Το τρίγωνο της απάτης

  

Δημοσιεύθηκε από τον/την: Κωστας Κ

Σύμφωνα με τη θεωρία του βιβλίου “The Handbook of Fraud Deterrence”, των Harry Cendrowski, James P. Martin και Louis W. Petro, 2007, σ. 413, τα αίτια της απάτης συνψίζονται στα ακόλουθα τρία στοιχεία, τα οποία ονομάζουμε σαν το «τρίγωνο της απάτης» :
* ΕΥΚΑΙΡΙΑ
* ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ
* ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

Ευκαιρία: Για να κάνει κάποιος μία απάτη, εκτος από κίνητρο, πρέπει να εκμεταλευθεί μια ευκαιρία. Τα χαλαρά συστήματα ελέγχου μπορεί να δημιουργούν μια ευκαιρία (ο μη εντοπισμός του υποτιθέμενου ενδεχόμενου της απάτης αποτελεί πολύ σημαντικό κριτήριο για τον διαπράττοντα την απάτη).Απάτη μπορεί επίσης να συμβεί αν δεν εφαρμόζονται έλεγχοι ή αν άτομα σε θέσεις εξουσίας δημιουργούν ευκαιρίες παράκαμψης των υφιστάμενων ελέγχων.

Αιτιολόγηση: Ένα άτομο μπορεί να επινοήσει μια δικαιολογία για τον εαυτό του αιτιολογώντας τις πράξεις του, π.χ. «Είναι δίκαιο να το κάνω – Μου αξίζουν αυτά τα χρήματα» ή «Μου οφείλουν». «Απλώς δανείζομαι αυτά τα χρήματα – Θα τα επιστρέψω».

Οικονομική πίεση, κίνητρο ή ελατήριο: Ο παράγοντας «ανάγκη ή απληστία».

Μαζί τα φάγαμε, λοιπόν. Ομολογούμε.
Με την ιδια λογική ο εκπαιδευτικός θα μπορούσε αντι να διδάσκει να ακούει μαζί με τα παιδιά της τάξης του ραδιόφωνο και να απολογηθεί στο τέλος της σχολικης χρονιάς «μαζί μα τα παιδιά σας κ…βαράγαμε».

Με αλλα λόγια η ευθύνη για τη κατάντια μας δεν ισομοιράζεται γιατί συνφάγαμε.

Η ευθύνη της ηγεσίας ήταν να περιορίσει, στο ανθρωπίνως δυνατόν τις ευκαιρίες για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Η μεγαλύτερη της όμως ευθύνη είναι ότι εδώ και κάμποσα χρόνια μας οδηγήσατε να «αιτιολογούμε», στο μυαλό μας, τις μικρές και μεγάλες απάτες.

 

Διαδωσέ το...
Tagged with: , ,
Posted in Γενική άποψη - γνώμη
One comment on “Το τρίγωνο της απάτης
  1. Ο/Η G.A λέει:

    Spot on.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια