Υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων στα συμβόλαια

  

Δημοσιεύθηκε από τον/την: ΑΛΕΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Είναι γνωστή η απαράδεκτη υποχρεωτική παράσταση δύο δικηγόρων σε κάθε συμβόλαιο αγοραπωλησίας, δωρεάς ή γονικής παροχής. Στην επαρχία το όριο αξίας, πάνω από την οποία είναι υποχρεωτική, είναι η μισή από ότι στην Αθήνα, δηλαδή και 2 τ.μ να μεταβιβάσεις πρέπει να τα ακουμπήσεις στους δύο δικηγόρους, πέρα από την συμβολαιογράφο που κάνει όλη την δουλειά. Το σημαντικό είναι ότι αν οι δικηγόροι δεν κάνουν -όπως δεν κάνουν κατά κανόνα-, έλεγχο τίτλων και πράξεως και ζημιωθεί ο πελάτης, δεν φέρουν καμμιά ευθύνη!!!! Δηλαδή τηρουμένων των αναλογιών, αν πέσει μια οικοδομή, ο μηχανικός δεν φέρει καμμιά ευθύνη!!!
Σε μικρή δωρεά που μου έκανε ο πατέρας μου παρέστησαν υποχρεωτικά δύο δικηγόροι , ένας για τον πατέρα μου και ένας για μένα!!! Και είμαι διπλωματούχος ανωτάτης σχολής, και γνωρίζω πολύ καλά την ελληνική γλώσσα ώστε να καταλαβαίνω κάθε είδους συμβόλαιο.
Οι αμοιβές αυτές πάνε σε ένα κοινό ταμείο των δικηγόρων και τις μοιράζονται στο τέλος του χρόνου!! Δηλαδή έχουν ένα ετήσιο μισθό όλοι, εις βάρος των κορόϊδων στους οποίους κάνουν τον υποχρεωτικό νταβατζή.
Η δικηγοροκρατία στη Βουλή ψήφισε εδώ και δεκάδες χρόνια αυτήν την απαράδεκτη διάταξη. Αν είχαν την πλειοψηφία οι…ελαιοχρωματιστές, θα μας επιβάλανε δια νόμου κάθε χρόνο να βάφαμε τα σπίτια μας με μέλος της συντεχνίας τους και με καθορισμένη αμοιβή.
Η απαράδεκτη αυτή διάταξη πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Συντεχνίες και νταβατζηλίκι τέλος στην Νέα Ελλάδα.

Διαδωσέ το...
Posted in Γενική άποψη - γνώμη
34 comments on “Υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων στα συμβόλαια
 1. Ο/Η ΣΠΥΡΟΣ λέει:

  Μαλλον την εχεις δει λιγακι!Κατα τα άλλα ότι πεις!Αλλωστε στου κουφου την πορτα, παρε την πορτα και φυγε….

 2. Ο/Η Oertmann λέει:

  Κύριε Αλέκο,

  Διάβασα με προσοχή όλες τις αναρτήσεις σας. Για να κτισθεί ένα σπίτι είναι υποχρεωτική η μελέτη του μηχανικού. Και οι αστικές συμβάσεις όμως είναι ένα οικοδόμημα, όσο κι αν αυτό σας φαίνεται απίστευτο. Εγώ λοιπόν θα συμφωνήσω σε όλα μαζί σας και θα επαυξήσω: αφού είστε τόσο καλός, με τέτοιο IQ και τα βρίσκετε όλα έτοιμα στο ιντερνετ, δεν θα ήταν καλή ιδέα να καταργήσουμε και τον Συμβολαιογράφο; Ο λόγος που ο νόμος σε όλα τα προηγμένα δικαιϊκά συστήματα του κόσμου καθιέρωσε τον συμβολαιογραφικό τύπο, είναι ώστε να έχει συναίσθηση ο μη νομικός ότι η δικαιοπραξία που θα επιχειρήσει είναι σοβαρή. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο επέταξε και την υποχρεωτική παράσταση των νομικών παραστατών των αντισυμβαλλομένων. Γιατί και η αστική σύμβαση, όσο αστείο και αδιανόητο κι αν σας φαίνεται, είναι ένα οικοδόμημα, η κατασκευή του οποίου υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνας της επιστήμης και της τέχνης, εν προκειμένω της νομικής. Είναι φανερό -δεν το κρύβετε άλλωστε- ότι έχετε τρομερή εμπάθεια με τους δικηγόρους, λίγο ή πολύ τους θεωρείτε όλους απατεώνες. το ακόμα πιο απίστευτο είναι, ότι την γνώμη αυτή την έχετε μορφώσει όχι από προσωπική εμπειρία, αλλά από όσα «ακούτε» από τρίτους. Θα μπορούσατε λοιπόν να ζητήσετε να καταργηθούν οι δικηγόροι! Εσείς όμως τα θέλετε όλα: λέτε, να καταργηθεί το «νταβατζιλίκι» της υποχρεωτικότητας, και εγώ, αν θέλω, να βάζω 10 δικηγόρους. Στην ουσία όμως δεν θέλετε να καταργηθούν ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι υπηρεσίες που παρέχουν (κι εγώ που είμαι δικηγόρος δεν θα ρίσκαρα να μου φτιάξει το σχέδιο για το σπίτι μου ένας γραφίστας που ξέρει auto-cad). Αυτό που θέλετε να καταργηθεί είναι η ΑΜΟΙΒΗ των δικηγόρων. Ξέρετε καλά και εσείς και οι όμοιοί σας, ότι αν καταργηθούν οι υποχρεωτικές παραστάσεις εν μέσω του σημερινού δικηγορικού πληθωρισμού, θα την κάνετε την δουλίτσα σας και σωστά και με ψίχουλα. Η τσέπη σας και μόνο σας νοιάζει, κύριε Υποκριτή. Τα περί νέας Ελλάδος, αφήστε τα λοιπόν. Εσείς και οι όμοιοί σας [ενίοτε τείνετε να ομιλείτε στον πληθυντικό] ανήκετε στο παλιό. Εύχομαι ειλικρινά να μην βρεθεί ποτέ συνάδελφος για οποιονδήποτε λόγο στην οικτρή και θλιβερή θέση να πρέπει να σας εκπροσωπήσει.

 3. Ο/Η ΑΛΕΚΟΣ λέει:

  Κύριε Oertmann,
  Από τις αναρτήσεις μου, πήρατε αποσπασματικά ότι σας συνέφερε, ενώ από τις αναρτήσεις των συναδέλφων σας δεν κριτικάρατε τίποτα. Κατ” αρχήν η λέξη επιστήμη προέρχεται από το ρήμα »επίσταμαι», που σημαίνει γνωρίζω καλά και εις βάθος. Επιστήμες συνεπώς είναι τα Μαθηματικά, η Φυσική,η Αστρονομία, η Χημεία με παρεπόμενα την Μηχανική και την Τεχνολογία, η Ιατρική και μερικές παρεπόμενες. Η Νομική δεν είναι επιστήμη στην οποία ένα και ένα κάνουν δύο. Τίποτα δεν γνωρίζετε καλώς, και το ερμηνεύετε κατά το δοκούν. Ο Νομικός μπορεί να αθωώσει ειδεχθή εγκληματία και να αισθάνεται και υπερήφανος γι” αυτό.Να αθωώσει, εν γνώσει του, απατεώνα χωρίς να δείξει κανένα οίκτο για το θύμα της απάτης. Και γίνεται και διάσημος. Κάποτε η Ρένα Βλαχοπούλου σε μια Επιθεώρηση έλεγε » Βρε αυτός για να πάρει δικηγόρο τον Λυκουρέζο σίγουρα είναι ένοχος».
  Ομολογείτε αβίαστα ότι η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων στα συμβόλαια έγινε για να εσπράτετε καθορισμένες αμοιβές, και φοβάστε ότι αν καταργηθεί, όποιος πηγαίνει σε δικηγόρο θα συμφωνεί με αυτόν κατώτερη αμοιβή!!!
  Μου προσάπτετε τον χαρακτηρισμό του Υποκριτή και μου επιδαψιλεύετε την κατηγορία ότι με νοιάζει μόνο η τσέπη μου. Γιατί άραγε, δεν θα έπρεπε να με νοιάζει η τσέπη μου; Και γιατί θα έπρεπε να με νοιάζει η δική σας τσέπη , την οποία γεμίζετε με λάφυρα από την επιβολή φόρου υποτελείας για »προστασία» του πολίτη, τα οποία λάφυρα μοιράζεστε στο τέλος του χρόνου, όπως έκαναν οι γενίτσαροι μετά τις μάχες; Τί είναι δηλαδή οι δικηγόροι, γνησία αρεία φυλή; Αν υπάρχει πληθωρισμός νομικών, όπως υπάρχει σε κάθε επιστημονικό κλάδο, ας αλλάξουν επάγγελμα. Ίσως ανακαλύψουν δεξιότητές τους που θα τους αναδείξουν σε άλλα πιο υψηλά πεδία. Το ίδιο δηλαδή που κάνουν και άλλοι επιστήμονες.
  Κάνεις λάθος, δεν έχω κανένα μένος εναντίον των δικηγόρων, αλλά είμαι εναντίον κάθε μεροληπτικής διατάξεως υπέρ μιας τάξεως. Το ίδιο αντίθετος είμαι και για τα ενεργειακά πιστοποιητικά με τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, τα οποία κανένα πρακτικό αποτέλεσμα δεν θα έχουν για τον πολίτη, πλην της ελαφρύνσεως της τσέπης του.
  Στο εξωτερικό , σε κάθε πολιτισμένη χώρα υπάρχουν συμβολαιογράφοι. Υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων όμως δεν υπάρχει πουθενά. Είναι δικό σας κοτσαμπάσικο δημιούργημα. Το κατάλαβε από την αρχή η τρόϊκα και θα καταργηθεί.
  Καλές γιορτές ολόψυχα. ΑΛΕΚΟΣ

 4. Ο/Η Stavros λέει:

  Πάντως εσάς κύριε Αλέκο δεν θα σας συγκαταλέξω στους επιστήμονες! Και συγχωρέστε με αλλά συλλογιστικά άτοπα, άλματα στο τρόπο σκέψης, δογματικές απόψεις και λογικές ανακολουθίες στα λεγόμενα σας δεν δείχνουν άνθρωπο που γνωρίζει εις βάθος ότι 1+1=2, αλλά κάποιον που το 1=Ρένα Βλαχοπούλου που συνεπάγεται απατεώνες δικηγόρους και το +1 δε γνωρίζουμε τίποτα καλώς αλλά ερμηνεύουμε κατά το δοκούν!!!
  Αποδεικνύετε ετσι όμως ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποστηρίζετε με τόσο πάθος, ότι δλδ η νομική είναι όντως επιστήμη την οποία προσωπικά ΕΣΕΙΣ χρειάζεσθε για να συμμαζεύετε την άναρχη γεμάτη εμπάθεια σκέψη σας!
  Για να συμπληρώσω την υπέρτατη λογική σας, λέω ότι : Μακάρι να μην χρειάζονται δικηγόροι λοιπόν για να αυθαιρετεί το κράτος που επιβάλλει αντισυνταγματικά μέτρα, ο μηχανικός που χτίζει κτήρια της σαν της Ρικομεξ, ο γιατρός που κοιμάται στην εφημερία και ο ειδικευόμενος αναλαμβάνει να κοιτάξει ένα επείγον δύσκολο περιστατικό ασθενή ο οποίος τελικά καταλήγει, ο συμβολαιογράφος του εργολάβου που πουλάει αποθηκευτικό χώρο 50 τμ και κύριο χώρο με υμιυπαιθριο 25 τμ και λέει στον αγοραστή ότι του πουλάει 75 τμ σπίτι, που βεβαιώνει (επαναλαμβάνω) την ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΗΣΗΣ των συμβαλλόμενων μερών και δεν ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ κ.ο.κ. Κι εγώ ακόμη απορώ : Γιατί να υπάρχει αυτή η «φάρα» των δικηγόρων άραγε? Ποία η χρησιμότητά τους?
  Κι επειδή κάπου σας απάντησα κι εγώ, ότι ακόμη κι ο δικηγόρος του ΠΩΛΗΤΗ, ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΜΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ είναι απαραίτητος για να εξασφαλίσει τα εκτός συμβολαίου ή το πιστωμένο τίμημα εκτός συμβολαίου με δάνειο!!!! Αλλά επειδη τα ξέρετε καλύτερα και -δοξα σοι ο κύριος- υπάρχει και το ιντερνετ ή το κανάλι του Μπόμπολα (καλός νοικοκύρης για την Ελλάδα πάνω απ” όλα!), εγώ είμαι πρόθυμος να σας παραχωρήσω τη θέση μου σε ένα τέτοιο συμβόλαιο ως δικηγόρος ενός υποψήφιου πωλητή, ο οποίος έρχεται σε εσάς ως δικηγόρο και σας ζητάει να μάθει πώς θα εξασφαλίσει την εξόφληση του τιμήματος από τον αγοραστή για το υπερβάλλον της αντικειμενικης (αξία συμβολαίου) που θα το εκταμειεύσει η τράπεζα στο όνομα του αγοραστή ως επισκευαστικο δάνειο δικό του!!! Να υποθέσω πάλι ότι θα δίνατε συμβουλές δωρεάν ????? Θα μου σχεδιάσετε ΕΣΕΙΣ το σπίτι μου δωρεάν (και τη στατική μελέτη παρακαλω) για να το κατασκευάσω εγώ με όποιον θέλω ή θέλετε και ανάθεση??? Εγώ θεωρώ άδικο να πληρώνει ο πολίτης το ταμείο των μηχανικών που δίνει δάνεια μέσω τράπεζας σε κόμματα!!!

  Στο δια ταύτα: το πρόβλημα δεν εντοπίζεται λοιπόν στα εάν πρέπει τελικά να παρίστανται δικηγόροι σε συμβόλαια! Το πρόβλημα κατ” εμέ έχει την αιτία και αφετηρία του στην σκέψη ΣΑΣ ότι τα ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ χρήζουν νομικής στήριξης ενώ τα μικρά όχι! Κι αυτό το θεωρείτε κοινωνικά δίκαιο κι προφανώς όχι ελιτίστικη νοοτροπία! Να εξασφαλίζονται οι έχοντες μόνο….

  ΥΓ: Αντιλαμβάνομαι το να θελει ένας δημοσιογράφος πχ να προκαλεί για να ανεβάσει τηλεθέαση ή το να έχει ένα μπλογκ επισκεψιμότητα! Τουλάχιστον ας υπάρχουν και σοβαρά επιχερήματα να αντιπαρατεθούμε γόνιμα, ώστε να προβληματιστούμε όλοι, χωρις εγωισμούς κυρίως, ώστε να δοθεί μία λύση ή να προκύψει κάποια αξιόλογη πρόταση στο όποιο ζήτημα!

 5. Ο/Η Ευστράτιος Ρήγος λέει:

  Καταρχήν η Νομική, η Ιατρική, η Μηχανολογία κλπ. είναι επιστήμες, αλλά αυτο δεν σημαίνει ότι ο κάθε δικηγόρος, γιατρός η μηχανικός είναι επιστήμονας. Κατα κανόνα λιγοι είναι εκείνοι που τελειώνουν επιστημονικές σπουδές και εξελίσσονται σε επιστήμονες. Οι σπουδες δίνουν απλώς τα απαραίτητα εφόδια για μια επιστημονική σταδιοδρομία. Νομίζω ότι αυτη η διαπίστωση δεν χρειάζεται διευκρίνηση.
  Όσον αφορά την υποχρεωτική συμπαράσταση δικηγόρων σε συμβόλαιογραφικές πράξεις είναι εντελώς παράλογη και απαράδεκτη. Ο συμβολαιογράφος πρέπει να είναι υποχρεωμένος να εξηγεί στους συμβαλλομενους όλους τους όρους και τις συνέπειες του συμβολαίου και να φέρει την ευθύνη για τυχόν ζημιές που υφίστανται συμβαλόμενοι απο λάθη η παραλείψεις του. Έτσι τουλάχιστον είναι στην Γερμανία και υποθέτω και σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχουν πολίτες που υποστηρίζουν ότι είναι σωστό να γίνονται πληρωμές προς όφελος τρίτων χωρίς αυτοί να προσφέρουν κάποια οφέλιμη για αυτούς που πληρώνουν υπηρεσία. Κάτι τέτοιο είναι ΛΗΣΤΕΙΑ υποβοηθούμενη απο το δικηγοροκρατικό υποανάπτυκτο ελληνικό κράτος.

 6. Ο/Η ΣΠΥΡΟΣ λέει:

  Λοιπον αρχιματζιριδες επειδή βαρεθηκα τα κομπλεξικά σας σχολια που εφτασαν στο σημειο να αναφερουν ότι η νομικη δεν είναι επιστημη (ενταξει και οι αλβανοι-ρωσοποντιοι χτιζουν αυθαιρετα που δεν παθαινουν τιποτα, αλλα δεν φτασαμε να λεμε για τους μηχανικους ότι επειδή καποτε με τους σεισμούς στην Ελλαδα επεσαν κτιρια οι μηχανικοι είναι αχρηστοι) σας ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ότι πλεον η υποχρεωτικη εκ του νομου στα συμβολαια παρασταση δικηγορου καταργηθηκε. Καλη τυχη λοιπον σε ολους σας που θα κανετε μονοι σας ερευνες τιτλων, που θα τρεξετε να βγαλετε όλα τα απαιτούμενα εγγραφα, που θα διαπραγματευτείτε τους νομικους και μη ορους των συμβολαιων , που θα συντάξετε ιδιωτικα συμφωνητικα για το εκτος συμβολαιου τιμημα και που θα περιμενετε από τον συμβολαιογραφο και τον μεσιτη να κανουν την δουλεια που μεχρι τωρα εκανε ο δικηγόρος. Ούτως η άλλως σε αυτην την χωρα κανεις δεν καταλαβαινει οσο αναλυτικα και να του τα πεις. Οσοι από εσας σταθουν τυχεροι θα εξοικονομησουν κανα φραγκο, οι αλλοι όμως θα μαθετε δια του παθηματος και θα λετε ότι φταιει η κυβερνηση, η τροικα, οι εξωγήινοι και τα νεφιλιμ. Καλη σα τυχη λοιπον!
  Υ.Γ.Και να μην ξεχασω. Οσο για την ελαφρυνση του κοστους στα συμβολαια και τα αλλα γλαφυρα, σας ενημερωνω ότι τα χρηματα που γλιτωνονται από την παρασταση του δικηγορου τα δινετε και παλι αλλα στους μηχανικους πλεον για να σας εκδωσουν αρκετες βεβαιώσεις για το ακινητο σας που απαιτούνται υποχρεωτικα και καποια στιγμη στο μελλον θα αποτελεσουν την βαση για επιπλέον φορους και εισφορες!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

 • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
 • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια