Το πάρτυ του ΕΣΠΑ

  

Δημοσιεύθηκε από τον/την: Ανώνυμος

Γνωρίζω από πρώτο χέρι το πάρτυ που γίνεται με το ΕΣΠΑ. Αν και είναι γνωστό, ας παραθέσω κάποιες λεπτομέρειες:

Στο ΕΣΠΑ Β” Δράση, η διαδικασία έχει περιληπτικά ως εξής: Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν οικονομική πρόταση στην τράπεζα, η τράπεζα την αξιολογεί και την βαθμολογεί, στην συνέχεια (και εφόσον εγκριθεί η επιδότηση) γίνεται έλεγχος της επένδυσης και τέλος η επιχείρηση πληρώνεται.

Το πάρτυ είναι πολλαπλό:
1) Η επιχείρηση σχεδόν πάντα υπερτιμολογεί τις δαπάνες που πρόκειται να συνχρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζει και η επιχείρηση, αλλά και ο προμηθευτής στον οποίο η επιχείρηση απλά πληρώνει το πλεονασματικό ΦΠΑ για να μην μπει «μέσα».

2) Η συνεργαζόμενη τράπεζα οφείλει κανονικά να ελέγξει το λεγόμενο «έυλογο του κόστους», αλλά είτε α) αδιαφορεί , είτε β) δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για τέτοιον έλεγχο, είτε γ) δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον πελάτη της, είτε δ) ο ελεγκτής της τράπεζας παίρνει μίζα από τον πελάτη

3) Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πόλεμος της βαθμολογίας. Ως γνωστών περίπου μόλις το 10% των επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτηση για επιδότηση τελικά επιδοτούνται. Έχω πάρα πολλά παραδείγματα για τα παιχνίδια που παίζονται σε αυτόν τον πόλεμο της βαθμολογίας, ας παραθέσω όμως μόνο ένα:

Ως γνωστών, εξτρά βαθμολογία παίρνουν οι λεγόμενες «τεχνολογικές» δαπάνες. Υπάρχει συγκεκριμένη περίπτωση όπου συνεργαζόμενος λογιστής (ένα ακόμη πιόνι στο πάρτυ του ΕΣΠΑ) για να κερδίσει τα χρήματα που του αναλογούν όχι μόνο από το ΕΣΠΑ, αλλά και την αμοιβή του από την τράπεζα (νόμιμη μεν, υψηλή δε) κατεθεσε μαζικές προτάσεις-κλώνους στην τράπεζα, που για να αποκτήσει όμως υψηλή βαθμολογία οι δαπάνες των επιχειρήσεων αποτελούνταν κυρίως από πανάκριβα τηλεφωνικά δίκτυα και servers υπολογιστών και άλλα υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματα. Θα μου πείτε ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι οι εν λόγω «επιχειρήσεις» ήταν ως επί των πλείστων ψιλικατζίδικα, μανάβικα και περίπτερα. Και προσωπικά, δίκτυο υπολογιστών με server και τηλεφωνικό κέντρο σε μανάβικο δεν έχω δει. Φυσικά και οι προτάσεις του εν λόγω λογιστή «περάσανε» αφού «τυπικά» ήτανε νόμιμες (από γραφειοκρατική σκοπιά) αν και η τράπεζα όφειλε να τις κόψει αφού «οι δαπάνες δεν συνάδουν με το αντικείμενο της επιχείρησης», ένας όρος που συνήθως τον περνάνε στα ψιλά γράμματα.

Από το ανήθικο παιχνίδι του ΕΣΠΑ, βγαίνουν κερδισμένοι ανήθικοι «επιχειρηματίες», τράπεζες και λογιστές, ενώ χαμένοι είναι έντιμες επιχειρήσεις, το κράτος και τελικά ο φορολογούμενος.

Διαδωσέ το...
Tagged with: , , , ,
Posted in Επιδοτήσεις - Επιχορηγήσεις
2 comments on “Το πάρτυ του ΕΣΠΑ
 1. Ο/Η aninymos λέει:

  Σχετικά με την υπερτιμολόγηση:
  Είμαι ελεύθερος επεγγελματίας και είχα ενταχθεί και εγώ πριν 1-2 χρόνια σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Όταν ο υπεύθυνος στην εταιρία από την οποία αγόρασα τον εξοπλισμό έμαθε οτι δεν θέλω να γίνει υπερτιμολόγηση με κοίταξε με απορία και με ήφος «μα γιατί; κρίμα δεν είναι να μην υπερτιμολογήσεις;». Μάλιστα απο μόνοι τους και χωρίς να κάνω την παραμικρή νήξη προσφέρθηκαν να μου κάνουν δώρο μία επιπλέον ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιώ στη δουλειά μου, αντί να υπερτιμολογήσουμε!

 2. Ο/Η Ελεύθερος λέει:

  Το θέμα επιδοτήσεις είναι τεράστιο. Η κατανομή των πόρων ανά περιφέρεια λανθασμένη. Πως μία επιχείρηση του Κιλκίς με να ανταγωνιστεί τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα. Το αποτέλεσμα, το 90% των επιχειρήσεων των μεγάλων αστικών κέντρων να επιχορηγείται αφήνοντας την υπόλοιπη περιφέρεια στην αφάνεια. Ποιά περιφερειακή πολιτική επιθυμεί τη διεύρυνση των ανισοτήτων.
  Έπειτα, η υπερτιμολόγηση. Γεγονός είναι ότι στο Γ” ΚΠΣ ο καθένας δήλωνε ότι ήθελε! Στο ΕΣΠΑ όμως οι δαπάνες που είναι υπερτιμολογημένες κόβονται κατά την αξιολόγηση. Ωστόσο και πάλι αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν εκλείψει εντελώς.
  Τέλος όσον αφορά τις τράπεζες και τη συμμετοχή τους στο ΕΣΠΑ. Η συνδεση αυτή αποτελεί από μόνη της σκάνδαλο! Η τράπεζα καταλήγει να είναι κριτής και κρινόμενος. Οι τράπεζες κατά τη γνώμη μου έκαναν το μεγαλύτερο κακό στη διαδικασία του ΕΣΠΑ. Οι μελέτες θα έπρεπε να υποβάλλονται υποχρεωτικά υπογεγραμμένες απο οικονομολόγους μέλη του ΟΕΕ σε ανεξάρτητη αρχή χωρίς καμία τραπεζική αναμειξή, όπως δηλαδή συνέβαινε με τα προγράμματα που εκτελούσε ο ΕΟΜΜΕΧ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

 • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
 • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια