Διπλοθεσία στο δημόσιο τομέα

  

Δημοσιεύθηκε από τον/την: Ανδρέας Παπανικολάου

Από τη θέση μου ως δικηγόρου στην εταιρία «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ» (ΔΕΚΟ), που έχει βιομηχανική εγκατάσταση στην Τανάγρα Βοιωτίας, και με αφορμή χειρισμό εργατικής υπόθεσης (αγωγής γιατρού για καταβολή αναδρομικών) διαπίστωσα (2010) ότι η ΕΑΒ ΑΕ απασχολούσε δυο γιατρούς. Ένας από αυτούς είχε με βάση μια πολύ ευνοϊκή σύμβαση εργασίας καταφέρει να αμοίβεται με μηνιαίο μισθό περίπου 10.000 € και να έχει ιδιότητα γιατρού εργασίας για μέρος της ημερήσιας απασχόλησης και γιατρού θεραπευτή, πράγμα ανεπίτρεπτο κατά το ΙΚΑ. Ευτυχώς που τα μέτρα λόγω κρίσης έβαλαν φρένο και όριο της αμοιβής προς τα πάνω.

Και οι δυο γιατροί όμως απασχολούνταν και στο ΙΚΑ της περιοχής (Σχηματάρι Βοιωτίας). Τώρα πως τα κατάφερναν να εργάζονται σε δυο δουλειές με πλήρες ωράριο το ξέρουν οι ίδιοι και οι εργοδότες τους. Πέρα από αυτό είχαν υποχρέωση από το νόμο που απαγορεύει τη διπλοθεσία στο δημόσιο και στο δημόσιο τομέα να υποβάλουν, με απειλή κυρώσεων για την παράλειψη, δήλωση στον εργοδότη (για τη διπλή απασχόληση) και αυτός να την αποστέλει στο ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο. Τέτοιο πράγμα όμως δεν συνέβη. Γιατί, το ξέρουν οι ίδιοι και ο εργοδότης τους.

Αν και έθεσα υπόψη της διοίκησης τα ευρήματα της νομικής έρευνας μέχρι την αποχώρησή μου (Δεκέμβρης 2011) δεν λήφθηκε κανένα μέτρο, εξ όσων γνωρίζω. Γιατί η διοίκηση και το ΙΚΑ δεν θέλησαν να ξεκαθαρίσουν το θέμα, παρέμεινε άγνωστο. Υπάρχει πραγματική απασχόληση και στις δυο δουλειές; Είναι επιτρεπτή η διπλοθεσία; Πίστευα και πιστεύω πώς νομικά δεν ήταν επιτρεπτή. Άν είναι έτσι θα πρέπει τα χρήματα από τη δεύτερη θέση να επιστραφούν στον εργοδότη της δεύτερης θέσης. Και πρέπει να είναι αρκετά..

Διαδωσέ το...
Posted in Αμοιβές - Συντάξεις - Επιδόματα - Υπερωρίες
3 comments on “Διπλοθεσία στο δημόσιο τομέα
 1. Ο/Η κώστας λέει:

  Να το καταγγείλεις και στον τοπικό ιατρικό σύλλογο. Θα πρέπει να τον καλέσουν σε απολογία.

 2. Ο/Η Χρήστος λέει:

  Πάντως διπλοθεσίτες υπάρχουν και σε άλλους χώρους. Π.χ. εκπαιδευτικοί που «συμπληρώνουν εισοδήματα» στα ΣΔΕ ή ακαδημαϊκοί που κάνουν το ίδιο στο ΕΑΠ. Αν έχεις «παρκάρει», μπορείς να τα τρως από παντού…

 3. Ο/Η Mike λέει:

  Αν οι απόντες, στις ΔΕΚΟ, αμείβονται με το …ευτελές ποσό των 10.000 ευρώ μηνιαίως , σκέψου πόσα παίρνουν οι παρόντες.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

 • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
 • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια