Ακόμη και απόλυση για «μαϊμού» αναρρωτικές

  

Οχι μόνο θα χάνουν την προϋπηρεσία τους, αλλά θα βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με ποινή απόλυσης όσοι αναπληρωτές λαμβάνουν αναρρωτική άδεια που ξεπερνάει τις 15 ημέρες τον χρόνο. Διαπιστώνοντας «φαινόμενα αλόγιστης χρήσης αναρρωτικής άδειας από εκπαιδευτικούς» που προκαλούν «δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων λόγω έλλειψης προσωπικού» και επιτρέπουν να συγκεντρώνονται μόρια «πλασματικής προϋπηρεσίας», το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ενεργοποιήσει παλαιότερη γνωμοδότηση του νομικού γραφείου του (είχε εκδοθεί στις 22/12/2008) η οποία αναφέρει ότι οι αναπληρωτές «δικαιούνται πάντοτε αδείας διαρκείας όχι μεγαλύτερης του μισού μήνα συνολικά» και προβλέπει απόλυσή τους εφόσον η διάρκεια της άδειας είναι μεγαλύτερη.
«Η περαιτέρω απουσία τους συνιστά σπουδαίο λόγο που, κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, δικαιολογεί καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Η σχετική κρίση του εργοδότη πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένη, ελέγχεται δε πάντοτε, σε τελικό στάδιο, δικαστικώς» τονίζεται χαρακτηριστικά σε εγκύκλιο που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας προς τις διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις 10 Δεκεμβρίου 2012. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι καταγγελία σύμβασης δεν είναι δυνατή σε περιπτώσεις αδειών κύησης και λοχείας ή αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση).
Στις διευθύνσεις
Για την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων περί καταγγελίας σύμβασης, το υπουργείο Παιδείας ρίχνει το «μπαλάκι» στις διευθύνσεις Εκπαίδευσης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ανταποκρινόμενοι στην αδήριτη ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και εξορθολογισμένης διαχείρισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας γενικά, αλλά και εύρυθμης διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικότερα, καθίσταται σαφές ότι ουδεμία άρνηση ή καθυστέρηση εφαρμογής επί των αναφερομένων στην ανωτέρω γνωμοδότηση δικαιολογείται».
Σημειώνεται ότι, παράλληλα με τα παραπάνω, στη σύμβαση εργασίας που υπογράφουν οι αναπληρωτές αναφέρεται, επίσης, ότι «δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα». Το θέμα έχει προκαλέσει τις οξύτατες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών που μιλούν κάνουν για «βαρβαρότητα» και ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την εγκύκλιο. «Η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας οδηγεί τους συναδέλφους αναπληρωτές σε απόλυση μέσα στη σχολική χρονιά και χτυπά χωρίς ντροπή ακόμα και τη μητρότητα, στερώντας την εκπαιδευτική προϋπηρεσία από τις έγκυες αναπληρώτριες συναδέλφους» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ.

Διαδωσέ το...
Posted in Αμοιβές - Συντάξεις - Επιδόματα - Υπερωρίες, Από τον τύπο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια