Στέφανος Λουκόπουλος – Εκτελεστικός διευθυντής του Vouliwatch [email protected]

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η ομάδα του Vouliwatch σε συνεργασία με την CrowdPolicy, αποφάσισαν να υλοποιήσουν ένα από τα πιο φιλόδοξα αλλά και ταυτόχρονα καινοτόμα πολιτικά projects.
Η πλατφόρμα του Vouliwatch ανέβηκε στο διαδίκτυο στα μέσα του περασμένου Μαρτίου με σκοπό να ταράξει τα λιμνάζουσα νερά του ελληνικού κοινοβουλευτισμού. Για πρώτη φορά, στην ελληνική ψηφιακή πραγματικότητα, αναδείξαμε νέες πρακτικές πολιτικής συμμετοχής και κοινοβουλευτικού ελέγχου, δημιουργώντας τις πρόσφορες συνθήκες για συμμετοχική δημοκρατία και ανοιχτή διακυβέρνηση.
Το Vouliwatch είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να φέρει κοντά τους Έλληνες πολίτες με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενισχύσει τη συμμετοχή τους στη νομοθετική και πολιτική διαδικασία. Μέσα από μια σειρά καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών, το Vouliwatch δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί, να δει πως λειτουργεί η νομοθετική εξουσία, να επικοινωνήσει, να αξιολογήσει και να ελέγξει Βουλευτές και Ευρωβουλευτές.
Η ανάγκη των πολιτών για ουσιαστική επικοινωνία με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους , για περισσότερη συμμετοχή στα κοινά και για πολιτική έκφραση είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία διάδοση και απήχηση του Vouliwatch, μετρώντας, σήμερα, χιλιάδες εγγεγραμμένους χρήστες και έχοντας κερδίσει ευρεία κάλυψη από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
Η αποδοχή αυτή έδωσε την απαιτούμενη ώθηση στην ομάδα του Vouliwatch να συνεχίσει δυναμικά το έργο της, βελτιώνοντας τις βασικές λειτουργίες της πλατφόρμας και εισάγοντας νέες καινοτόμες εφαρμογές, όπως το “Votewatch”, που προσφέρει τη δυνατότητα στον χρήστη να παρακολουθεί την συμπεριφορά των βουλευτών στις ονομαστικές ψηφοφορίες αλλά και να ενημερώνεται αναλυτικά για τα σχετικά νομοσχέδια.
Κατά την προεκλογική περίοδο, σε συνεργασία πάντα με την Crowd Policy, η ομάδα του Vouliwatch δημιούργησε και παρουσίασε δύο καινοτόμες εφαρμογές: Το Policy Monitor, έναν έξυπνο σύμβουλο ψήφου, όπου οι πολίτες διαβάζουν και συγκρίνουν τις θέσεις των κομμάτων ανά θεματική ενότητα, ενώ μπορούν ελεύθερα να τις σχολιάσουν και με το Candidate Watch, που προβάλει δωρεάν νέους και παλαιότερους υποψήφιους βουλευτές και δίνει τη δυνατότητα να τους απευθύνουν ερωτήσεις και να μάθουν περισσότερα για τις προθέσεις τους και να βαθμολογούν τις απαντήσεις τους.
Οι δράσεις του Vouliwatch δεν περιορίζονται μόνο στο διαδίκτυο και την ψηφιακή καινοτομία. Φιλοδοξία μας είναι η πρωτοβουλία να μετουσιωθεί σε ένα κίνημα πολιτών που θα ασκεί πίεση για περισσότερη διαφάνεια και κοινοβουλευτική ανοιχτότητα . Σε αυτό το πλαίσιο, το Vouliwatch έχει προχωρήσει σε συνεργασίες και επαφές με διεθνή δίκτυα και τοπικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Vouliwatch, τον μήνα Μάρτιο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Αθήνα των εκπροσώπων των “parliamentwatch”από έξι διαφορετικές χώρες με στόχο την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού δικτύου που θα έχει ως βασικό σκοπό την διάχυση της ιδέας σε άλλα κράτη αλλά και την ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα στα μέλη του.
Ως μια πρωτοβουλία που προσπαθεί για περισσότερη διαφάνεια, συμμετοχή και λογοδοσία στην πολιτική ζωή, το Vouliwatch συμμετέχει ως μέλος του Φόρουμ του Open Government Partnership στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου μηχανισμού έρευνας και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να διευρύνουμε τις αρχές και τις αξίες της ανοιχτής διακυβέρνησης και στη νομοθετική διαδικασία.
Τέλος, είναι ο πρώτος μη κυβερνητικός οργανισμός από την Ελλάδα που ανήκει πλέον στη σπουδαίου κύρους οικογένεια της Συμμαχίας UNCAC, ενός διεθνούς δικτύου με περισσότερους από 350 οργανισμούς σε πάνω από 100 κράτη, η οποία προωθεί την εφαρμογή της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

34