Οι διορισμοί δια τηλεφώνου, την χρυσή εποχή του ΠΑΣΟΚ

  

Δημοσιεύθηκε από τον/την: μη-κουτόχορτος

Δεν θα σας κλαφτώ οτι είμαι αδικημένος από την άτιμη ζωή, αλλά δεν σηκώνω και κουβέντα οτι δήθεν έχω ευνοηθεί. Ο πατέρας μου ήταν βουλευτής (με το ΠΑΣΟΚ), πριν κάποιες δεκαετίες. Είχε κάποια λεφτά ως ελεύθερος επαγγελματίας, δεν πλούτισε από την πολιτική αλλά αντίθετα ξόδεψε αυτά που είχε για την πολιτική. Όταν πέθανε δεν μας άφησε σοβαρά περιουσιακά στοιχεία, εκτός από ένα διαμέρισμα της κακιάς ώρας κι ένα άχρηστο χωράφι.

Θυμάμαι όταν το ΠΑΣΟΚ είχε έρθει στην εξουσία, πώς δηλώνονταν τα ονόματα για τους διορισμούς σε κάθε είδους υπηρεσίες, οργανισμούς κλπ. Οι κομματάρχες έδιναν τα ονόματα των ευνοούμενών τους στον βουλευτή, κι αυτός τηλεφωνούσε στα «κεντρικά» για να δώσει τα ονόματα και να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία φορά τον πατέρα μου να του διαβιβάζουν μία ατέλειωτη λίστα από ονόματα για προσλήψεις. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση δεν ήταν η ίδια η διαδικασία, ούτε ο αριθμός των ονομάτων. Το εντυπωσιακό ήταν οτι όλα τα ονόματα ήταν γυναικεία, και επειδή ήξερα μερικά κατάλαβα οτι όλα τα πρόσωπα ήταν άνευ σπουδών πέρα από γυμνάσιο και σε ηλικίες έως 20 ετών. Διέκοψα τον πατέρα μου και του είπα «Μα καλά δεν θα προσλάβετε και κανέναν άντρα? Οταν γυρίσουν από φαντάροι όλοι οι άντρες, οι γυναίκες θα έχουν καταλάβει όλες τις θέσεις και θα είναι άνεργοι».

Σταμάτησε και με κοίταξε με τρόπο που υποδήλωνε «ο μικρός έχει δίκιο»…
Είμαι σίγουρος οτι όλες αυτές οι νεαρές όχι μόνο προσλήφθηκαν τότε, αλλά έχουν εδώ και χρόνια συνταξιοδοτηθεί, και έχουν φτιάξει μία καλή ζωή χωρίς να είχαν καθόλου προσόντα.
Τώρα θα διαμαρτύρονται για την κατάντια της χώρας, τις συντάξεις που τους έκοψαν, και την έκτακτη εισφορά που θα πληρώσουν. Και η έκφραση «μαζί τα φάγαμε» θα τους είναι αποκρουστική.

Προσωπικά από μικρός είχα απέχθεια σε κάθε τι κρατικοδίαιτο. Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα, και το βλέπω να απολύομαι σύντομα.
Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στον δημόσιο τομέα, δεν υπάρχει ελπίδα για τη χώρα.
Αναγνωρίζω οτι και ο πατέρας μου έκανε κακό στον τόπο συμμετέχοντας σε αυτη την απαράδεκτη διαδικασία, αλλά τουλάχιστον δεν ωφελήθηκε εκείνος και η οικογένειά του.
Ζω με καθαρό το όνομα και το πρόσωπο.

Διαδωσέ το...
Posted in Γενική άποψη - γνώμη, Δημόσια Διοίκηση - Τοπική Αυτοδιοίκηση
3 comments on “Οι διορισμοί δια τηλεφώνου, την χρυσή εποχή του ΠΑΣΟΚ
 1. Ο/Η dimitrif λέει:

  Έχεις δίκιο σε όλα. Αυτή είναι και η τραγωδία της χώρας μας: αυτό που πολύ εύστοχα περιγράφει ο Σταύρος Λυγερός στο θαυμάσιο βιβλίο του «Απο την Κλεπτοκρατία στην Χρεοκοπία», το ανομολόγητο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στη φαύλη πολιτική ελίτ και τη μικρομεσαία θάλασσα: «εμείς σας διορίζουμε, σας αφήνουμε να φοροδιαφεύγετε, σας κάνουμε μικρομετόχους στο φαγοπότι, σας αφήνουμε μέσα σε ένα καθεστώς πλήρους ανομίας, γραφειοκρατίας και ασυδοσίας να επιδίδεσθε στην προσωπική σας διαφθορά και πλουτισμό (αν είστε δημόσιοι υπάλληλοι), σας μπουκώνουμε με λεφτά και εξωφρενικά «κεκτημένα» (αν είστε συντεχνίες και συνδικάλες) και εσείς μας ψηφίζετε, για να διαιωνίζουμε την παραμονή μας στην εξουσία και να τρώμε τα πολλά» — βλ. περίπτωση Άκη, με τα 2 δις ευρώ! Και από τον Άκη, μπορούμε να κάνουμε την προβολή τι έχουν φάει οι συνάδελφοί του, πράσινοι, μπλε, αλλά και άλλων χρωμάτων, στην κεντρική πολιτική σκηνή, στις ΔΕΚΟ και στην τοπική αυτοδιοίκηση (άντρον διαφθοράς και ανομίας).

 2. Ο/Η Δημοσθένης Μπόγδης λέει:

  Αγαπητέ κ. μη- κουτόχορτος ,
  Συγκλονιστικό το άρθρο σας , αλλα , πιστέψτε με,δεν Βρίσκω κανέναν λόγο γιατί να δίδεται ανώνυμα .
  Αν είναι να διορθώσουμε τα κακως κείμενα σε αυτόν τον τοπο, ας αρχίσουμε με το να παίρνουμε και υπεύθυνες Θεσεις σε αυτα που πιστεύουμε !

 3. Ο/Η μη-κουτόχορτος λέει:

  Δημοσθένη, έχεις δίκιο για το ότι πρέπει να γράφουμε επώνυμα. Είμαι πολύ κοντά στο να το κάνω.
  Επειδή έχω γνωρίσει από κοντά όλους τους επώνυμους του ΠΑΣΟΚ της παλιάς περιόδου, έχω πολλές ιστορίες να πω για το ποιόν τους σε ανθρώπινο επίπεδο. Υπήρξαν αρκετοί καλοί και τίμιοι, όπως πχ ο Βερυβάκης που έφυγε πρόσφατα, αλλά και πάρα πολλοί που απορείς πως αυτά τα ανθρωπίδια μας κυβέρνησαν. Η γυφτιά και η λαμογιά ήταν έμφυτη.
  Επώνυμα δεν μπορώ να τα γράψω, γιατί θα φάω αγωγές.
  Ανώνυμα μπορώ, αλλά ο καθένας θα μπορεί να ισχυριστεί οτι τα έβγαλα από το μυαλό μου. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, δεν έχω αποδείξεις για συζητήσεις και συμπεριφορές περασμένων δεκαετιών.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

 • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
 • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια