Μετά την απογραφή κόπηκαν 4.560 συντάξεις

  

Συνολικά, 4.560 συντάξεις «κόπηκαν» μετά την απογραφή για την εξακρίβωση των πραγματικά δικαιούχων που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομιών κατά την περίοδο 15 Μαρτίου 20 Σεπτεμβρίου 2012, σημειώνοντας δημοσιονομικό όφελος σχεδόν 2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστςο Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιώργο Κυρίτση  «δεν απεγράφησαν 4.560 άτομα. Εξ αυτών 2.140 περιπτώσεις αφορούσαν σε συντάξεις Εθνικής Αντίστασης και 2.420 σε λοιπές κατηγορίες, εκ των οποίων, ενδεικτικά, 540 περιπτώσεις αφορούσαν σε άμαχους του 1912 και 1915, σε αγωνιστές της δικτατορίας και σε οπλίτες του 1940, του 1950 και της Κύπρου».
Το μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος ανέρχεται σε 2.024.120 ευρώ. Για όσους δεν απεγράφησαν έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους από τις 24 Σεπτεμβρίου και έχει αρχίσει η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων. Στη συνέχεια θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη όσοι με δόλο τις εισέπρατταν. Από το 2013 καθιερώνονται ετήσιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ανά πενταετία τακτικές απογραφές».
Επιπροσθέτως, ο υπουργός αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της καθυστέρησης καταβολής συντάξεων ενημέρωσε ότι θα «σε νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται άμεσα αυτόν ή τον επόμενο μήνα θα ρυθμιστούν εκκρεμότητες της υπηρεσίας. Από τις αρχές του 2013 ο εξερχόμενος από την ενεργό υπηρεσία θα λαμβάνει ανά μήνα αναμονής έναντι της σύνταξής του το 50% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία. Με την καταβολή της οριστικής σύνταξης θα γίνεται τελική οριστική εκκαθάριση».
 Πάντως όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας «ο χρόνος αναμονής για την καταβολή των συντάξεων ανέρχεται σήμερα σε δύο μήνες για τους ένστολους και σε εννέα με δέκα μήνες για τους υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ». Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι «οι συμπολίτες μας που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, με βάση την 31η Ιουνίου 2012, ανέρχονται σε 439.881 άτομα.
Επίσης, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση των υπαγόμενων στη συνταξιοδοτική προστασία του δημοσίου, ανήλθαν από 15.298 το έτος 2009 σε 33.928 το έτος 2010 και 28.480 το έτος 2011. Αναμένεται δε αυξημένη ροή, κατά το 2012 και τα επόμενα έτη».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου θα λειτουργεί portal (διαδικτυακή πύλη), μέσω του οποίου οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία του φακέλου τους στο Γενικό Λογιστήριο.
Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=225345
Διαδωσέ το...
Posted in Αμοιβές - Συντάξεις - Επιδόματα - Υπερωρίες
4 comments on “Μετά την απογραφή κόπηκαν 4.560 συντάξεις
 1. Ο/Η Δημοσθένης Μπόγδης λέει:

  «…..Από το 2013 καθιερώνονται ετήσιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ανά πενταετία τακτικές απογραφές».

  Τι εμποδίζει το Κράτος και όσα ασφαλιστικά ταμεία αποδίδουν συντάξεις να απαιτούν απο  όλους τους συνταξιούχους τους κάθε χρόνο να υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι είναι στην ζωή και δικαιούνται την σύνταξη τους;
  Αν γίνεται νοθεία πρέπει τα ταμεια να την ανακαλύψουν σε 5 χρόνια ;

  • Ο/Η Λευτέρης λέει:

   Δεν χρειάζεται να κάνει το κράτος απογραφή, υπάρχει πιο απλός τρόπος. Για να γίνει η κηδεία κάποιου τηρήται κάποια διαδικασία. Σε κάποιο στάδιο της πορείας αυτής θα πρέπει να υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης (π.χ. από το γραφείο τελετών, από την εκκλησία που κάνει την κηδεία, από το νεκροταφείο όπου θάβεται). Ένας πεθαμένος δεν εξαφανίζεται απλά..

  • Ο/Η Λευτέρης λέει:

   Επιπλέον μια υπεύθυνη δήλωση μπορεί να την υπογράψει οποιοσδήποτε και δεν χρειάζεται να τραβολογάμε παπούδες και γιαγιάδες 90 χρονών στις τράπεζες…

 2. Ο/Η RAKIAS λέει:

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗ….Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ….ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ….ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ…ΠΕΡΑΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΝ ΖΩΗ..ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ..

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

 • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
 • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια