Κατάρτιση επιχειρήσεων και κρατικές δομές

  

Μια ιδιαίτερα καλή φάμπρικα είναι αυτή της επαγγελματικής κατάρτισης των επιχειρήσεων, η οποία πληρώνεται από τον λεγόμενο ΛΑΕΚ, που αποτελεί ποσοστό των εισφορών ΙΚΑ των εργοδοτών σε ένα κοινό ταμείο που πληρώνει την κατάρτιση των εργαζομένων τους. Επειδή οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι οι περισσότερες πολύ μικρές, η «πίστωσή» τους στο ταμείο δεν επαρκεί για τίποτε ουσιαστικό, με αποτέλεσμα τα χρήματα να εκμεταλλεύονται οι διαχειριστές τους και συγκεκριμένα τα λεγόμενα ΚΕΚ εργοδοτών και εργαζομένων, τα οποία, μια κι εμπλέκεται η ΓΣΕΕ, να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή για οιαδήποτε μεταρρύθμιση. Εν τω μεταξύ, οι εμπλεκόμενοι φορείς αυξάνουν το κόστος λειτουργίας τους, ώστε να επιδοτούνται από τον ΛΑΕΚ, ενώ συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες εκμεταλλεύονται την κατάσταση «στηρίζοντας» την λειτουργία των δημόσιων αυτών ΚΕΚ, στην ουσία ενισχύοντας το δικό τους προφίλ και «βολεύοντας» στελέχη τους, ενώ πληρώνονται και από πάνω. Ταυτόχρονα βέβαια, έχουμε και τα ιδιωτικά ΚΕΚ, των οποίων τα «κρατικά» αποτελούν ανταγωνισμό, κι ας πληρώνουν μέσω εισφορών στο ΙΚΑ οι ιδιωτικοί τους δημόσιους, είναι δηλαδή σαν να πληρώνει κανείς για να λειτουργεί ο ανταγωνιστής του…τρελό!
Μια ακόμα από τις ιστορίες όπου μια νομοθεσία του παρελθόντος που τότε φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει άλλες συνθήκες με καλές προθέσεις, δεν άλλαξε κατά την διάρκεια των 10ετιών, διότι βόλευε κάποιους η συνέχιση της ισχύος της. Εν τω μεταξύ αιμορραγούμε, οπότε, αν κανένας μπορεί, ας κάνει κάτι τώρα που «τα νερά τραβήχτηκαν και είδαμε ποιοι ήταν χωρίς μαγιό».

Διαδωσέ το...
Posted in Εκπαίδευση - Παιδεία

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια