Πότε θα τα βάλουν με τη φοροδιαφυγή;

  

Του Μπαμπη Παπαδημητριου

Σχεδόν πέντε χιλιάδες μεγάλες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να ζητήσουν από τους ορκωτούς ελεγκτές, που υποχρεωτικά διαθέτουν, την έκδοση «φορολογικού πιστοποιητικού». Οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να εμφανίσουν αυξημένα έσοδα και να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Οπως πρόσφατα απέδειξε ο καθηγητής Απόστολος Ρεφενές, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Προτύπων, με την οικονομία σε ύφεση και με τετραπλασιασμό των ζημιών, οι επιχειρήσεις εμφάνισαν το 2011 αύξηση τζίρου κατά 1,8%! Ετσι, ο φόρος εισοδήματος των εταιρειών αυτών μειώθηκε μόνον κατά 31% και ο φόρος χαρτοσήμου αυξήθηκε κατά 27%.

Ο κ. Ρεφενές επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι τρεις φορές καλύτερο από εκείνο που πετύχαιναν τα προηγούμενα χρόνια οι παραδοσιακοί έλεγχοι της εφορίας. Η αναποτελεσματικότητα της εφορίας συνδέεται στενά με την περιπλοκότητα των διατάξεων και τον «αυταρχισμό» του συστήματος. Το μυστικό πίσω από το νεότευκτο «πιστοποιητικό» είναι η δυνατότητα των επιχειρήσεων να καταστρέψουν τα λογιστικά τους στοιχεία ύστερα από 18 μήνες, εφόσον δεν δεχτούν στο διάστημα αυτό νέο έλεγχο από την εφορία. Μέχρι τώρα οι εταιρείες παραμένουν «όμηροι» κάποιου ελέγχου για μια δεκαετία.

Η κατάργηση των εξαιρέσεων ειδικών περιπτώσεων και απαλλαγών αποτελεί κύριο στόχο των αλλαγών που θα φέρει το τρίτο Μνημόνιο. «Το σύστημα πρέπει να είναι τόσο απλό ώστε να μπορεί να περιγραφεί σε δέκα – είκοσι σελίδες», εξηγεί στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Το ατελείωτο πλήθος των διατάξεων, οι απίθανες υποπεριπτώσεις αφορούν την εσωτερική λειτουργία της Φορολογικής Αρχής και όχι τους φορολογουμένους. Ο αριθμός φορολογιστών και εφοριακών είναι απίθανα μεγάλος για τα μεγέθη της χώρας», προσθέτει.

Επειτα από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων, η υποχρέωση της κυβέρνησης να αναδιοργανώσει το σύστημα φορολόγησης δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε όταν ο νέος νόμος θα έχει οριστικά συμφωνηθεί μεταξύ των τριών κομμάτων. Εξάλλου, το παρελθόν δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη. Οι φορολογικές διατάξεις μοιάζουν με κομματικές εξυπηρετήσεις ομάδων ψηφοφόρων και δεν αντέχουν στον εκλογικό χρόνο. Ολοι πιστεύουν ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή γίνεται από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Οι τεχνοκράτες της τρόικας δεν διαφωνούν. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι, στη διάρκεια αυτών των τριών ετών βαθύτατης κρίσης, το εθνικό εισόδημα αναδιανεμήθηκε σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Ενώ οι μικρές επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι διαχειριστές περιουσίας βελτίωσαν το δικό τους κομμάτι από την πολύ μικρότερη, βεβαίως, εθνική πίτα.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι η φοροδιαφυγή. Ολοι οι ξένοι τεχνικοί επισημαίνουν ότι η περιπλοκότητα του συστήματος φορολόγησης υποθάλπει τη φοροδιαφυγή. Η κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που έγινε με τον πρόσφατο Πολυνόμο και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ήταν ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Το δεύτερο είναι η διάκριση των εισοδημάτων απέναντι στη φορολογία. Μισθοί, συντάξεις και τα όμοια μαζί. Κέρδη από κάθε μορφή επιχειρηματικότητας και για τους επαγγελματίες. Και, τέλος, εισοδήματα από εκμετάλλευση περιουσίας, όπως είναι ενοίκια, τόκοι και τα συναφή.

Το τρίτο και καθοριστικό όμως είναι να γίνει με συστηματικό και μαζικό τρόπο ο προσδιορισμός του τεκμαρτού εισοδήματος, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν υποψίες φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι ακόμη έτοιμη γι’ αυτή τη μητέρα όλων των μαχών.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_09/12/2012_504509

Διαδωσέ το...
Posted in Από τον τύπο, Εφορία - Φοροδιαφυγή

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια