Το ακριβό πετρέλαιο… «καταπολέμησε» το λαθρεμπόριο

  

Το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να έχει «κάψει» φέτος τα νοικοκυριά και τα έσοδα του Δημοσίου, αλλά όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών επέφερε «πλήγμα» στο λαθρεμπόριο στην αγορά των καυσίμων. Με την κατανάλωση να έχει μειωθεί κατά 60%-70% στο πετρέλαιο θέρμανσης και κατά περίπου 20% στο πετρέλαιο κίνησης, η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης εκτιμάται ότι οδήγησε στη μείωση περίπου κατά 50% το λαθρεμπόριο πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, το λαθρεμπόριο καυσίμων ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως και με την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έχει περιοριστεί στα 300 εκατ. ευρώ. Τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούν τώρα τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πληγή του λαθρεμπορίου στα ναυτιλιακά καύσιμα.

Αντιμετώπιση
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη και των υφυπουργών Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά και Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεργίου συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και ελήφθησαν αποφάσεις για την επιτάχυνση υλοποίησης των μέτρων τα οποία έχουν νομοθετηθεί από τον Απρίλιο του 2012.

Ειδικότερα στη χθεσινή σύσκεψη:

1 Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν έως τώρα ενδείξεις ότι έχει αυξηθεί η κατανάλωση ναυτιλιακού πετρελαίου και άρα αύξηση της λαθρεμπορίας. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρουν ότι έχουν στοιχεία στη διάθεσή τους τα οποία δείχνουν ότι από τον περασμένο Νοέμβριο έχει αυξηθεί σημαντικά το λαθρεμπόριο στα ναυτιλιακά καύσιμα. Σημειώνεται ότι το φθηνότερο και αφορολόγητο ναυτιλιακό ντίζελ έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, με μοναδική διαφορά στο χρώμα. Το θέρμανσης έχει κόκκινο χρώμα και το ναυτιλιακό μαύρο. Ωστόσο, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία, ο αποχρωματισμός είναι πολύ εύκολη δουλειά για τα λαθρεμπορικά κυκλώματα, καθώς γίνεται με φυσικά και χημικά μέσα, άμεσα διαθέσιμα στο εμπόριο.

2 Αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπως την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση με σύστημα εντοπισμού (GPS) όλων των μεταφορικών μέσων πετρελαιοειδών, την εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες πετρελαιοειδών προϊόντων και την υποχρεωτική σύνδεσή του με φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, τη χρήση συστημάτων προηγμένης («μοριακής») ιχνηθέτησης πριν τον εκτελωνισμό των καυσίμων.

3 Διαπιστώθηκε ότι προχωρεί βάσει χρονοδιαγράμματος το πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης εισροών – εκροών στα πρατήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης έως 30 Μαρτίου και σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2014.
Μαρία Βουργάνα

Διαδωσέ το...
Posted in Από τον τύπο, Λαθρεμπόριο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια