Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης
Μοντάζ: Nίκος Στρατηγός, Φραγκίσκος Πενίδης

Oλοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς για χάκερ, προγραμματιστές και developers στην Ελλάδα (hackathon/apodeixi), ο οποίος είχε στόχο τη δημιουργία εφαρμογών μέσω κινητού τηλεφώνου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Η λειτουργία των εφαρμογών οι οποίες αναπτύχθηκαν από τους χάκερ βασίστηκε στην «ανάγνωση» των καταναλωτικών αποδείξεων που παραλαμβάνει ο πελάτης σε κάθε οικονομική συναλλαγή.

Παράλληλα, όλες οι εφαρμογές κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να διασυνδέονται με πληροφοριακά συστήματα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Ιουνίου σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων «Innovathens».

Οι συμμετέχοντες του διαγωνισμού μιλούν στο zougla.gr

To zougla.gr βρέθηκε από νωρίς στον χώρο και συνομίλησε με νέους χάκερ-προγραμματιστές την ώρα που μπροστά στους υπολογιστές προετοίμαζαν την εφαρμογή τους για τον διαγωνισμό.

Συνολικά συμμετείχαν οι παρακάτω 10 ομάδες:

1. Skyrom
2. Generio
3. Huackers
4. Globo (εκτός ανταγωνισμού)
5. Blank
6. Level Up
7. AMZ
8. And Services
9. Alex ^2
10. Taxodrome

Οι νικήτριες ομάδες και τα βραβεία τους:

– Το 1ο βραβείο κέρδισε η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη «Alex^2» (περιελάμβανε αμοιβή 5.000 ευρώ από την εταιρεία GLOBO, υποτροφία μεταπτυχιακού πληροφορικής από το IST Studies, υπηρεσίες σε είδος αξίας 5.000 ευρώ από την ACE).

Οι νικητές μιλούν στο zougla.gr:

– Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα «Huackers» (αμοιβή 3.000 ευρώ από την εταιρεία GLOBO).

– Το 3ο βραβείο κέρδισε η ομάδα «LevelUP» (αμοιβή 2.000 ευρώ από την εταιρεία GLOBO)

– Το 4ο βραβείο έλαβε η ομάδα «AnD Group» (αμοιβή 2.000 ευρώ από την εταιρεία PLANET).

Χτίζοντας φορολογική συνείδηση με νέες τεχνολογίες

Τα Hackathons κινητοποιούν το ανθρώπινο κεφάλαιο των πόλεων στην κατεύθυνση ενός στόχου για το κοινό καλό, σύμφωνα με τους διοργανωτές Όπως αναφέρθηκε από τους υπευθύνους του event, «το hackathon/apodeixi δημιουργήθηκε για να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία της εφαρμογής ώστε αυτή να αναπτυχθεί σε πλήρως λειτουργική μορφή, να ευαισθητοποιήσουμε νέους και νέες, προγραμματιστές, αναλυτές, οικονομολόγους, μαθητές, φοιτητές ή επαγγελματίες κ.ο.κ., ώστε συμμετοχικά να δημιουργηθεί κάτι που θα ωφελήσει την κοινωνία μας, για το κοινό καλό, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, αφού μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία αυτή μπορεί να προκύψει μια νέα ομάδα ή εταιρεία που θα συμβάλει μελλοντικά στην οικονομία της χώρας μας. Τα Hackathons κινητοποιούν το ανθρώπινο κεφάλαιο των πόλεων στην κατεύθυνση ενός στόχου για το κοινό καλό, ενώ παράλληλα ωθούν τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία».

Επίσης, τόνισαν ότι «στο συγκεκριμένο Hackathon μαθαίνουμε πώς οι νέες τεχνολογίες βελτιώνουν τη ζωή μας και το περιβάλλον που ζούμε, αλλά και πώς θα χτίσουμε ξανά τη φορολογική συνείδηση με νέες τεχνολογίες».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015, 16:48

Πηγή άρθρου: zougla.gr

Ευχαριστούμε τον Χρήστο Μαζάνη και το zougla.gr για την κάλυψη.

 

Δείτε το site της διοργάνωσης: http://crowdhackathon.com/apodeiksi/