Δισεκατομμύρια μαύρου χρήματος εκρέουν από την Ελλάδα, διαπιστώνει αμερικανικό ινστιτούτο

  

Εκροές και εισροές δισεκατομμυρίων δολαρίων μαύρου χρήματος διαπιστώνει ο Ρέιμοντ Μπέικερ, πρόεδρος του αμερικανικού ινστιτούτου μελετών Global Financial Integrity, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Στη συνέντευξή του, ο Ρ.Μπέικερ δηλώνει ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια καταλήγουν σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μόνο μεταξύ 2003 και 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261 δισ. δολάρια παράνομου χρήματος που προέρχονταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή εθνική οικονομία» αναφέρει ο Μπέικερ.

Παράλληλα, τονίζει ότι το Ινστιτούτο έχει διαπιστώσει για το 2010 ότι εισέρρευσαν παράνομα στην Ελλάδα 90 δισ. δολάρια και για το 2011 109 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αιτία για αυτό είναι ότι σε περιόδους ύφεσης, οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις δανείζονται δυσκολότερα «κι αυτό γίνεται αιτία προσέλκυσης παράνομου χρήματος, με το οποίο επιχειρείται να κλείσει αυτή η «τρύπα». Έτσι μια τέτοια κρίση είναι ό,τι πρέπει για το ξέπλυμα χρήματος. Αγοράζουν ακίνητα φθηνά και ελπίζουν ότι σε 10 με 15 χρόνια θα αξίζουν περισσότερο».

«Τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει τις παράνομες εισροές χρήματος. Πριν από την κρίση, η Ελλάδα είχε ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που μελέτησε ο ΟΟΣΑ. Μόνο το Μεξικό ήταν σε χειρότερη θέση» αναφέρει στη συνέντευξή του.

Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231211393

Διαδωσέ το...
Posted in Από τον τύπο, Εφορία - Φοροδιαφυγή

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια