HackEKT

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης διενεργεί ανοικτό διαγωνισμό για την υλοποίηση εφαρμογών προστιθέμενης αξίας με στόχο την περαιτέρω καινοτόμα αξιοποίηση και ανάδειξη των ανοικτών συνόλων δεδομένων των αποθετηρίων έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου τα οποία διαθέτει.  Ο διαγωνισμός διεξάγεται στο διάστημα μεταξύ Δευτέρας 17.08.2015 και Παρασκευής 18.09.2015. Στις πέντε προτάσεις που θα διακριθούν για την εφαρμογή τους θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 25.000 ευρώ.

Ο Διαγωνισμός Εφαρμογών για Ανοικτά Δεδομένα & Αποθετήρια Επιστήμης & Πολιτισμού #HackEKT είναι ανοικτός στη συμμετοχή, αλλά καλούνται ιδιαίτερα να συμμετάσχουν διεπιστημονικές ομάδες που θα αποτελούνται από προγραμματιστές, βιβλιοθηκονόμους, αρχειονόμους και επιμελητές ψηφιακών μουσειακών συλλογών, που έχουν καλή αντίληψη της λειτουργίας των ψηφιακών αποθετηρίων και βιβλιοθηκών και γνωρίζουν τις ανάγκες επιμέρους κοινών που τις χρησιμοποιούν.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα αξιολογηθούν και θα βραβευθούν οι καλύτερες & πρωτότυπες ψηφιακές εφαρμογές που αξιοποιούν δημιουργικά τα ανοικτά δημόσια δεδομένα μεμονωμένων ή περισσότερων αποθετηρίων του EKT, συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα του τελικού χρήστη και επιτρέπουν την αξιόπιστη ενημέρωσή του, προάγοντας, παράλληλα, την ποιότητα και την καινοτομία στη διάχυση της γνώσης.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τις εξής πέντε θεματικές κατηγορίες που αξιοποιούν τα ανοικτά σύνολα δεδομένων και τα αποθετήρια του ΕΚΤ:

  1. EKT_le@rn: Δημιουργία εκπαιδευτικών διαδικτυακών εφαρμογών ή εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας που αξιοποιούν πρωτογενές επιστημονικό ή πολιτιστικό περιεχόμενο περιεχόμενο και μεταδεδομένα τα οποία διατίθεται από τα αποθετήρια του ΕΚΤ, προσφέροντας νέους εύχρηστους τρόπους αναζήτησης και πλοήγησης στο περιεχόμενο.
  2. ΕΚΤ Cre@tive: Δημιουργία εφαρμογών που αξιοποιούν τα επιστημονικά και πολιτιστικά δεδομένα σε εφαρμογές που άπτονται της δημιουργικής βιομηχανίας ή του τουρισμού.
  3. visualizeARGO: Οπτικοποίηση βιβλιογραφικών δεδομένων (data visualization) από τους βιβλιογραφικούς καταλόγους και τα αποθετήρια της βιβλιοθήκης του EKT που είναι διαθέσιμα μέσω της πύλης argo.ekt.gr.
  4. RepKPIs: Επεκτάσεις λογισμικού ψηφιακών αποθετηρίων (DSpace 4.x) για την αναπαραγωγή πολυμεσικών στοιχείων, τον εμπλουτισμό των αρχείων ή την παραγωγή στατιστικών στοιχείων σχετικών με το υλικό των αποθετηρίων και την αλληλεπίδραση των χρηστών. Οι επεκτάσεις αυτές θα έχουν τη δυνατότητα παραμετροποίησης ανάλογα με τις απαιτήσεις του διαχειριστή. Τα στατιστικά στοιχεία θα πρέπει να διατίθενται σε πολλαπλές μορφές (π.χ. Json, xml). Παράλληλα θα πρέπει να μπορεί να γίνεται ανάπτυξη κατάλληλων plugins για την λήψη και διαχείριση των στατιστικών στοιχείων της εφαρμογής από το λογισμικό collectd και να είναι διαθέσιμα και μέσω επεκτάσεων του πρωτοκόλλου SNMP.
  5. RepSearch: Επεκτάσεις λογισμικού ψηφιακών αποθετηρίων με νέους φιλικούς προς τον χρήστη τρόπους πλοήγησης στο περιεχόμενο και τα δεδομένα του ΕΚΤ.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να μελετήσουν προσεκτικά τους αναλυτικούς όρους του διαγωνισμού που ακολουθούν και να υποβάλλουν τις προτάσεις/εφαρμογές τους ηλεκτρονικά σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του διαγωνισμού. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων ανεξαιρέτως των όρων και τη σχετική δέσμευση των συμμετεχόντων.

Ημερομηνία Διεξαγωγής: 17/08/2015 έως 18/09/2015

Χρήσιμο Υλικό:  Πρόσκληση Διαγωνισμού

Φόρμα Συμμετοχής: Υποβολή

Επικοινωνία: Φόρμα Επικοινωνίας

 

Περισσότερα: http://saas.ekt.gr/content/contests