Στους γιατρούς το χρυσό μετάλλιο για φοροδιαφυγή

  

Πρωταθλητές της φοροδιαφυγής αναδεικνύονται οι γιατροί, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων. Αυτό πιστεύουν οι Ελληνες σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας GPO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Μεταφέροντας τις εμπειρίες τους από τις καθημερινές τους συναλλαγές, οι Ελληνες δίνουν μετάλλιο φοροδιαφυγής στους γιατρούς με ποσοστό 88,6%, τη δεύτερη θέση στους τεχνίτες (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί) με ποσοστό 85,4%, ακολούθως στα δικηγορικά γραφεία – συμβολαιογραφεία (75,2%), στα εστιατόρια και στις ταβέρνες με ποσοστό 57,9%. Στη λίστα όσων φοροδιαφεύγουν, σύμφωνα με την έρευνα της GPO, περιλαμβάνονται ακόμη τα βενζινάδικα (44,1%), τα μικρά εμπορικά καταστήματα (37,6%) και τα σουπερμάρκετ (17,7%).

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ. Αν και η πλειονότητα (το 95,7%) των συμμετεχόντων στην έρευνα χαρακτηρίζει τη φοροδιαφυγή εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, ο ένας στους δύο πιστεύει ότι περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες (53%) φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Ομως μόνο το 16,4%, δηλαδή οι 2 στους 10, παραδέχεται ότι έχει φοροδιαφύγει, αποκρύπτοντας εισοδήματα.

Πάντως ο ένας στους δύο δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος επαγγελματίας (π.χ. χωρίς να ζητήσει απόδειξη).
Μάλιστα στο ζήτημα των αποδείξεων η γενική αντίληψη είναι ότι η έκδοσή τους δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και δεν λειτουργεί υπέρ του πολίτη (15,7%) αλλά κυρίως προς όφελος του κράτους (39,7%).

Ωστόσο, αν μπορούσαν να πεισθούν ότι η έκδοση αποδείξεων θα ωφελούσε προσωπικά τους ίδιους, το 94,1% θα ζητούσε πάντα απόδειξη. Αυτό που σίγουρα βλέπουν ως πιο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, η οποία επιπλέον θα βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Και το μέτρο της συλλογής αποδείξεων όμως δεν θεωρείται αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από την πλειοψηφία του δείγματος (69,7%).

ΕΝΙΑΙΟς ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ. Η κοινή γνώμη σε ποσοστό 74,2% τοποθετείται αρνητικά απέναντι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο έξι στους δέκα πιστεύουν ότι δεν θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή. Επιπλέον η ιδέα ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή συναντά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας, καθώς το 60% τάσσεται κατά της εφαρμογής του.

Στην υποθετική ωστόσο ερώτηση για την ύπαρξή του, ο συντελεστής θα πρέπει σύμφωνα με τον μέσο όρο να είναι 16%.

Οσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόλις 34,9% υποστηρίζουν ότι φοροδιαφεύγουν σε μεγάλο ποσοστό ενώ έξι στους δέκα Ελληνες (58,4%) θεωρούν ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν λιγότερο από τις μεγάλες εταιρείες.
Ωστόσο αναγνωρίζουν σε ποσοστό 70% ότι η φοροδιαφυγή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχετίζεται με την ανάγκη βιωσιμότητάς τους και όχι με την προσπάθεια δημιουργίας μεγαλύτερου κέρδους.

Σε ποσοστό 45,4% οι συμμετέχοντες στην έρευνα αποκρίθηκαν αυθόρμητα πως η φοροδιαφυγή στις μικρομεσαίες οφείλεται εξίσου στον επιχειρηματία και τον καταναλωτή.

Διαδωσέ το...
Posted in Uncategorized

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια