Σάββατο, 1 Μαΐου 2010

Ανοικτά γεωδεδομένα: Δωρεάν, δημόσια πρόσβαση σε γεωδεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης

Τι είναι τα γεωδεδομένα;
Ως γεωδεδομένα (γεωχωρική πληροφορία) χαρακτηρίζεται κάθε είδος ψηφιακής πληροφορίας που περιγράφει το χώρο ή/και έχει χωρική διάσταση, που μπορεί δηλαδή να τοποθετηθεί στο χώρο. Τα γεωδεδομένα αξιοποιούνται άμεσα σε πληροφοριακά συστήματα που αφορούν σε θέματα περιβάλλοντος, μεταφορών, διαχείρισης δικτύων, πολεοδομίας, χωροταξίας, κτλ.
Η παραγωγή γεωδεδομένων παγκοσμίως γίνεται κυρίως μέσω της ψηφιοποίησης συμβατικών χαρτών που παράγονται από κρατικούς φορείς. Στην Ελλάδα, οι βασικοί πάροχοι συμβατικών χαρτών είναι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), η Δασική Υπηρεσία, το ΙΓΜΕ, η Υδρογραφική Υπηρεσία, κ.α.. Δευτερευόντως, η παραγωγή γεωδεδομένων γίνεται από τη δεδομένα τηλεπισκόπησης (δορυφορικές εικόνες), όμως η πηγή αυτή δεν ελέγχεται από κανέναν Ελληνικό φορέα.
Η ποιότητα των γεωδεδομένων που είναι διαθέσιμα για τη χώρα υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, μια και οι απαιτήσεις για την παραγωγή και απόκτηση γεωδεδομένων προέρχονται από τους κρατικούς φορείς, ενώ ο ιδιωτικός τομέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό. Ο αργός ρυθμός ενημέρωσης των χωρικών δεδομένων, η μη υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διάχυσης της πληροφορίας, η πνευματική ιδιοκτησία, το υψηλό κόστος των συμβατικών χαρτών και κυρίως των ψηφιακών δεδομένων, αποτελούν φραγμούς για την ανάπτυξη πλήθους υπηρεσιών και προϊόντων που βασίζονται σε επίκαιρα γεωδεδομένα.
Συμπερασματικά, η Δημόσια Διοίκηση (ΔΔ) αποτελεί, άμεσα ή έμμεσα, το μεγαλύτερο παραγωγό και πελάτη γεωδεδομένων στη χώρα, καθώς και την κινητήρια δύναμη για τις περισσότερες καινοτομίες και νέα προϊόντα.
Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα;
Τα γεωδεδομένα αξιοποιούνται παραγωγικά από την πλειονότητα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης για την εκτέλεση του έργου τους (π.χ. Κτηματολόγιο Α.Ε., ΕΜΥ, κλπ), την επιτελική πληροφόρηση, το σχεδιασμό και την εκτέλεση πολιτικής (π.χ. περιβάλλον, μεταφορές, οικονομία, σχεδιασμός χώρου), αλλά και την έρευνα (π.χ. περιβαλλοντικές μελέτες, χωροθέτηση, εξέλιξη στο χώρο και το χρόνο). Η συνεισφορά τους είναι κρίσιμη τόσο για την άμεση λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο (π.χ. φυσικές καταστροφές), όσο και για τη μακροπρόθεσμη λειτουργία του κράτους (σχεδιασμός, ανάπτυξη, λήψη αποφάσεων σε μεσοπρόθεσμη αι μακροπρόθεσμη κλίματα) και την ευημερία των πολιτών (π.χ. δασολόγιο).

Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

FOSSCOM 2010

Έγινε παρουσίαση των υποδομών και των εφαρμογών που επιμελείται η Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο συνέδριο κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα FOSSCOM

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Παραλαβή 3 φυσικών μηχανημάτων από ΕΔΕΤ

Παραλάβαμε για διαχείριση 3 φυσικά μηχανήματα για την εγκατάσταση υποδομής virtualization με στόχο την επέκταση των υποδομών μας (36VM αυτή την στιγμή)

Τα μηχανήματα διαθέτουν 16Gb RAM, 8 core, 146 Gb storage έχουν εγκαταστημένο ΛΣ Debian Linux και KVM hypervisor.

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Δράση για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Η διαδικτυακή σελίδα «χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες»(illegalsigns.gov.gr) δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής και με την άμεση επίβλεψη του Πρωθυπουργού και αποτελεί μέρος των δράσεων των συναρμόδιων υπουργείων για την οδική ασφάλεια.

Μέσα από αυτή την σελίδα μπορείς με την συμμετοχή σου να συμβάλλεις αποφασιστικά στην αποξήλωση των επικίνδυνων παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.


Η Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρείχε την τεχνική υποστήριξη της υποδομής καθώς και τον τεχνικό σχεδιασμό της εφαρμογής.


Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

mini-επιχειρησιακό σχέδιο: Προμήθειες στην ΥΓΕΙΑ

Σε συνέχεια των σχετικών συζητήσεων με αναφορικά με δράσεις Τεχνολογιών
Πληροφορικής και Επικοινωνιών(ΤΠΕ) στο χώρο της υγείας, με στόχο να
υποστηρίξουν οι ΤΠΕ τις εξαγγελίες του Υπουργού κ. Α. Λοβέρδου(και ειδικώτερα
το νέο νομοσχέδιο για τις Προμήθειες στην ΥΓΕΙΑ) προτείνεται το παρακάτω
mini-επιχειρησιακό σχέδιο:

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Δημιουργία DNS για το opengov

Πραγματοποιήθηκε υποδομή για την διαχείριση DNS από το opengov. Οι nameserver είναι ns0.opengov.gr και ns1.opengov.gr και το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε είναι το λογισμικού ανοικτού κώδικα BIND σε virtual machine με ΛΣ Debian Linux

Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Follow Up συνάντησης Ψηφιακού Σχολείου

Ορισμένες μικρές παρατηρήσεις μονο για τον τωρινο μηχανισμό:
  • Η αναζήτηση θα πρέπει να αποσαφηνιστεί (πχ οταν εισαι στην πρωτη σελίδα ψαχνει ολο το site ενώ οταν εισαι σε μάθημα ψάχνει το μάθημα!) Απλά χρειάζεται να το επισημανθεί κάπως μια και σαν
  • λειτουργία ειναι πολύ χρήσιμη.
  • Breadcrumb : Σε επίπεδο μαθήματος χάνει τη λειτουργικότητά του (δεν εχει όλο το path και δεν υπαρχει κάπου να "παει ενα βήμα πίσω" ο επισκέπτης)
  • Τίτλος: ο κύριος τίτλος της σελίδας "Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων" ακολουθεί και στις ενδότερες σελίδες με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει αμέσως ο επισκέπτης που είναι (ίσως θα πρέπει αυτο το κομμάτι (ο τιτλος αυτος) κατα τον ανασχεδιασμό να συνοδεύει καλύτερα το περιεχόμενο της σελίδας.
Session based navigation: Η δυνατότητα direct URL για ενα module (πχ η Περιγραφή Μαθήματος
http://digischool.gunet.gr/modules/course_description/) δεν παρέχεται (η χάνω κάτι ; ) Δεν μπορεί κάποιος για παραδειγμα να στείλει την Περιγραφή Μαθήματος της Φυσικής Γ Γυμνασίου μεσω mail ή να το κανει share στο facebook/twitter του. Το παραπάνω θα πρέπει να μελετηθεί με κάποιο τρόπο γιατι πιστευω είναι ενα ισχυρο functionality και μάλιστα εν όψει της άνθησης των social media.