145 εκατ. η ετήσια ζημία από συντάξεις σε πεθαμένους

  

Σε περισσότερες από 20.000 ανέρχονταν οι συντάξεις που επί χρόνια καταβάλλονταν σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει, προκαλώντας ζημία 145 εκατ. ευρώ ετησίως, δήλωσε σήμερα ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος, μετά τις δύο απογραφές που πραγματοποίησε το ΙΚΑ το 2011 και το 2012, υπάρχει πλέον πλήρης εικόνα γι” αυτές τις συντάξεις-μαϊμού και «για όλες αυτές τις περιπτώσεις έχει κινηθεί διαδοκασία αναζήτησης των χρημάτων που καταβλήθηκαν».

Ο διοικητής του ΙΚΑ δήλωσε ακόμη ότι το Ίδρυμα ετοιμάζει τώρα μια νέα απογραφή που θα αφορά σε χήρους και χήρες, η οποία καταβάλλεται προσπάθεια να μην γίνει με φυσική παρουσία αλλά με άλλους τρόπους, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την Πέμπτη.

«Πρέπει να ελέγξουμε δικαιώματα σύνταξης που δίδονται σε χήρους και χήρες για να δούμε αν ο χήρος ή η χήρα έχει τελέσει εκ νέου γάμο και εάν αυτός έχει δηλωθεί» σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος είπε ότι το ΙΚΑ καταβάλλει 260.000 συντάξεις χηρείας και από δειγματοληπτικούς εκλέγχους έχει διαπιστωθεί ότι η παραβατικότητα σε αυτές ξεπερνά το 15%.

«Πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει από τη δεκαετία του ’70 γίνονται τώρα και αυτή είναι η βασική γενεσιουργός αιτία του σημερινού οικονομικού αδιεξόδου» δήλωσε στο MEGA ο διοικητής του ΙΚΑ.

Μιλώντας στην ίδια εκομπή, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα της εισοφροδιαφυγής και τις αλλαγές που θα ισχύσουν πλέον από εφέτος για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο.

Αν και απέφυγε να την προσδιορίσει με νούμερα, ο διοικητής του ΙΚΑ είπε ότι η διαφορά των ασυνεπών δηλώσεων μεταξύ υποβληθεισών και καταβληθεισών εισφορών από τις επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλη, τονίζοντας ότι τώρα πλέον οι υπηρεσίες του Ιδρύματος έχουν στη διάθεσή τους το εργαλείο για να ελέγξουν τα λάθη και να κάνουν άμεσα τις απαραίτητες συγκρίσεις και διασταυρώσεις.

Όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος, με τις αλλαγές που θα ισχύσουν στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων εισφορών, εάν μια επιχείρηση δεν έχει κλείσει τις εκκρεμότητες του προηγούμενου μήνα δεν θα μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωση του επόμενου και ο επιχειρηματίας θα πρέπει να απευθύνεται σε υποκατάστημα και να διευθετεί τις εκκρεμότητες προκειμένου να έχει ασφαλιστική κάλυψη.

«Στόχος είναι να μειώσουμε την εισφοροδιαφυγή και εσιφοροαποφυγή, και αυτό το κέρδος θέλουμε να πάει πάλι στην οικονομία κατά το ήμισυ με μείωση των ασφαλιστικών εισοφορών» σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος.

Πηγή: http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27370&subid=2&pubid=30295699

Διαδωσέ το...
Posted in Αμοιβές - Συντάξεις - Επιδόματα - Υπερωρίες, Από τον τύπο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια