Εξέλιξη Δακοκτονίας 2015 στο Νομό Χανίων

 

Οι κάτωθι εκπρόσωποι των φορέων, Καπνισάκης Αντώνιος, πρόεδρος της Κοινωφελής Επιχείρησης Δήμου Πλατανιά (ΚΕΔΗΠ) , Δερουκάκης Εμμανουήλ, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κισσάμου, Σταυρουλάκης Σταύρος, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Α. Ε. Ο.Τ.Α Αποκορώνου, Σοφούλης Πέτρος, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης  Δήμου Σφακίων, Μαράκης Βαρδής, πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Σελίνου, Βλαστάκης  Δημήτριος, πρόεδρος της Α.Σ. Γραμβούσας και Βαρδουλάκης Ελευθέριος, αντιπρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Παλαιοχώρας, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

    Οι παραπάνω φορείς που εμπλέκονται τώρα και πολλά χρόνια στην καταπολέμηση του δάκου της Ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς εδάφους έχουμε να δηλώσουμε προς όλους αυτούς που αγωνιούν για την διάσωση της παραγωγής τα παρακάτω: Ξεκινώντας θέλουμε να αναφέρουμε  ότι το πρόβλημα ενέσκηψε για πρώτη φορά το έτος 2014 με την μείωση του κονδυλίου για το Νομό Χανιών κατά 45% περίπου. Μετά από θυελλώδεις συσκέψεις και αντιδράσεις, οι παραπάνω φορείς, ανέλαβαν την ευθύνη να καταθέσουν οικονομική προσφορά για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2014 τονίζοντας όμως στους αρμόδιους φορείς, ότι με τους ίδιους οικονομικούς όρους δεν θα συμμετείχαν στην αντίστοιχη προκήρυξη του επόμενου έτους. Πέρα απ αυτό τον μήνα Φεβρουάριο του 2015 καταστήσαμε εγγράφως σαφώς προς το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Περιφέρεια Κρήτης, τις διαφαινόμενες δυσκολίες και τις ξεκάθαρες προβλέψεις μας. Όταν λοιπόν ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης η κατανομή των πιστώσεων ανά νομό για το πρόγραμμα δακοκτονίας 2015, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κος Βουλγαράκης, προς τιμή του φέτος τουλάχιστον, δήλωσε δημόσια ότι με αυτές τις τιμές ανά ψεκαζόμενο δένδρο, δακοκτονία δεν μπορεί να γίνει. Βγαίνει λοιπόν η υπ αριθμ. 42862/2-4-2015 διακήρυξη της Περιφέρειας Κρήτης για την διεξαγωγή του διαγωνισμού ως ορίζει ο νόμος. Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω και μετά από μελέτη της διακήρυξης, αποφασίσαμε ομόφωνα: α) την μη συμμετοχή στον διαγωνισμό με κατάθεση κειμένου στο οποίο εξηγούσαμε τους λόγους. β) δημοσιοποίηση του προβλήματος με παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο από βουλευτές του νομού, επίδοση κειμένου διαμαρτυρίας στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Σγουρίδη Παναγιώτη κατά την επίσκεψη του στην Αντιπεριφέρεια Χανιών, έκδοση ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πλατανιά. Οι παραπάνω ενέργειες πέρα από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος μειωμένης χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας 2015, ώθησαν σε δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Αποστόλου, για επιπρόσθετη χρηματοδότηση, για τον νομό Χανίων, του προγράμματος δακοκτονίας 2015 με το ποσό των 300.000,00 ευρώ, εν προκειμένω να αποκατασταθεί η αδικία σε σχέση με την χρηματοδότηση των υπολοίπων νομών της Κρήτης.

Μετά τα παραπάνω και επειδή έχουμε φθάσει στο πραγματικό γεγονός, δηλαδή την άμεση εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας, α) καλούμε άμεσα, ως όφειλε και οφείλει, την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες με την απευθείας διαπραγμάτευση με τους παραπάνω  υποψήφιους  αναδόχους για την ανάθεση του προγράμματος δακοκτονίας 2015 στον νομό Χανίων, και β) σε κάθε περίπτωση δε, να ληφθεί μέριμνα για την καταβολή της πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 300.000,00 ευρώ στο Νομό Χανίων.

  εκ μέρους των  παραπάνω φορέων

ο πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Π.

ΚΑΠΝΙΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Τελ. ενημέρωση 24/06/2015

Συνδέσεις

  •  (147)
  • Life_Agroclima (142)
  •  (141)
  •  (140)
  •  (46)
  •  (108)
  •  (138)
  •  (146)
  •  (80)
  •  (75)
  •  (139)
  •  (62)
  •  (125)
  •  (124)