Το παράδοξο μιας όμορφης χώρας που κατοικείται από κανίβαλους

  

Δημοσιεύθηκε από τον/την: πέτρος Αδριανόπουλος

Αξιότομε κύριε Πάγκαλε,
Εκτιμώ ότι καταναλώσατε άδικα την ανεκτίμητη φαιά σας ουσία, για να να αναλύσετε διεξοδικά και με ορθολογική σαφήνεια, εκείνο που είχατε ευφυώς συγκεφαλαιώσει την 21η Σεπτ. 2010 σε 3 λέξεις. Εάν υπογράφατε το δοκίμιο ως οικονομικός αναλυτής ή κοινωνιολόγος, θα σας συνέχαιρα ειλικρινά για το άρτιο και πραγματικά ενδιαφέρον επιστημονικό σας πόνημα.

Όμως θεωρώ ότι ως πολιτικός, και μάλιστα διαπρεπής, θα όφειλε το βιβλίο σας να ξεκινά απο εκεί που τελειώνει: απο τον φτωχό σε λειτουργικότητα και αλαζονικό σε ύφος επίλογό του. Αισθάνομαι πως μόνο τότε θα συγχωρούσα την ματαιοδοξία ενός Έλληνα πολιτικού, αν πραγματικά είχε συντελέσει στη δημιουργία μιας κουλτούρας ανεπτυγμένου κράτους στον τόπο του. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορεί κανείς παρά να σας θεωρήσει συνεργό σε αυτό το τερατούργημα (προιόν χρόνιας και παντελούς έλλειψης οράματος ή/και πολιτικής αναποτελεσματικότητας), που κατατρώει το σαρκίο όλων, κυρίως εκείνων που δεν μπλέχτηκαν στο «πάρτυ», γιατί θέλουν να αντιστέκονται στην μυθολογία του ασύδοτου Ανθρώπου.

Οι πολιτικοί αποδεικνύετε καθημερινά την ανεπάρκειά σας στην αντιμετώπιση απλοικών ζητημάτων, πόσο δε μάλλον σε πολυσχιδή προβλήματα όπως το χαοτικό ζήτημα της παγκοσμιοποίησης, που επιβάλλει έναν τρόπο σκέψης και πολιτικής πρακτικής σύνθετο, δημιουργικό και καινοτόμο, κάτι που εσείς διαθέτετε, αλλά δεν βάζετε το χέρι σας στη φωτιά…Το motto του φόβου του πολιτικού σας κόστους δημιούργησε ένα αμάλγαμα βλαβερής και αρχοντοχωριάτικης ανθρώπινης μάζας κατ εικόνα σας, που είναι τελικά η αγχόνη όλων μας. Όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ κύριε Πάγκαλε.

ΥΓ1.Σε ένα άλλο κράτος, ίσως σε κάποια ύστερη εποχή, θα μπορούσα να μηνύσω όλα τα party animals, δηλαδή την πλειονότητα των συμπολιτών μου. Σήμερα στην Ελλάδα απλώς υπομένω (με σθεναρότητα) την καθημερινή βλακεία, την διάχυτη καταισχύνη και την απόλυτη αναποτελεσματικότητα σε όλες της τις εκδοχές…

ΥΓ2.Το δημιουργικό εύρημα του βιβλίου σας-της διαδραστικής συναισθηματικής εμπλοκής(συνενοχής) των πολιτών στο κανιβαλικό επί σειρά ετών φαγοπότι του κράτους τους, μου θυμίζει απόσπασμα εκπομπής της Oprah Winfrey, ή κεφάλαιο από το βιβλίο μέσης εκπαίδευσης Αγωγής του πολίτη….

ΥΓ3. Τόσα χρόνια συντελέσατε μεθοδικά στην κατασκευή μιας τερατώδους κοινωνίας, και τώρα με τον επίλογό σας ζητάτε εξιλέωση; Έλεος κύριε Πάγκαλε!
Με γνήσια αγανάκτηση και εκτίμηση παρόλα αυτά (!) Πέτρος Αδριανόπουλος. Π.Α.

Διαδωσέ το...
Posted in Γενική άποψη - γνώμη
6 comments on “Το παράδοξο μιας όμορφης χώρας που κατοικείται από κανίβαλους
 1. Ο/Η Θεόδωρος Πάγκαλος λέει:

  Κύριε Αδριανόπουλε,

  Σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα διαδικτυακή επιστολή σας. Θα μου επιτρέψετε κι εμένα να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις επ αυτής.

  Η εισαγωγή μιας κοινωνικής κατηγορίας που ονομάζονται «πολιτικοί» είναι ατελέσφορη και απροσδιόριστη. Τους λόγους τους εξηγώ στο πόνημα που υποτίθεται ότι έχετε διαβάσει.

  Η ματαιοδοξία που προφανώς οδηγεί στην πολιτική δραστηριότητα τροφοδοτείται από μεγάλους αριθμούς. Οι εξατομικευμένες απόψεις έχουν σημασία αλλά προδήλως σχετική όποιος και αν είναι αυτός που τις υπογράφει.

  Ξεχνάτε ότι εγώ δεν είμαι πλέον «πολιτικός», δεν ζητάω λοιπόν ούτε ψήφο ούτε «εξιλέωση» από κανέναν.

  Όσα και αν είναι αυτά που μπορείτε να μου καταμαρτυρήσετε και ασφαλώς θα είναι πολλές οι αμαρτίες, τα λάθη και οι παραλείψεις μου, έχω συμβάλλει σε αυτό που ονομάζετε «κουλτούρα αναπτυγμένου κράτους».

  Νομίζω ότι, αν σας ενδιαφέρω τόσο ρίχτε μια ματιά στην ιστοσελίδα μου (www.pangalos.gr) όπου θα βρείτε διάφορα δημοσιευμένα κείμενα μου, που πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

  Και πάλι σας ευχαριστώ για την ειλικρίνεια των απόψεών σας.

  Θεόδωρος Πάγκαλος

 2. Ο/Η Μίλτος Σινιόσογλου λέει:

  Σωστός ο Θόδωρος.

 3. Ο/Η Πάνος λέει:

  Πραγματικά αναρωτιέμαι (έχοντας διαβάσει το βιβλίο φυσικά) γιατί την στιγμή που κάποιος (με σωστό ή λάθος τρόπο δεν έχει σημασία) επιχειρηματολογεί για τα κακώς κείμενα της χώρας, θα πρέπει να απολογείται συνολικά για τον πολιτικό κόσμο της χώρας, τα κόμματα εξουσίας κ.ο.κ. Είναι σύνηθες ωστόσο να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα σε αυτήν την χώρα και ακόμη συνηθέστερη η εκτόνωση και η λήθη.
  Μακάρι να άνοιγαν και άλλοι την συζήτηση που άνοιξη ο κ.Πάγκαλος

 4. Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ ΣΜΠΩΚΟΣ λέει:

  Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ «ΑΘΩΩΝ» ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΘΩΟΣΗ. ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ (ΚΑΛΩΣ) Ή ΜΗ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ (ΚΑΚΩΣ) ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΝ ΛΑΘΗ, ΝΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ.

 5. Ο/Η Κανδυλιδη Λένα λέει:

  Κανένας απο τους δυο,δεν έχει απολύτως δίκαιο.Ομως ο κος Αδριανοπουλος είναι ,κατα την γνώμη μου,πολυ πιο κοντά στην αλήθεια!Σιγουρα,κέντρο παγκαλε ,τα γραπτά δεν είναι απλοκλειστικα αυτα που συμβάλλουν στην εξέλιξη,των ανθρώπων.Πιο πολυ οι πράξεις και οι συμπεριφορές,είναι αυτές,που που δημιουργούν,επίπεδο !

 6. Ο/Η Γιωργος Βλασσης λέει:

  Ο Κος Σμπωκος με λίγα απλά καικατανοητά από τους περισσότερους λόγια δίνει τις πραγματικές διαστάσεις στο…» Μαζί τα φάγαμε» Στην κοινή γλώσσα η οικιοποίηση. η παθιτική αποδοχή ενός 1 Ευρω η 1.000.000 ευρω …είναι σύμφωνα με όποιο δίκαιο Ελληνικό η ξένο τό ίδιο χαρακτηριζόμενο «κλοπή».Η ποινή διαφέρει..Ο Ιαβέρης κινηγούσε τον Γιαννη Αγιάννη για ένα καρβέλι ψωμι.Τελικά ο Ιαβέρης αυτοκτώνησε…Οι πολιτικοί και πιθανόν και ο Πάγκαλος να έτυχε συνεργός στην παροχή αυτών τον…. «βοηθημάτων».και αυτοκριτικάρεται βαζοντας τον τίτλο «μαζί τα φάγαμε.»Τώρα μαζί πρέπει να πληρώσουμε ανάλογα με αυτά που αποδεχτηκαμε…και τελκά τα φάγαμε.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

 • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
 • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια