ΣΔΟΕ: «Αποδίδουν» οι έλεγχοι κατά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου

  

Σημαντικές επιτυχίες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, της παράνομης εμφιάλωσης ποτών, των παράνομων επιδοτήσεων καθώς και της απόκτησης αδήλωτων εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων σημείωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατά τον μήνα Νοέμβριο 2012 πραγματοποιώντας εκτεταμένους ελέγχους σε όλη την χώρα.

Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή κατά τον μήνα Νοέμβριο διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

1) Σε 36 επιχειρήσεις καταλογίστηκαν πρόστιμα για την λήψη και καταχώριση εικονικών τιμολογίων ύψους 22 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου σιδήρου, ειδών συσκευασίας, καθαρισμού κτιρίων, εμπορίας οικιακού εξοπλισμού και κατασκευαστικές εταιρείες.

2) Σε 14 επιχειρήσεις καταλογίστηκαν πρόστιμα για έκδοση εικονικών τιμολογίων ύψους 86 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις κατασκευής πινακίδων, εμπορίας κλωστοϋφαντουργικών ειδών, χονδρικού εμπορίου τυριών και εμπορίας υφασμάτων & ενδυμάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχείρησης με δηλούμενο επάγγελμα «μανδαριστής ενδυμάτων» που εξέδωσε 484 εικονικά τιμολόγια ύψους 2,9 εκατ. ευρώ.

3) Τέσσερις υποθέσεις που αφορούν παράνομο πλουτισμό φυσικών προσώπων με σχετική προσαύξηση περιουσίας απεστάλησαν στον Οικονομικό Εισαγγελέα. Πρόκειται για δύο ιατρούς Δημόσιων Νοσοκομείων στην Αθήνα και την Κρήτη, έναν αρχιτέκτονα στην Γλυφάδα καθώς και μια ιδιωτική υπάλληλο στην Βούλα. Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Θεσ/κης ερευνά 28 ιατρούς επειδή εισέπραξαν αμοιβές από φαρμακευτικές εταιρείες για προώθηση φαρμάκων.

Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο καυσίμων και ποτών διαπιστώθηκαν τα εξής:

1) Έλλειμμα 20.000 λίτρων βενζίνης και πετρελαίου διαπίστωσε το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με το Τελωνείο Αλεξανδρούπολης, σε έλεγχο κατά την μεταφορά αφορολόγητων καυσίμων από τον Ασπρόπυργο στην Αλεξανδρούπολη. Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

2) Τέσσερις τόνοι οινοπνεύματος αγνώστου προελεύσεως κατασχέθηκε από το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία κατά ενός Βούλγαρου και τριών Ελλήνων. Το οινόπνευμα προοριζόταν για την παρασκευή ποτών.

Όσον αφορά στις παράνομες επιδοτήσεις διαπιστώθηκαν τα εξής:

1) Στην Κρήτη 6.274 αγρότες έλαβαν επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ, συνολικού ύψους 37,7 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές βασίστηκαν σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Μέχρι σήμερα 254 υποθέσεις έχουν αποσταλεί για καταλογισμό στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Με την εποπτεία των Εισαγγελικών Αρχών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι. Οι παραβάτες εκτός του αδικήματος της φοροδιαφυγής αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης κατά του Δημοσίου και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

2) Προφυλακίσθηκε ένας αγρότης στην Μεσσηνία, μετά από δικογραφία που σχημάτισε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου, για απάτη από επιδοτήσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Εκτός των ανωτέρω έχουν καταλογισθεί πλήθος μικρότερων φορολογικών παραβάσεων οι οποίες υπερβαίνουν τις 2.000 περιπτώσεις με πρόστιμα που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.

Τέλος στο διάστημα από 01/01/2012 έως 30/11/2012 σε 60 περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων εισπράχθηκαν, σε συνεργασία με το Δ΄Τελωνείο Πειραιά, ποσά 62,3 εκατ. ευρώ.

kathimerini.gr

Διαδωσέ το...
Posted in Εφορία - Φοροδιαφυγή, Λαθρεμπόριο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια