Φοροδιαφυγή 400 εκατ. από λαθραία τσιγάρα

  

Περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ– αντιστοιχούν στις συντάξεις του Δημοσίου για ένα μήνα– έχασε το ελληνικό Δημόσιο το 2011 από διαφυγόντες φόρους, λόγω της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα, που έχει λαβει μεγάλες διαστάσεις την τελευταία πενταετία. «Είναι πολλοί οι παράγοντες που ευνοούν το παράνομο εμπόριο στην Ελλάδα, όπως η οικονομική κρίση, οι ανεπαρκείς πόροι των διωκτικών αρχών, αλλά και η ελλιπής ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου τσιγάρων». Τα στοιχεία αυτά ανέφερε χθες ο πρόεδρος της «Παπαστράτος» Νικήτας Θεοφιλόπουλος, στο πλαίσιο καμπάνιας που ξεκινάει για ενημέρωση του καταναλωτή, αλλά και συνεργασίας με τις διωτικές αρχές. Μεταξύ άλλων η καπνοβιομηχανία θα πραγματοποιήσει ειδικά σεμινάρια στα στελέχη του ΣΔΟΕ και στους εργαζομένους στα τελωνεία και στο Λιμενικό Σώμα για τους τρόπους εξεύρεσης ενός πλαστού πακέτου τσιγάρων από ένα νόμιμο. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε από την KPMG για λογαριασμό της καπνοβιομηχανίας Phillip Morris, μόνο το 2011 υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων έφτασε το 10% της αγοράς, ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία άλλης έρευνας, που έγινε τον φετινό Απρίλιο, 13 στα 100 τσιγάρα στην Ελλάδα διακινούνται παράνομα.

Το ποσοστό έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2008, όταν το λαθρεμπόριο ήταν μόνο το 2,2% της αγοράς. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο πωλούνται παράνομα στην Ελλάδα 2,7 δισ. τσιγάρα σε σύνολο κατανάλωσης 27 δισ. τσιγάρων.

Συνολικά στις 27 χώρες της Ε.Ε. η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων αντιστοιχεί στο 10% της κατανάλωσης (65 δισ. τεμάχια), με αποτέλεσμα να χάνονται φόροι άνω των 11 δισ. ευρώ ετησίως. Με δεδομένο ότι το 83% της τιμής των τσιγάρων στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε φόρους (ΕΦΚ, ΦΠΑ), γίνεται αντιληπτό το πόσο μεγάλο είναι το περιθώριο κέρδους για τα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων.

Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Νικήτα Θεοφιλόπουλο, ότι ένα κοντέινερ με 10 εκατ. τεμάχια εάν πουληθεί αφορολόγητο μπορεί να αποφέρει πρόσθετο κέρδος 1,5 εκατ. ευρώ στους διακινητές. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η «Παπαστράτος», η συντριπτική πλειονότητα των λαθραίων τσιγάρων παράγεται στην Κίνα και εν συνεχεία διακινείται σε χώρες της Ε.Ε., ενώ εντός Ε.Ε., Πολωνία και Τσεχία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί.

Η θυγατρική της Phillip Morris Ιnternational έχει ξεκινήσει καμπάνια για την αντιμετώπιση του λαθραίου εμπορίου στην Ελλάδα, συνολικού κόστους άνω των 200.000 ευρώ. Στο πλαίσιο των δράσεων που προωθεί περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων των διωκτικών αρχών του Δημοσίου, καθώς και η παροχή οικονομικής βοήθειας στους αρμόδιους φορείς για την καταστροφή των κατασχεθέντων κοντέινερ τα οποία λόγω έλλειψης χρημάτων φυλάσσονται. Ανάμεσα στις προτάσεις που παρουσίασε η «Παπαστράτος» είναι η ανάκληση αδειών στα καταστήματα που προωθούν λαθραία τσιγάρα, καθώς και η αλλαγή του τρόπου σήμανσης των πακέτων με την κατάργηση της «ταινίας» και τη χρησιμοποίηση ψηφιακής σήμανσης.

 

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_11/10/2012_498245

Διαδωσέ το...
Posted in Από τον τύπο, Εφορία - Φοροδιαφυγή

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια