Σχεδόν μισό δισ. ευρώ κοστίζει το λαθρεμπόριο καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις

  

Περίπου μισό δισ. ευρώ ετησίως κοστίζει στο Δημόσιο το λαθρεμπόριο καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα, ο οποίος παρέδωσε τα σχετικά στοιχεία στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Οι πρόσφατες χημικές αναλύσεις δειγμάτων πετρελαίου κινήσεως που έλαβε το ΣΔΟΕ από στρατιωτικές μονάδες κατέδειξαν ότι αυτό είναι νοθευμένο ενώ εντοπίστηκαν στρατιωτικά καύσιμα σε δεξαμενές ιδιωτών.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι, με τη διαδικασία του αποχρωματισμού, το ναυτιλιακό πετρέλαιο διατίθεται στην ελεύθερη αγορά ως πετρέλαιο κίνησης σε διπλάσια και πλέον τιμή.

Οι ετήσιες απώλειες από εικονικές εξαγωγές, οι οποίες υπολογίζονται σε 1000 βυτία ανά έτος, ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ ενώ τα λαθραία καύσιμα ανέρχονται ετησίως σε 240 εκατ. λίτρα και οι απώλειες για το δημόσιο υπολογίζονται στα 300 εκατ. ευρώ/έτος.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι παραμένουν ακινητοποιημένα επί τέσσερα χρόνια τα δύο σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου, τα οποία παρελήφθησαν το 2008 με κόστος αγοράς 2.030.000 ευρώ.

1) Να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις για τοποθέτηση μοριακού ιχνηθέτη σε όλα τα καύσιμα και για το σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης όλων των μεταφορικών μέσων με καύσιμα.

2) Να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση συστήματος εισροών- εκροών στα πρατήρια, όπως προβλέπεται από τη σχετική υπουργική απόφαση, ώστε να ελέγχεται με ηλεκτρονικό τρόπο κάθε παράδοση- παραλαβή καυσίμου στον καταναλωτή και να επιστραφούν τα αντιλαθρεμπορικά σκάφη στο ΣΔΟΕ για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το Σύστημα Αυτόματου Εντοπισμού Εφοδιασμών Πλοίων (SLEPIA).

Ωστόσο ο γ.γ. Διαφάνειας ενημέρωσε τον οικονομικό εισαγγελέα ότι λαθρεμπόριο διαπιστώνεται και στο υγραέριο και του παρέδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2011 η λαθραία ποσότητα έφτασε τα 8.874 λίτρα.

Το κόστος της απώλειας από το λαθρεμπόριο υγραερίου υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο και για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο το ΣΔΟΕ επισημαίνει ότι πρέπει οι συναλλαγές να γίνονται όλες υποχρεωτικά μέσω τραπέζης.

Σύμφωνα με τον κ. Σούρλας δήλωσε είναι «απαράδεκτο» σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, περικοπής μισθών και συντάξεων, τα «αδίστακτα» κυκλώματα να συνεχίζουν τη δράση τους και «να λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο».

Για το θέμα αυτό, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας θα επισκεφθεί τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2240385

Διαδωσέ το...
Posted in Από τον τύπο, Ένοπλες Δυνάμεις - Στρατός

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια