Δημοσιεύθηκε από τον/την: S
Έχω ένα γείτονα ιδιοκτήτη φορτηγοού. Καλός άνθρωπος, οικογενειάρχης, κοινωνικός κ΄ ευχάριστος για παρέα. Όταν όμως η κουβέντα πηγαίνει… στο θέμα των 2 τελευταίων ετών (κλειστά επαγγέλματα), γίνεται παράξενος… Πήρε από το κράτος την άδεια του φορτηγού το 1984 και τώρα που θέλει να πάρει σύνταξη, δεν θέλει να την επιστρέψει στην Περιφέρεια, αλλά θέλει να την πουλήσει «κάτω από το τραπέζι» 150.000 ευρώ. Και όταν τον ρωτάω γιατί ένας πολίτης που θέλει να ασκήσει αυτό το επάγγελμα, πρέπει να δώσει νταβατζηλίκι σε έναν παλαιότερο κάτοχο κρατικής άδειας αντί αυτή η άδεια να του δωθεί από την αρμόδια Υπηρεσία, δεν μου απαντάει. Ή μάλλον μου απαντάει πως δεν χρειαζόμαστε νέες άδειες. Με την ίδια λογική λοιπόν, αν ρωτήσω έναν έμπορο τροφίμων αν χρειάζονται κα άλλα καταστήματα με τρόφιμα, η απάντηση θα είναι η ίδια. Όχι, εμείς που είμαστε τώρα είμαστε αρκετοί.
Απένατι όμως στον παραλογισμό κια τα παράλογα προνόμια των διαφόρων συντεχνιών, το κράτος και η δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να μένουν σε απραξία. Ο οποιοσδήποτε πολίτης, αν έχει τα αντίστοιχα προσόντα, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να ασκεί ελεύθερα όποιο επάγγελμα θέλει. Τι σημαίνει κλειστό επάγγελμα; Για ποιόν λόγο οι κρατικές άδειες -σε μερικά επαγγέλματα- να γίνονται αντικείμενο εκβιασμού και μαύρου… εμπορίου ώστε να επιτραπεί σε κάποιον να εργαστεί; Είναι δυνατόν το 2012 να συζητάμε για τα αυτονόητα; Αυτονόητο δεν είναι ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει το επάγγελμά του;
Κια από άλλα «πόστ» εδώ, είδα τα ίδια χάλια… να συμβαίνουν και για τα ταξί και για τα φαρμακεία. Γιατί ο γιατρός μετά τις σπουδές του να έχει δικαίωμα να έχει όπου θέλει ιατρείο, ενώ ο φαρμακοποιός μετά τις σπουδές του να μην μπορεί να έχει ελεύθερα το δικό του φαρμακείο; Αντικειμενικά οι ιατροί παίρνουν περισσότερες ευθύνες σε σχέση με τους φαρμακοποιύς και όμως το φασιστικό προνόμιο του κλειστού επαγγέλμαος το έχουν οι φαρμακοποιοί. Και οι φορτηγατζήδες και οι ταξιτζήδες και οι φαρμακοποιοί μπορούν να κληρονομούν τις κρατικές τους άδειες στα παιδιά τους (δεν αναφέρομαι στις επιχειρήσεις τους και τα οχήματά τους, αυτά είναι περιουσία τους), ενώ όσοι δεν θέλουν να το κάνουν, πωλούν εκβιαστικά και μαύρα… σε ενδιαφερόμενους αυτές τις άδειες. Οι φαρμακοποιοί είναι και ένα βήμα μπροστά, προστετεύονται και από πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια. Μεταξύ μας και εγώ που έχω μαγαζί με εξοπλισμό δορυφορικής τηλεόρασης, δεν θελω άλλον ανταγωνιστή δίπλα μου, αλλά αυτό που λέω είναι εξωπραγματικό. Ο φίλος μου όμως θέλει EUR 150.000!
Αυτο ειναι το προβλημα. Ενω χρωσταμε, νομιζουμε οτι ΜΑΣ χρωστανε και προσπαθουμε να τα παρουμε πισω με καθε τροπο και φυσικα για ιδιον οφελος. Δικηγοροι, ταξιτζηδες, μηχανικοι, εκπαιδευτικοι, εμποροι, γιατροι φαρμακοποιοι, ΟΛΟΙ. Το προβλημα ειναι η νοοτροπια μας. Αν δεν αλλαξουμε, θα βουλιαξουμε. Α, ρε ΓΑΠ!
Αγαπητέ Σ, έτσι μεγαλώσαμε!
Πολύ σωστή η άποψη για τον φορτηγατζή, και κάθε παρωχημένο συντεχνιακό προνόμιο.
Όμως και το υπόλοιπο κράτος το ίδιο δεν κάνει?
Ακριβοπληρώνεται για την μονοπωλιακή άδεια διοίκησης που κατέχει, ενώ συγχρόνως παρέχει ελάχιστα έως καθόλου.
Γι αυτό συνεχίζει να τους υποθάλπει η να τους μεταμφιέζει.
Οι συντεχνίες πάντα θα απαιτούν, είναι μεγάλο προνόμιο να υπάρχει φραγή στην πρόσβαση στο επάγγελμά σου και έτσι να έχες σταθερό μερίδιο στην αγορά και σταθερά κέρδη. Το θέμα λοιπόν είναι η Κυβέρνηση τι κάνει; Θα συνεχίσει να υπακούει στις απειλές κάθε είδους από λουράντους, λυμπερόπουλους και άλλους τέτοιους γαλάζιους… βολεμένους..; Συμφωνώ με τα παραπάνω σχόλια.
Όλες αυτές οι επί δεκαετίες σιδηροφρακτες συντεχνίες (συμμορίες) σπάσανε σαν αυγουλακια μπροστά στον ανταγωνισμό με διεθνή προϊόντα και υπηρεσίες και αποκαλύφθηκε η γύμνια τους, σε σύγκριση με ποιότητα και τιμές προϊόντων άλλων χωρών, όταν σταμάτησε η οικονομική τους υποστήριξη, δεδομένου οτι ανεβάζουν το κόστος αλυσιδωτά και υπέρμετρα σχεδον σε καθε τι που παραγεται στη χώρα με αποτέλεσμα να μη μπορεί να πουληθει στη διεθνη αγορά, καθ όσον δεν έχει ανταγωνιστική τιμή, ακυρώνοντας τελικα και την προσπάθεια των υγειών παραγωγικών δυνάμεων.
Το πρόβλημα των κλειστών επαγγελμάτων είχε ήδη εντοπιστεί από την εποχή που η Ελλάδα κατέθεσε αίτηση ένταξης στην Ε.Ε., δηλαδή εδώ και πέντε δεκαετίες. Στη βιβλιοθήκη του Ι.Ο.Β.Ε. υπάρχει μια έκθεση της 1ης Γενικής Διεύθυνσης Επεξεργασίας Προγράμματος του Yπουργείου Συντονισμού, η οποία πραγματεύεται αυτό το ζήτημα τον Απρίλιο του 1968. Ο συντάκτης της, ο ειδικός οικονομολόγος της 1ης Διεύθυνσης Χρίστος Παπασταθόπουλος, σημειώνει ότι «το έδαφος ευρέθη απολύτως παρθένον, τόσο εις την ελληνικήν, όσο και εις την ξένην βιβλιογραφίαν».
Αυτά που περιγράφει πριν από 42 χρόνια η «Εκθεσις επί των Κλειστών Επαγγελμάτων» δεν απέχουν από τη σημερινή πραγματικότητα. Στις σελίδες της θα βρει κανείς τόσο τους ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως, όσο και όλα τα επαγγέλματα που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-σκούπα… που όλο… ετοιμάζει η κυβέρνηση και ποτέ δεν ψηφίζει. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές αναφέρονται στην έκθεση, δίπλα σε πολλά άλλα επαγγέλματα, από τους εκδοροσφαγείς ώς τους εργολάβους κηδειών, το επάγγελμα των οποίων κηρύχθηκε κορεσμένο με διάταγμα τον Αύγουστο του 1994.
Τα κλειστά επαγγέλματα είναι προϊόν του μεσοπολέμου. Οπως επισημαίνει η έκθεση, «η πραγματοποίησις της κατοχυρώσεως συντελείται κατά κανόνα διά ρητής διατάξεως Νόμου ή Διατάγματος». Ετσι, το επάγγελμα του ιδιοκτήτη Φορτηγού Δ.Χ. ανακηρύσσεται κλειστό με τον αναγκαστικό νόμο 134/1936 της Δικτατορίας Μεταξά, ο οποίος απαγορεύει τη χορήγηση αδειών. Αυτή επιτρέπεται «μόνο εις περιπτώσεις εξαιρετικής ανάγκης και κατόπιν αδείας του Υπουργού Συγκοινωνιών».
Οι άδειες που χορηγούνται έκτοτε υπηρετούν κυρίως πελατειακές σκοπιμότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, το 1956, εισάγει αντίστοιχες ρυθμίσεις χορήγησης αδειών και για τα τρίτροχα Φ.Δ.Χ., δηλαδή τα τρίκυκλα! Ο Παπασταθόπουλος είναι πολέμιος των κλειστών επαγγελμάτων και ευελπιστεί ότι θα υλοποιηθούν οι διακηρύξεις του οικονομικού προγράμματος της χούντας, που τασσόταν ανεπιφύλακτα υπέρ της κατάργησής τους. Ωστόσο, το μοντέλο που υιοθετεί τελικά η κυβέρνηση Παπαδόπουλου είναι η «μπερλουσκονική» μέθοδος, με απώτερο στόχο να προσεταιριστεί τους μεταφορείς.
Με τον αναγκαστικό νόμο 183/1967 και την απόφαση του Υπουργού Συγκοινωνιών 118000/3370 (Μάιος 1970) κάθε επαγγελματίας αυτοκινητιστής (αλλά και οι καραγωγείς) αποκτά το δικαίωμα σε μια ελεύθερη άδεια Φ.Δ.Χ.. Αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός τους να υπερδιπλασιαστεί από τις σχεδόν 14.000 που καταγράφει το 1968 η έκθεση. Το ίδιο συμβαίνει με τις άδειες για τα τρίκυκλα, αλλά και τα ταξί. Το 1971, όμως, με το νομοθετικό διάταγμα 1060/71 η χούντα αποφασίζει να βάλει φραγμούς στην έκδοση νέων αδειών.
Το επάγγελμα «κλείνει» οριστικά το 1976, όταν ο νόμος 383 επαναφέρει την έκδοση αδειών στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Μεταφορών. Μαζικά (800 τον αριθμό) εκδίδονται άδειες φορτηγών Δ.Χ. για τελευταία φορά το 1986, με αποδέκτες Ελληνες από το Ζαΐρ. Αναλόγως ευνοϊκή μεταχείριση είχαν σε σχέση με τη χορήγηση αδειών τη δεκαετία του ’60 οι Ελληνες της Αιγύπτου. Το 1835 ο νόμος για κλειστό επάγγελμα και στους συμβολαιογράφους τους βάζει μπροστά… στα προνόμια. Το επάγγελμα των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. δεν είναι το μόνο που «έκλεισε» με νόμο της Δικτατορίας Μεταξά.
Ο αναγκαστικός νόμος 751/37 έκανε το ίδιο για τα φαρμακεία, συναρτώντας τη χορήγηση αδειών λειτουργίας των φαρμακείων με πληθυσμιακά κριτήρια και την τήρηση ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ των ιδρυομένων φαρμακείων. Ανάλογες προβλέψεις διατηρήθηκαν ώς πρόσφατα, στον νόμο 1963/91, κρίθηκαν όμως αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείαςτο 2004. Ακόμη όμως και μετά από αυτό, το φαρμακευτικό επάγγελμα παραμενει θεόκλειστο…
Το επάγγελμα των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων κατοχυρώνεται νομοθετικά με νόμο της κυβέρνησης Βενιζέλου το 1930. Τα ελάχιστα όρια αμοιβών που εισπράττουν ως ποσοστό επί της αξίας των έργων που μελετούν και επιβλέπουν καθορίζονται πρώτη φορά από ένα βασιλικό διάταγμα της 19ης Φεβρουαρίου 1938, δηλαδή πάλι επί Μεταξά.
Αρχαιότερη όλων, πάντως, είναι η προστασία του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων, έργο του Βαυαρού αντιβασιλέα Γκέοργκ-Λούντβιχ Μάουρερ. Ο Oργανισμός Δικαστηρίων και Συμβολαιογραφείων τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 1835 και ίσχυσε για σχεδόν 140 χρόνια. Η υποχρεωτική σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων ως συστατικών όρων για την κατάρτιση των συμβάσεων επιβλήθηκε για πρώτη φορά με τον νόμο της 14ης Αυγούστου 1836 «περί χαρτοσήμου»…
Πολυ καλη τεκμηρίωση ! Εύγε !
Το ίδιο ΔΕΝ συμβαίνει και με τα ταξί…
Αναφέρομαι ειδικώτερα στα επιβατικά αυτοκίνητα ΔΧ μετά ή άνευ μετρητού, τα οποία -όλως τυχαίως- διέφυγαν από την έρευνά σας!
Αναρωτιέμαι λοιπόν, πως από μια τόσο εμπεριστατωμένη έρευνα -για την οποία δέχεστε συγχαρητήρια από αδαείς- λείπει η αναφορά στον Νόμο 588/1977 (ΦΕΚ Α 148/01.06.77, σελίδα 1230, άρθρο 23 – http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=104&lang=en)
από όπου φαίνεται ότι τα Τ Α Ξ Ι έχουν Τ Ι Τ Λ Ο Ι Δ Ι Ο Κ Τ Η Σ Ι Α Σ, είναι περιουσιακά στοιχείο ακόμα από το 1977!
Βάσει του παραπάνω -εν ισχύ- νόμου τα «επιβατικά αυτοκίνητα ΔΧ επιτρέπεται να μεταβιβάζονται» άρα κύριοι ψεύδεστε όταν ισχυρίζεστε ότι οι άδειες πρέπει να επιστρέφουν στο κράτος.
Κάποιοι άτυχοι λοιπόν, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι το κράτος τους χρωστάει, ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι το κράτος τους χρωστάει, αφού βασιζόμενοι στους νόμους του αγόρασαν μια άδεια εκποιώντας περιουσιακά στοιχεία -ίσως και προηγουμένων γενεών- για να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας για το παιδί τους, αφού δεν είχαν πρόσβαση στον Πάγκαλο για να το διορίσει και να τα φάνε μαζί…
Πως λοιπόν καταφέρεστε εναντίον κάποιου που αγόρασε αυτόν τον τίτλο ιδιοκτησίας βασιζόμενος στον ΝΟΜΟ και τώρα επικροτείτε AKOMA κάποιους ραγκούσηδες που με νόμο θέλουν να του τον αποστερήσουν;
Δεν θα μπορούσαν άραγε να κάνουν το ίδιο και για τα σπίτια μας;
ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Ο κύριος Πάγκαλος τι έκανε για το θέμα των «κλειστών» επαγγελμάτων; Τίποτε. Έχει δίκιο στο «μαζί τα φάγαμε», αλλά αυτός που είχε εξουσία ως υπουργός και αντιπρόεδρος κυβέρνησης, τι έκανε; Επίσης, να μην ξεχάσουμε… να δώσουμε… τα χαιρετίσματά… μας στους κυρίους… Λοβέρδο, Βορίδη, Καστανίδη και Ρέππα. Αν τους χαρακτήριζα με επιείκεια, θα έλεγα πως ξεφτίλισαν το λέξη υπουργός. Εξαίρεση -με τη καλή έννοια- αποτελεί για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κύριος Ραγκούσης που είχε το σθένος να συγκρουστεί με τις ισχυρές συντεχνίες, αλλά τα βρώμικα… συμφέρντα των βουλευτών τον έφαγαν…
Και για να γράψω και εγώ κάτι για το άρθρο, θα θυμηθώ το εξής για να φρίξετε..:΄Την περίοδο Καραμανλή (΄04-΄09) κάποιοι φαρμακοποιοί του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσ/νίκης είχαν εκφράσει την άποψη ότι στις Φαρμακευτικές Σχολές των Πανεπιστημίων, πρέπει να εισάγονται μόνο τέκνα φαρμακοποιών, ώστε άτομα που δεν έχουν γονείς φαρμακοποιούς να προστατευτούν από την ανεργία -μετά τις σπουδές- επειδή το επάγγελμα είναι κλειστό και μπορούν να το ασκούν μόνο τέκνα φαρμακοποιών. Αυτή είναι η λογική των συντεχνιών.
Χθες συναντησα ενα νεο συνταξιουχο του Δημοσίου που μου ελεγε οτι του κοψαν περιπου ενα χιλιαρικο και το πονα πολύ για ηταν λεφτα δικα του που κατεβαλλε μεσω εισφορων τα 35 τοσα χρονια. Του ειπε κανεις αν τα λεφτα αυτα φτανουν για την συνταξή του ακομη και μειον το χιλιαρικο για το διαστημα που προβλέπεται να ζήσει και αφού εχουν αφαιρεθει και τα διοικητικα εξοδα του ταμειου(που δεν εργαζεται και σαν τα ιδιωτικα)?
Η κατάσταση με τα κλειστά επαγγέλματα και τις συντεχνίες έχει παραγίνει…