Νεοελληνική πατέντα αγοροπωλησιών

  

Μένω, ευτυχώς, εδώ και χρόνια στο εξωτερικό σε μια από αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες που πολλοί Νεοέλληνες βρίζουν νυχθημερόν γιατί δεν δανείζει το ελληνικό κράτος άνευ όρων. Λοιπόν πριν από κάποια χρόνια πήρα από τη μητέρα μου ένα οικόπεδο στην Πιερία και ήθελα να το πουλήσω γιατί δεν με ενδιέφερε να μείνω Ελλάδα. “Οταν ήρθε η ώρα του συμβολαίου ρώτησα το δικηγόρο μου γιατί αναγράφεται στο συμβόλαιο η αντικειμενική αξία αφού το πουλάω παραπάνω; Μου απαντά ότι είναι υποχρεωτικό να γραφεί η αντικειμενική αξία. Κι εγώ νόμιζα ότι έτσι είναι το σωστό και δεν έδωσα πολύ σημασία, γιατί έτσι κι αλλιώς η αξία ήταν μικρή και η διαφορά αντικειμενικής-πραγματικής 4.000 ευρώ. Ψίχουλα δηλαδή για το ελληνικό δαιμόνιο.

Εκ των υστέρων έμαθα πως αυτή είναι η πάγια νεοελληνική πρακτική για να πληρώνει λιγότερους φόρους ο αγοραστής!
Όταν το 2006 κληρονόμησα από τον πατέρα μου μία μεγάλη ακίνητη περιουσία στη Θεσσαλονίκη θέλησα επίσης να την πουλήσω και να πάρω τα χρήματα στο εξωτερικό. Και για αυτό το λόγο αλλά και επειδή ήμουν πλέον ενήμερος και επειδή το ποσό ήταν της τάξεως του 1 εκ. ευρώ έθετα ως όρο την αναγραφή του όλου ποσού στο συμβόλαιο. Ο δικηγόρος μου μού είπε ότι δύσκολα θα έβρισκα αγοραστή με αυτό τον όρο εκτός αν τσόνταρα τη διαφορά του φόρου. Όντως υπήρξαν υποψήφιοι αγοραστές που μου είπαν καλά από τον Άρη κατέβηκες εσύ; πού ζεις; τρελός είσαι άνθρωπέ μου; Κάποιοι πιο συγκαταβατικοί προθυμοποιήθηκαν να μου βολέψουν τα μαύρα μέσω γνωστών σε μεγάλη ελληνική τράπεζα με υποκαταστήματα στο εξωτερικό ή έψαχναν να βρουν νομικά παράθυρα. Κάποι ζήτησαν να βάλω εγώ το μισό φόρο καθώς η αντικειμενική αξία ήταν η μισή της εμπορικής και ο όλος φόρος έβγαινε περίπου 75.000. Τελικά πέρασε κάποια διάταξη μάλλον φωτογραφική και ολιγόμηνη που βόλεψε φορολογικά έναν υποψήφιο αγοραστή και έτσι ικανοποιήθηκε ο όρος μου για την αναγραφή της πραγματικής αξίας και μπορώ σήμερα να κοιμάμαι ήσυχος που πήρα μόνο νόμιμα λεφτά έξω.
Περιττό να σας πω ότι όταν είπα αυτή την ιστορία και εξήγησα αυτή τη νεοελληνική πρακτική σε φίλους μου εδώ στη βόρεια Ευρώπη έμειναν με ανοιχτό το στόμα καθώς κάτι τέτοιο ούτε που μπορούσε να περάσει από το μυαλό τους!

Διαδωσέ το...
Posted in Εφορία - Φοροδιαφυγή
3 comments on “Νεοελληνική πατέντα αγοροπωλησιών
  1. Ο/Η Λάμπρος λέει:

    Τώρα που έχουν «πέσει» οι τιμές ακινήτων και συχνά η πραγματική είναι κατώτερη από την αντικειμενική, πάλι η αντικειμενική τιμή αναγράφεται στα συμβόλαια και υπολογίζεται στις αγοραπωλησίες… Είναι μια συμβατική τιμή για να αποφεύγονται τα λαδώματα των εφοριακών-εκτιμητών.

    • Ο/Η Γιώργος λέει:

      Σαν συμβατική τιμή ήταν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Ούτε τα λαδώματα των εφοριακών κόπηκαν φυσικά.

  2. Για αυτόν το λόγο, πάμπολλοι ξένοι αδυνατούν να κάνουν αγοραπωλησίες στην Ελλάδα γιατί ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΦΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ στην ΕΛΛΑΔΑ κυκλοφορεί ΜΑΥΡΟ (ΚΑΤΑΜΑΥΡΟ) ΧΡΗΜΑ….

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια