Κατά 100% θα εκπίπτουν οι αποδείξεις επιτηδευματιών

  

Κίνητρα στους φορολογουμένους και σενάρια για το αφορολόγητο
Ισχυρά κίνητρα για να ζητούν οι φορολογούμενοι αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συμπεριλάβει στη σχετική λίστα τις δαπάνες σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας. Αντίθετα καταργούνται οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.

Οσες περισσότερες αποδείξεις συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι, τόσο μεγαλύτερο το όφελος που θα έχουν.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία φόρο ύψους 3.670 ευρώ. Εφόσον τον νέο χρόνο συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 2.091 ευρώ από δαπάνες σε ελεύθερους επαγγελματίες, θα φορολογηθεί για ποσό ύψους (25.000-2.091) 22.909 ευρώ. Ο φόρος που θα πληρώσει μειώνεται στα 3.147,25 ευρώ.

Το σχέδιο αφενός στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και αφετέρου να αντισταθμίσει την επιβάρυνση από την ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου. Για το τελευταίο, από τη Λευκωσία κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετέδιδαν ότι δεν θα πειραχθεί το αφορολόγητο των φυσικών προσώπων. Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχουν τρεις προτάσεις:

α) κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους,

β) κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που ανέρχονται σε 800.000 περίπου,

γ) διατήρηση του αφορολογήτου μόνο για τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο προωθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο την κατάργηση ή μείωση των φοροαπαλλαγών.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_48_16/09/2012_495707

Διαδωσέ το...
Posted in Από τον τύπο, Εφορία - Φοροδιαφυγή

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια