Καθηγητές Πληροφορικής χωρίς Πτυχίο Πληροφορικής

  

Δημοσιεύθηκε από τον/την: Πληροφορικός με πτυχίο

Τη δεκαετία του 90 είχε στηθεί μια φάμπρικα διορισμών στη μέση εκπαίδευση «καθηγητών Πληροφορικής», οι οποίοι δεν είχαν πτυχίο Πληροφορικής. Φυσικά είχαν κάποιο άλλο πτυχίο, ο,τιδήποτε, από φυσικομαθηματικής (στην καλύτερη περίπτωση) μέχρι γυμναστές, θεολόγοι και ιχθυοκαλιεργητές. Με την εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής στη Β/θμια εκπαίδευση, δημιουργήθηκαν πολλές θέσεις καθηγητών τις οποίες έσπευσαν να καλύψουν οι προαναφερόμενοι, πριν προλάβουν να τις καλύψουν οι πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής που θα έβγαιναν σε λίγα χρόνια.
Η μέθοδος που επινοήθηκε ήταν η εξής: Οι ενδιαφερόμενοι παρακολουθούσαν σεμινάρια πληροφορικής διάρκειας 400 ωρών, χωρίς προκαθορισμένο πρόγραμμα διδασκαλίας (αρκεί να ήταν 400 ώρες), τα οποία διοργάνωναν επιστημονικές ενώσεις (Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, Ένωση Ελλήνων Φυσικών, κλπ). Συνήθως διδάσκονταν εφαρμογές γραφείου και στην καλύτερη περίπτωση κάποια γλώσσα προγραμματισμού. Οι παρουσίες συνήθως έμπαιναν χαλαρά, ενώ στο τέλος δεν υπήρχε καμία αξιολόγηση για το αν έμαθαν τίποτα. Με το προσόν του σεμιναρίου προσλαμβάνονταν ως αναπληρωτές καθηγητές και στη συνέχεια, αν συμπλήρωναν 16 μήνες προϋπηρεσίας, αποκτούσαν δικαίωμα διορισμού, όπως και διορίστηκαν οι πιο πολλοί εξ αυτών. Η κατάσταση βόλευε και το Υπουργείο, που τακτοποιούσε έτσι πολύ κόσμο, αλλά και τις επιστημονικές ενώσεις που θησαύρισαν από τα σεμινάρια.
Όταν μερικά χρόνια αργότερα, περί το 1998, βγήκαν οι πρώτοι πτυχιούχοι Πληροφορικής, διαπίστωσαν ότι οι θέσεις στη Β/θμια είχαν καλυφθεί από τρίτους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είχαν καταφέρει να θεσμοθετήσουν ότι οι πτυχιούχοι Πληροφορικής δεν είχαν παιδαγωγική επάρκεια, με αποτέλεσμα ακόμη και τότε να προτιμώνται οι 400-άρηδες 16-μηνίτες μη πτυχιούχοι Πληροφορικής. Τελικά, με τα χίλια ζόρια διορίστηκαν και μερικοί πτυχιούχοι Πληροφορικής, από τον ΑΣΕΠ του 2000 και μετά, μέχρι που τερματίστηκαν οι διορισμοί.
Αυτή τη στιγμή οι χωρίς πτυχίο καθηγητές Πληροφορικής στη Β/θμια αποτελούν την πλειοψηφία, έχουν δε καταλάβει τις καλύτερες θέσεις στις μεγάλες πόλεις, οι δε Πληροφορικοί με πτυχίο είτε βρίσκονται στην επαρχία, μη έχοντας καμία ελπίδα να πλησιάσουν ποτέ στα αστικά κέντρα, είτε περιμένουν μάταια τον επόμενο ΑΣΕΠ, αν ποτέ γίνει.

Υ.Γ.: Για να μην αδικήσω κόσμο, θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνω ότι μαζί με τους 400άρηδες 16μηνίτες, την εποχή εκείνη διορίστηκαν και αρκετοί με μεταπτυχιακό τίτλο Πληροφορικής (συνήθως από τη Μ. Βρεττανία), πολλοί εκ των οποίων είναι εξαιρετικοί επιστήμονες.

Διαδωσέ το...
Posted in Εκπαίδευση - Παιδεία
12 comments on “Καθηγητές Πληροφορικής χωρίς Πτυχίο Πληροφορικής
  1. Ο/Η Σπυρίδου Δέσποινα λέει:

    Σκάνδαλο

  2. Ο/Η Χάρης λέει:

    κάποιοι μάλιστα 400αρηδες, μετα την μετάταξή τους, έσπευσαν και κατέλαβαν διευθυντικές θέσεις (συνηθέστατη πρακτική τοποθέτησης εντελώς ακατάλληλων στις θέσεις διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης) προκειμένου να απαλλαχθούν από διδακτικά καθήκοντα, μιας και δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν στις υψηλές διδακτικές απαιτήσεις της ειδικότητας που μετατάχθηκαν.

  3. Ο/Η maria λέει:

    Και να μην παραλείψουμε και τα ΠΣΕ(Προγράμματα Σπουδών Επιλογής) που χωρίς εξετάσεις και αμφίβολες αξιολογήσεις από καθηγητές κυρίως Δ/θμιας χρήστικαν Πληροφορικοί εν μία νυκτί…

  4. Ο/Η εγω λέει:

    κι όμως έπρεπε να καλυφθεί η ζήτηση για το αντικείμενο της διδασκαλίας της πληροφορικής στην εκπαίδευση.
    Αν περίμενε η πολιτεία να βγούν το 1988 οι πρώτοι απόφοιτοι για να διδάξουν θα είχαμε δύο γενιές νέων χωρίς ψηφιακή επιμόρφωση, που τώρα είναι 35ρηδες . Η χώρα θα ήταν πολύ πιο πίσω στις ΤΠΕ.
    Για αυτό μη τα λέτε όπως θέλετε……

    • Ο/Η νικολας λέει:

      Οποτε το σωστο για να παρεις σωστη εκπαιδευση ηταν να αφησουν εναν παντελως ασχετο με το αντικειμενο να διδαξει…

    • Ο/Η Μαίρη λέει:

      Δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως τα λέτε. Τότε υπήρχαν πτυχιούχοι πληροφορικής που ήθελαν να διδάξουν αλλά επειδή τις σχολές Πληροφορικής δεν τις είχαν κατατάξει στις καθηγητικές σχολές θεωρούσαν πιο σημαντικό να διδάξει πληροφορική κάποιος χωρίς το επιστημονικό υπόβαθρο παρά χωρίς παιδαγωγική επάρκεια (κάτι που ούτε οι καθηγητικές σχολές έχουν διότι οι σχολές τους έχουν απλά κάποια μαθήματα επιλογής για την παιδαγωγική τους επιμόρφωση τα οποία δεν ελέγχει κανένας αν τα έχουν δηλώσει). Επομένως στους πίνακες κατάταξης η πτυχιούχοι σχολών Πληροφορικής ήταν μετά τους πτυχιούχους καθηγητικών σχολών με σεμινάριο.

  5. Ο/Η agramatos λέει:

    για τους λόγους αυτούς και άλλους καταργήθηκε η αξιολόγηση και επίσης δεν είναι επιθυμητή από τους καθηγητές.

  6. Ο/Η Νεκτάριος Μουμουτζής λέει:

    Το άρθρο είναι εξαιρετικό αλλά έχει μια ανακρίβεια η οποία πρέπει να διορθωθεί: Είναι λάθος ότι δεν υπήρχαν πτυχιούχοι Πληροφορικής στη δεκαετία του ’90. Υπήρχαν και παραγκωνίζονταν, ξεσήκωσαν το 1996 τα τμήματα Πληροφορικής, έκαναν δικαστήρια, δικαιώθηκαν και έτσι ανέτρεψαν αυτή την πολιτική παρά το γεγονός ότι όσοι είχαν θησαυρίσει και οι υποστηριχτές τους πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας ποτέ δεν αποδέχτηκαν την ήττα τους. Τώρα ετοιμάζονται για να απολύσουν τους Πληροφορικούς… Περισσότερα στοιχεία για το παρελθόν και τους αγώνες των Πληροφορικών, που πάντα ήταν αρκετοί αλλά παραγκωνίζονταν, θα βρείτε εδώ: http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=303

  7. Ο/Η Dr. Mitsos λέει:

    Εγώ διορίστηκα με μεταπτυχιακό στην επιστήμη Η/Υ από τη Σουηδία. Παρόλα αυτά πολλοί που είχαν πρώτο πτυχίο πληροφορικής λέγανε πως δεν αξίζουμε και πως είναι καλύτεροι και πως κακώς διοριστήκαμε. Μάλιστα φτάνανε στο σημείο να με θεωρούν το ίδιο με όλους αυτούς που αναφέρεις. Όμως από την άλλη ξέρεις δεν είναι όλα τα τμήματα πληροφορικής και τόσο πληροφορικής. Π.χ. το τμήμα πληροφορικής του ΠΑΝΜΑΚ δεν έχει καμία σχέση με πληροφορική. Το ίδιο ισχύει με πολλά τμήματα ΤΕΙ. Ακόμη υπάρχουν και οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί Η/Υ (απλά όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω!) που επειδή κάνανε έναν μάθημα FORTRAN και λίγο C είναι ειδικοί των η/υ. Θυμάμαι μάλιστα μια εποχή που θέλανε να βάλουνε στα ΕΠΑΛ υποχρεωτική τη διδασκαλία της Java και τότε όλοι οι «επιστήμονες» ξεσηκωθήκανε επειδή δεν γνωρίζανε την γλώσσα και προφανώς δεν θέλανε να τη μάθουνε. Οπότε αγαπητέ ας μην βάζουμε τα χεράκια μας στα ματάκια μας για να τα βγάλουμε…

    ΥΓ Ενώ δίδασκα έκανα και διδακτορικό χωρίς να πάρω παρά μόνο 2 ώρες άδεια για την ορκωμοσία και όχι φυσικά στην παιδαγωγική της πληροφορικής… Και πολλά άλλα… Τελικά αξίζω ή όχι να διδάασκω στο δευτεροβάθμια;

  8. Ο/Η Χρήστος Μοτσενίγος λέει:

    Μια σημαντική (για την Ιστορία και μόνο) διόρθωση.Οι πρώτοι απόφοιτοι Πληροφορικής δεν βγήκαν «περί το 1998″. Μάλλον είσαι νεότερος από την αφεντιά μου :) και τα θυμάμαι καλύτερα.

    Για παράδειγμα διορίστηκα μόνιμος το 1995 και είμαι απόφοιτος Πανεπιστημιακής Σχολής Πληροφορικής, από τις ελάχιστες που υπήρχαν τότε. Αν το είχα επιδιώξει δε θα μπορούσα να διοριστώ μερικά χρόνια νωρίτερα.

    Θα περιοριστώ σε αυτό. Ιστορίες από εκείνη την εποχή έχω να πω πολλές και δυσάρεστες για κάποιους, και για ολόκληρη την ΟΛΜΕ και τη στάση που τήρησε, αλλά τι θα βγάλω με όλα αυτά; Το άχτι μου; Μετά από δύο δεκαετίες δεν έχει νόημα. Τώρα έχω άλλα τρομερά και άμεσα προβλήματα που με απασχολούν.

  9. Ο/Η georgia λέει:

    κακώς- κάκιστα- έγιναν αυτά που περιγράφετε στο άρθρο και ήδη από εκείνη την εποχή κάποιοι-μάταια- τα φώναζαν. Ποιοι όμως πήραν αυτές τις αποφάσεις; δεν έχουν όνομα; δεν μπορούν να βρεθούν; μήπως τώρα κουνάνε το δάχτυλο στους «περισσεύοντες» και «υπεράριθμους»;και βρίσκονται τώρα πολλοί που δείχνουν με το δάχτυλο όσους εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις ευκαιρίες διορισμού, που πολύ κακώς δόθηκαν, αλλά δόθηκαν. Από που θα έπρεπε άραγε να αρχίσει το «ξεκαθάρισμα» πριν φτάσουμε να κατηγορούμε ως συνήθως τον πιο αδύναμο;

  10. Ο/Η Χρήστος Μοτσενίγος λέει:

    Όσον αφορά εμένα, η όλη συζήτηση είναι εκτός τόπου και χρόνου. Από έτσι να αρχίσουμε να μιλάμε για το αν έφταιγε η Εύα, το φίδι ή το μήλο!

    Αν το αντικείμενο της κουβέντας είναι το ποιος θα πρέπει απολυθεί, τότε δεν με αφορά. Τελεία και παύλα.

    Αρνούμαι να δίνω μάχες οπισθοφυλακών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που διψάει για αίμα. Ή κάνουμε ολική αντεπίθεση ή ενώ μας κατασπαράζουν ρίχνουμε και καμία δαγκωνιά ο ένας στον άλλο.

    Ότι ήταν να πω το είπα.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια