Δέκα συλλήψεις για λαθρεμπόριο καυσίμων

  

Μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων με εικονικά τιμολόγια και παραστατικά αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, με παρακολουθήσεις τηλεφώνων και συλλογή πλήθους στοιχείων, τα οποία οδήγησαν σε οργανωμένες ομάδες που δραστηριοποιούνταν κατά βάση στη Δυτική Αττική.

Όπως έγινε γνωστό εξαρθρώθηκαν τρεις σπείρες και συνελήφθησαν 10 άτομα, από 24 έως 81 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παραβάσεις της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας, για απάτη μέσω υπολογιστή, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα παρόμοια αδικήματα.

Όλοι οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και άτομα, τα οποία έχουν απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν για σοβαρές υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων. Ακόμη αναζητούνται άλλα τέσσερα άτομα. Επίσης οι διαφυγόντες φόροι, τέλη, κλ.π εισφορές εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστο Μανούρα «οι συλληφθέντες είναι πρόεδροι, διαχειριστές, νόμιμοι εκπρόσωποι ή υπάλληλοι εταιρειών και επιχειρήσεων εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων. Σε μία περίπτωση, ένας από τους συλληφθέντες είναι λογιστής σε εμπλεκόμενη εταιρεία, ενώ σε άλλη περίπτωση ένας συλληφθείς εμφανίζεται παράλληλα και ως «κρυφός-υποκρυπτόμενος» εκμεταλλευτής τριών ομοειδών εταιρειών εμπορίας υγρών καυσίμων».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Δημήτριος Γεωργατζής σημείωσε ότι «ως προς την εξιχνίαση της υπόθεσης, η υπηρεσία μας έχοντας συγκεντρώσει επαρκείς πληροφορίες και ενδείξεις για οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων, πραγματοποίησε το τελευταίο εξάμηνο συστηματική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας κατάφερε να συλλέξει σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για την οργάνωση, τη συγκρότηση και τη δράση τριών δομημένων εγκληματικών ομάδων».

Όπως ανέφερε διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ελέγχων και ερευνών σε πρατήρια και σε έδρες εταιρειών εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ταυτοποιήσεις εμπλεκομένων προσώπων και εταιρειών και έγιναν συγκρίσεις και εξακριβώσεις φορολογικών – τελωνειακών στοιχείων και παραστατικών. Πρόσθεσε επιπλέον ότι εξακριβώθηκαν όλα τα επιμέρους στοιχεία, όπως ο τρόπος λειτουργίας των κυκλωμάτων αυτών, οι διασυνδέσεις τους και η μεθοδολογία δράσης τους.

«Ειδικότερα, προέκυψε ότι τα τρία οργανωμένα κυκλώματα δρούσαν είτε αυτοτελώς, είτε συνεργαζόμενα μεταξύ τους και εμπορευόντουσαν παράνομα μεγάλες ποσότητες λαθραίων καυσίμων, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εικονικής τιμολόγησης και της έκδοσης ανακριβών ή ψευδών φορολογικών παραστατικών. Για τη διάθεση των καυσίμων στην αγορά χρησιμοποιούσαν «συνεργαζόμενα» πρατήρια ή επιχειρήσεις υγρών καυσίμων καθώς και πρατήρια εμφανούς ή «αφανούς» ιδιοκτησίας μελών των κυκλωμάτων ή συνεργατών τους», επεσήμανε ο κ. Γεωργατζής.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, μέλη του κυκλώματος σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα «τεχνάσματα» με στόχο να παραποιούν ή να εξαφανίζουν στοιχεία ή αποδείξεις της παράνομης δράσης και να δυσχεραίνουν ή να αποπροσανατολίζουν τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών.

Πιο αναλυτικά, τόνισαν, σε πολλές περιπτώσεις κατά την πώληση καυσίμων χρησιμοποιούσαν «αδήλωτες» ταμειακές μηχανές, προκειμένου να αποκρύπτουν εισπράξεις και να διαφεύγουν από την υποχρέωση απόδοσης των προβλεπόμενων φόρων ή δασμών. Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ειδικό λογισμικό πρόγραμμα με το οποίο παρενέβαιναν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εκροών καύσιμου από τις αντλίες. Έτσι αλλοίωναν την ένδειξη παρεχόμενης ποσότητας καύσιμου και παρείχαν στους πελάτες μικρότερη ποσότητα, που δεν αντιστοιχούσε στην αναγραφόμενη αξία, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται ότι το σύνολο του συστήματος που χρησιμοποιούσαν για την παραποίηση της εκροής καύσιμου από την αντλία ήταν ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας και δεν άφηνε ορατά ίχνη ανίχνευσης του.

Οι εμπλεκόμενοι επίσης δεν δίστασαν σε τέσσερις περιπτώσεις να καταγγείλουν στις αστυνομικές Αρχές εικονικές ληστείες και κλοπές, όπου τα «αφαιρεθέντα» αντικείμενα ήταν ταμειακές μηχανές και φορολογικά στοιχεία, προκειμένου να αποκρύψουν εισπράξεις και άλλα φορολογικά στοιχεία και να διαφύγουν από την υποχρέωση απόδοσης των προβλεπόμενων φόρων ή δασμών.

Η έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές οικονομικές υπηρεσίες βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της παράνομης δραστηριότητας καθώς επίσης η προέλευση και ο τρόπος εφοδιασμού των λαθραίων καυσίμων και η διαδικασία νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων.

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=486835

Διαδωσέ το...
Posted in Εφορία - Φοροδιαφυγή, Λαθρεμπόριο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια