Τέλος στις συντάξεις των «εργατοπατέρων»

  

Συνδικαλιστικές συντάξεις τέλος. Ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργείται από την 1η Νοεμβρίου 2012 η σύνταξη που δίδεται σε συνδικαλιστικά στελέχη, που διετέλεσαν πρόεδροι, γενικοί γραμματείς πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων, καθώς και μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Η κίνηση του υπουργού Εργασίας έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς οι συγκεκριμένες επικουρικές συντάξεις δίδονται σε μερικές εκατοντάδες πρώην συνδικαλιστές και κατ” ανώτατο όριο φθάνει τα 500 – 600 ευρώ.

Το δικαίωμα σύνταξης για τα συνδικαλιστικά στελέχη έχει καταργηθεί από το 1999 και εφεξής, ωστόσο την επικουρική αυτή σύνταξη ελάμβαναν οι παλαιότεροι συνδικαλιστές. Με την ισχύ της νομοθετικής ρύθμισης θα κοπεί και από αυτούς.

Το δικαίωμα της συνδικαλιστικής σύνταξης ή της «σύνταξης των εργατοπατέρων» όπως λεγόταν παλαιότερα θεσμοθετήθηκε το 1937 (με τον αναγκαστικό νόμο 971/1937. Αφορά τους πρόεδρους και γενικούς γραμματείς πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων συνδικαλιστών οργανώσεων καθώς και τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ με 12ετή θητεία οι οποίοι είχαν αποκτήσει μία από τις παραπάνω ιδιότητες μέχρι και το 1999.

Η σύνταξη αυτή, που χορηγείται από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, χρηματοδοτείται με ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται στο ΙΚΑ.

Η απόφαση κατάργησης της σύνταξης ως επιβεβλημένη από το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να επιφέρει αφενός εξοικονόμηση πόρων, αλλά επειδή κυρίως συνιστά απόφαση δικαιοσύνης και ισότητας.

Πηγή: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=475416

Διαδωσέ το...
Posted in Αμοιβές - Συντάξεις - Επιδόματα - Υπερωρίες, Από τον τύπο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια