής.

Τα προβλήματα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης εντοπίζονται (α) στην ύπαρξη πολλαπλών, επικαλυπτόμενων ΒΔ που συντηρούνται από διαφορετικούς φορείς και με διαφορετικά χαρακτηριστικά επικαιροποίησης, (β) στη μικρή συντακτική και σημασιολογική διαλειτουργικότητά τους, (γ) στην ιδιοκτησιακή αντίληψη διαχείρισης και διαμοιρασμού των ΒΔ, (δ) στην τήρηση βασικής πληροφορίας σε αναλογική μορφή.

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Συνάντηση Ομάδας Εργασίας για την Ταυτοποίηση & Διόρθωση Στοιχείων Ακινήτων

Στις 2/3/2012 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η 3η συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Ταυτοποίηση και Διόρθωση στοιχείων ακινήτων.

Θέματα ημερήσιας διάταξης
-Εξεύρεση λύσης για την άρση των προσκομμάτων που θέτει το φορολογικό απόρρητο.- Προγραμματισμός των εργασιών της ομάδας ώστε να ξεκινήσει άμεσα η 1η πιλοτική προσπάθεια ταυτοποίησης στοιχείων ακινήτων στο περιβάλλον εργασίας της Γ.Γ.Π.Σ.
-->
-->
Αρχικώς παρουσιάστηκε συνοπτικά η τεχνική λύση που έχει προδιαγραφεί στη συνάντηση της τεχνικής ομάδας στις 10/2/12. Συζητήθηκε η επιλογή των 3 δήμων για την πραγματοποίηση του πειράματος.
Στη συνέχεια τέθηκαν θέματα που αφορούν στην προστασία των δεδομένων που θα ανταλλαγούν και εμπίπτουν στο Νόμο 3247/2005 (ΦΕΚ 312), Άρθρο 23, περί φορολογικού απορρήτου και οι διατάξεις της οποίας διέπουν συγκεκριμένη βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ.
Προτάθηκε η υπογραφή Ν.D.A. (Non Disclosure Agreement) μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, που τελικά δεν προκρίθηκε ως λύση λόγω νομικού κενού, καθώς και η προσπάθεια κρυπτογράφησης κλειδιών.
Τέλος συζητήθηκε σχεδιασμός ηλεκτρονικής υπηρεσίας δημόσιας χρήσης για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να διατεθούν οι χάρτες του ΑΠΑΑ (Αντικειμενικός Προσδιορισμός Αξίας Ακινήτων) από το αρμόδιο Τμήμα της ΔΤΥ του Υπ. Οικονομικών.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ΑΠΑΑ, μπορεί να ψηφιοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι περιοχές για τις οποίες υπάρχει επιχειρησιακό ενδιαφέρον από την Κτηματολόγιο ΑΕ.

Τα πολύγωνα των ζωνών του ΑΠΑΑ μπορούν να τοποθετηθούν στο υπόβαθρο της ΕΣΥΕ. Μένει να επεξεργαστεί η Ομάδα Εργασίας το σχεδιασμό της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, τον τρόπο ενημέρωσης και τον τρόπο διάθεσης.

Παρουσιάστηκε η εφαρμογη διαχείρισης του λεξικου οδών και οικισμών http://dict.db-net.aueb.gr/ .

Συμπεράσματα
Αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα (6/3) η 1η προσπάθεια ταυτοποίησης στο περιβάλλον εργασίας της Γ.Γ.Π.Σ. με 2 θέσεις εργασίας, λύση που θα εγγυάται τεχνικά την προστασία των δεδομένων που θα ανταλλαγούν.
Για την πραγματοποίηση του πειράματος τελικά επιλέχθηκαν οι εξής Καλλικρατικοί Δήμοι:
- Δήμος Ζωγράφου, αστική περιοχή με μεγάλη πληρότητα πληροφορίας
- Δήμος Μεσολογγίου, μεσοαστική περιοχή με σχετική πληρότητα πληροφορίας
- Δήμος Κιμώλου με αρκετά προβλήματα στα δεδομένα που υπάρχουν
Τέλος αναμένεται και ο σχεδιασμός ηλεκτρονικής υπηρεσίας δημόσιας χρήσης για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ύστερα από την εισήγηση του κ. Μιχαλόπουλου από τη Γ.Γ.Π.Σ.

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Συγκρότηση ΟΔΕ για την Ανοικτή Διακυβέρνηση

Στις 28/2/2012 υπογράφηκε από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτριο Ρέππα, η απόφαση Συγκρότησης και Ορισμού Μελών Ομάδας Διοίκησης Έργου, με αντικείμενο τηνανοικτή διακυβέρνηση (open government).

Στην Ομάδα Διοίκησης Έργου συμμετέχουν και συνεργάτες της Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Μπορείτε να δείτε την απόφαση με ΑΔΑ: Β44ΕΧ-ΨΕΕ από εδώ

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΔΕΤ - Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το ΕΔΕΤ στο Υπ.Εργασίας σε θέματα πληροφοριακών συστημάτων και παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη του έργου "Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας", μέσα από της υπηρεσίες "private cloud" της ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής της Ομάδας Ταυτοποίησης & Διόρθωσης Στοιχείων Ακινήτων

Στις 10/2/2012 πραγματοποιήθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής της Ομάδας Ταυτοποίησης & Διόρθωσης Στοιχείων Ακινήτων.

Θέματα ημερήσιας διάταξης
-
Παρουσιάσεις των βάσεων δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ., της ΔΕΗ και του Κτηματολογίου, με αναλυτική περιγραφή των πεδίων τους.
- Προδιαγραφή της τεχνικής λύσης της απεικόνισης εγγραφών μεταξύ των τριών βάσεων.


Παρουσιάστηκε αναλυτικά από κάθε φορέα η γραμμογράφηση της βάσης δεδομένων τους με παρατηρήσεις σχετικά με την εγκυρότητα των δεδομένων, την χρησιμότητά τους στη διαδικασία ταυτοποίησης καθώς και τυχόν θέματα που θα μπορούσαν να προκύψουν αναφορικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων. Επίσης συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει η ενοποίηση των βάσεων με ιδιαίτερη αναφορά σε περιπτώσεις που έχουν ιδιαιτερότητες και θα μπορούσαν να παρουσιάσουν προβλήματα σε μια πιθανή μέθοδο ταυτοποίησης. Τέλος συζητήθηκαν πιθανά σενάρια χρήσης για το υπο ανάπτυξη σύστημα.
Συμπεράσματα

Η χρήση γεωγραφικής πληροφορίας (διευθύνσεις κλπ) δεν επαρκεί για την ενοποίηση των βάσεων, κυρίως λόγω ελλιπών πληροφοριών για περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, οι οποίες όμως καλύπτουν περίπου το 50% των ακινήτων όλης της επικράτειας. Έτσι εκτός από γεωγραφική πληροφορία, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί από τις βάσεις και πληροφορία σχετικά με την επιφάνεια, την χρονολογία των ακινήτων καθώς και τα ονόματα των ιδιοκτητών. Συγκεκριμένα τα πεδία που ζητήθηκαν από την ΔΕΗ είναι (Περιφέρεια, Αριθμός Παροχής, Οδός, Αριθμός, Πόλη, ΤΚ, Ονοματεπώνυμο, πεδία επιφάνειας, Όνομα δήμου). Από την Γ.Γ.Π.Σ. και το κτηματολόγιο ζητήθηκαν όλα τα πεδία που έχουν σχέση με γεωγραφική πληροφορία, καθώς και πεδία σχετικά με επιφάνεια, ΑΦΜ και ονόματα ιδιοκτητών. Επίσης αποφασίστηκε οι ενέργειες που θα γίνουν, να περιλαμβάνουν εκτός από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.
Τέλος το σενάριο χρήσης του συστήματος αυτού θα ήταν η επικοινωνία μεταξύ Γ.Γ.Π.Σ., ΔΕΗ και Κτηματολογίου με τη χρήση ενός web service, το οποίο σε κάθε νέο αριθμό παροχής της ΔΕΗ θα πρέπει να ενημερώνει την βάση της Γ.Γ.Π.Σ., συσχετίζοντας ένα ή περισσότερα δικαιώματα με τον αριθμό παροχής και σε κάθε αλλαγή δικαιώματος επί ενός ακινήτου, θα ενημερώνει την ΔΕΗ σχετικά με τις αλλαγές των δικαιωμάτων για μια παροχή. Προτάθηκε δε η υποχρεωτική η υποχρεωτική συμπλήρωση του αριθμού παροχής στο Ε9 για κάθε ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο.

Πραγματοποίηση πειράματος ταυτοποίησης ακινήτων για 3 διαφορετικοί Καλλικρατικοί δήμοι της Ελλάδας, οι οποίοι παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά σχετικά με την πληρότητα πληροφορίας που υπάρχει για αυτούς. Ως αστική περιοχή με μεγάλη πληρότητα στα δεδομένα που είναι διαθέσιμα επιλέχτηκε η Καλαμαριά. Ως μεσοαστική επιλέχτηκε το Αίγιο και ως περιοχή με πολλά προβλήματα επιλέχτηκε η Σίφνος.
Οι φορείς δεσμεύτηκαν να στείλουν τα δεδομένα που αποφασίστηκαν από τις βάσεις τους για τις περιοχές αυτές, ώστε να γίνουν πειράματα και να διαπιστωθεί ο βαθμός αυτόματης ταυτοποίησης που μπορεί να υπάρξει.