Εισαγγελική έρευνα σε όλη την Ελλάδα για τις συντάξεις-μαϊμού

  

Εισαγγελική έρευνα-μαμούθ αρχίζει σε όλη την επικράτεια για να εντοπιστούν όχι μόνο όσοι παίρνουν προνοιακά επιδόματα και συντάξεις-μαϊμού, αλλά και όσοι κρατικοί υπάλληλοι και ιατροί τούς συνέδραμαν. Η έρευνα διενεργείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σύγχυση που επικρατεί στο κυνήγι των παράνομων συντάξεων, όπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ».

Παράλληλα, κάθε μέρα έρχονται στο φως δεκάδες περιπτώσεις απάτης που αποδεικνύουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα ήταν διάτρητο. Χθες, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποκάλυψε ότι ταυτοποιήθηκαν 2.500 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν πεθάνει, ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων του Ιδρύματος με άλλες κρατικές υπηρεσίες.
Οπως επισημαίνει η διοίκηση, τα στοιχεία των θανόντων απεστάλησαν στα κατά τόπους υποκαταστήματα προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις και να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές. Αναφέρει επίσης ότι, μετά την απογραφή του 2011 και αφού δεν προσήλθαν να απογραφούν 7.500 δικαιούχοι, ανεστάλησαν οι συντάξεις τους.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στον Αρειο Πάγο ζήτησε χθες με κατεπείγουσα εντολή από τα Ταμεία να στείλουν έως τις 17 Αυγούστου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το σύνολο των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων για παράνομες καταβολές συντάξεων και επιδομάτων.
Ο υπουργός ζήτησε, ακόμη, για κάθε νέα υπόθεση που προκύπτει από την ελεγκτική δραστηριότητα ο φάκελος να αποστέλλεται στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (με ταυτόχρονη ενημέρωση του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Κοκκόρη), ώστε και τα Ταμεία να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους στα αχρεωστήτως καταβληθέντα και οι υπαίτιοι να «πληρώνουν» (αφού υπάρχει και ο κίνδυνος της παραγραφής).
Παράλληλα, ζήτησε την άμεση εντατικοποίηση των ελέγχων από τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να παταχθεί άμεσα η παραβατικότητα σε κάθε μορφή της από οποιονδήποτε κι αν προέρχεται.
Οπως επισημαίνεται, κατ” αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας μόνιμος και ολοκληρωμένος μηχανισμός παρακολούθησης και ελέγχου των υποθέσεων παράνομης χορήγησης και είσπραξης κοινωνικών παροχών, σε αντιδιαστολή με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Λίγο αργότερα, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης με παραγγελία του στους εισαγγελείς Εφετών όλης της χώρας ζήτησε την κατ” απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια έρευνας, για τον εντοπισμό και την άμεση παραπομπή σε δίκη όσων λάμβαναν συντάξεις και προνοιακά επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται.

«ΤΥΦΛΟ» ΜΗΤΡΩΟ. Στο μεταξύ σοβαρά στοιχεία για τις συντάξεις-μαϊμού προκύπτουν από τους ελέγχους που διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στα μητρώα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του έτους.

Οπως τόνισε ο γ.γ. Πληροφορικών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, στον ραδιοσταθμό Βήμα 99,5 FM, το 10% των περιπτώσεων είναι «τυφλό», δηλαδή δεν είναι ξεκάθαρο ποιος λαμβάνει τη σύνταξη.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, από τους ελέγχους που διενεργούνται στα μητρώα κάποιων Ταμείων, το 60% των δεδομένων αφορά σε σωστά στοιχεία, το 30% σε δεδομένα που απαιτούν εύκολη διόρθωση, ενώ στο 10% των περιπτώσεων δεν προκύπτει από το μητρώο ποιος λαμβάνει τη σύνταξη. «Βλέπουμε Αριθμούς Φορολογικών Μητρώων που αντιστοιχούν σε νομικά πρόσωπα να παίρνουν συντάξεις», είπε ο γ.γ.
Για τις διασταυρώσεις που διενεργούνται σε φορολογουμένους που μετέφεραν στο εξωτερικό μεγάλες καταθέσεις την περίοδο 2009-2012, τόνισε πως πλέον υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία τόσο για το 2011 όσο και για 2012, τα οποία έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4743879
Διαδωσέ το...
Tagged with: , ,
Posted in Αμοιβές - Συντάξεις - Επιδόματα - Υπερωρίες, Από τον τύπο
One comment on “Εισαγγελική έρευνα σε όλη την Ελλάδα για τις συντάξεις-μαϊμού
  1. Ο/Η tr λέει:

    ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΟΤΣΙΑ!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια