«Απορος» με καταθέσεις 1.400.000 ευρώ

  

Πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας λόγω της χαμηλής εισοδηματικής τάξης, στην οποία μόνο κατά τα φαινόμενα ανήκαν, βρίσκονται στη λίστα των φοροφυγάδων που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ.

Τις επικές διαστάσεις της φοροδιαφυγής στη χώρα μας αποκαλύπτουν τα υπηρεσιακά έγγραφα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) με τις υποθέσεις των 121 φοροφυγάδων, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το «Εθνος της Κυριακής».

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο που αναδεικνύεται από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ για τη δράση φυσικών προσώπων και εταιρειών είναι πως σε αυτήν τη λίστα με τους φοροφυγάδες δεν πρωταγωνιστούν μόνο μεγαλογιατροί και επιχειρηματίες, οι οποίοι ως είθισται ανήκουν στην κατηγορία με τους συνήθεις υπόπτους φοροδιαφυγής. Το προφίλ του φοροφυγά της διπλανής πόρτας συνθέτουν αγρότες και μικροεπαγγελματίες, όπως π.χ. ηλεκτρολόγοι και έμποροι.

Οι συγκεκριμένοι, όπως διαπιστώθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έκλεβαν επί σειρά πολλών ετών το Δημόσιο με την πλέον συνήθη μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων, αποφεύγοντας έτσι την πληρωμή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Αρκετοί εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων μεγάλης αξίας, τα οποία διακινούσαν στην αγορά, ενώ πολλοί δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος ή είχαν δηλώσει πολύ μικρότερα ποσά, αποφεύγοντας να αποκαλύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και να πληρώσουν φόρους στην Εφορία.

Στο υπηρεσιακό έγγραφο του ΣΔΟΕ με την κατάσταση δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, ανάμεσα στα 121 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που ελέγχθηκαν συγκαταλέγονται αγρότες, ένας μικρέμπορος, ένας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων και μία μικρομεσαία εταιρεία με φωτοβολταϊκά.

Εκ των βασικών πρωταγωνιστών για ευρείας έκτασης φοροδιαφυγή είναι ένας αγρότης, στο όνομα του οποίου βρέθηκε λογαριασμός με ποσό ύψους 557.476,67 ευρώ, το οποίο και δεσμεύτηκε. Οπως προέκυψε από τη διασταύρωση στοιχείων των ελεγκτικών μηχανισμών, ο συγκεκριμένος αγρότης τα τελευταία δέκα χρόνια έχει δηλώσει στην Εφορία συνολικό εισόδημα της τάξης των 100.000 ευρώ. Ο αγρότης, που σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ εμπλέκεται και σε υποθέσεις παράνομης είσπραξης μεγάλων ποσών ΦΠΑ μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων, εμφανίζεται στην τελευταία δήλωση στην Εφορία να έχει εισόδημα μόλις 10.000 ευρώ.

Ο μαγικός ηλεκτρολόγος.
Στη λίστα με τα ονόματα των φοροφυγάδων βρίσκεται και ένας μικρέμπορος που, αν και εμφανίζει βάσει των φορολογικών του δηλώσεων μηδενικά εισοδήματα τα τελευταία χρόνια, είναι κάτοχος τραπεζικού λογαριασμού με ποσό ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Στη λίστα του ΣΔΟΕ με τα φυσικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν περίοπτη θέση έχει και ένας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, ο οποίος, αν και στη φορολογική δήλωσή του εμφανίζει εισόδημα μόλις 9.000 ευρώ, βρέθηκε να έχει προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό με ποσό ύψους 139.142,46 ευρώ. Ποσό το οποίο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που είχε εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών.

Ανάμεσα στις εταιρείες που περιλαμβάνονται στην κατάσταση του ΣΔΟΕ με τους δεσμευμένους λογαριασμούς των 121 φοροφυγάδων βρίσκεται μία εταιρεία εμπορίας φωτοβολταϊκών συστημάτων. Παρότι ο δηλωθείς πέρυσι τζίρος της εταιρείας στην Εφορία δεν υπερέβαινε έσοδα της τάξης των 15.000 ευρώ, βρέθηκε να διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό με ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Από τις 121 περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι 54 εντοπίζονται στην περιοχή της Αττικής, όπου δεσμεύθηκαν ποσά ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, καθώς και μετοχές αξίας 640.000 ευρώ, ενώ δημεύτηκαν 6 ακίνητα αξίας 1,12 εκατ. ευρώ. Σε δύο ακόμη περιπτώσεις, τους ελέγχους για τις οποίες έχει αναλάβει η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, έχουν δεσμευθεί ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Στην Κεντρική Μακεδονία εντοπίστηκαν 27 περιπτώσεις ευρείας έκτασης φοροδιαφυγής και ήδη έχουν δεσμευθεί ποσά άνω των 2 εκατ. ευρώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
[email protected]

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63709161

 

Διαδωσέ το...
Posted in Από τον τύπο, Εφορία - Φοροδιαφυγή

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια