Η πολυνομία «τρέφει» την εισφοροδιαφυγή

  

Η πολυνομία και ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα… 800 πακέτα «κάλυψης», ανάλογα με το είδος της απασχόλησης, που έχει το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (και αδυνατούν ή καθυστερούν να ελέγχουν, σε τακτική βάση, οι υπηρεσίες του Ταμείου) «τρέφουν» την εισφοροδιαφυγή. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει «εσωτερική» έρευνα που πραγματοποίησε ο διευθυντής του ΙΚΑ Αγ. Παρασκευής και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας των εργαζομένων Αρης Βλασσόπουλος σε δείγμα 135 ελεγκτών, λογιστών και εργοδοτών.

Η έρευνα που έφτασε στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτση ανακηρύσσει τη γραφειοκρατία και την πολυνομία ως τους κυριότερους λόγους της εισφοροδιαφυγής. Και δείχνει ότι η μείωση των εισφορών, σε συνάρτηση με την απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού και καταχώρησης των εισφορών, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση εσόδων.
Στην ερώτηση ποιος είναι ο κυριότερος λόγος εισφοροδιαφυγής, το 37% των ερωτηθέντων απάντησε «η γραφειοκρατία και η πολυνομία», ενώ χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν τα υψηλά ποσοστά εισφορών (σχεδόν 20%), η ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού (πάνω από 23%), η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης και οι… κερδοσκοπικοί λόγοι.

Με βάση τις απαντήσεις, οι επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν περισσότερο είναι οι μικρές (36,11%) και οι μεσαίες (33,3%), ενώ η μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή παρατηρείται στις επιχειρήσεις με χειρωνακτική εργασία (35,51%) και στις εργασίες που απασχολούν προσωπικό με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο (32,71%).
Οι ελεγκτές του ΙΚΑ και οι λογιστές σε ποσοστά πάνω από 20% απάντησαν πως η ΑΠΔ είναι δύσκολη κατά την συμπλήρωσή της ενώ το 98,57% θεωρεί ότι τα 800 και πλέον πακέτα κάλυψης «είναι υπερβολικά πολλά».

Το 72,52% εκτιμά πως αυτά θα έπρεπε να είναι λιγότερα από 10, το 26,37% απάντησε ότι τα πακέτα κάλυψης πρέπει να είναι λιγότερα από πέντε, το 46,15% ότι θα πρέπει να είναι πέντε έως δέκα, το 20,88% μέχρι πενήντα και μόνο το 3,59% απάντησε ότι τα πακέτα κάλυψης πρέπει να είναι περισσότερα από πενήντα.
Μέτρα
Για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Πάνω από το 35% των ερωτηθέντων απάντησε ότι χρειάζεται απλούστευση στις διαδικασίες και ακολουθούν «οι τακτικοί έλεγχοι» (23,15%) αλλά και η μείωση εισφορών (22,22%). Εδικά για τη μείωση των εισφορών πάνω από το 72% απάντησε πως θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων.
Ο «λαβύρινθος» της Ανακεφαλαιωτικής Περιοδικής Δήλωσης με τα 800 πακέτα κάλυψης (!) δίνει το «άλλοθι» και σε όσους υποχρεούνται να δηλώσουν την απασχόληση και την ασφάλιση να μην το κάνουν σωστά και στους ελεγκτές να μην έχουν χρόνο για εξωτερικούς ελέγχους αφού καλούνται να διορθώνουν τις ΑΠΔ.

Το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «γραφειοκρατικοί και οργανωτικοί λόγοι» εμποδίζουν την διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις και μόνο το 32% θεωρεί ότι ο λόγος που δεν πραγματοποιούνται εξωτερικοί έλεγχοι είναι η έλλειψη προσωπικού.
Στην ερώτηση ποιες ποινές πρέπει να επιβάλλονται στις επιχειρήσεις που επανειλημμένα παραβαίνουν τους κανόνες ασφάλισης, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 50% ζητούν την διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης και μόνο το 28,97% προκρίνει το χρηματικό πρόστιμο.

Παράλληλα, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ξεκάθαρα πως είναι πιο δίκαιο να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις «μόνο στις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές» (ποσοστό 80,56%). Για να μην υπάρχουν καταστρατηγήσεις, ζητείται οι επιχειρήσεις αυτές να προσκομίζουν αποδεικτικά για τον μηνιαίο τζίρο (σύμφωνα με το 45,65% των ερωτηθέντων) ή το Ε9 (σύμφωνα με το 33,7%).

Ποιές επιχειρήσεις εισφοροδιαφεύγουν
Οι επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν περισσότερο είναι οι μικρές (36,11%) και οι μεσαίες (33,3%), ενώ η μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή παρατηρείται στις επιχειρήσεις με χειρωνακτική εργασία (35,51%) και στις εργασίες που απασχολούν προσωπικό με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο (32,71%)

Τι εμποδίζει τους ελέγχους
Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «γραφειοκρατικοί και οργανωτικοί λόγοι» εμποδίζουν τη διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις και μόνο το 32% θεωρεί ότι ο λόγος που δεν πραγματοποιούνται εξωτερικοί έλεγχοι είναι η έλλειψη προσωπικού.

Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112961266

Διαδωσέ το...
Posted in Από τον τύπο, Εισφοροδιαφυγή

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια