Του Αντώνη Σβάρτς
Το Vouliwatch είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να φέρει κοντά τους Έλληνες πολίτες με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενισχύσει τη συμμετοχή τους στη νομοθετική και πολιτική διαδικασία.
Το Vouliwatch είναι αποτέλεσμα της πολύμηνης συνεργασίας μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν εργαστεί σε οργανισμούς εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, στην επικοινωνία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή καινοτομία. H εταιρία Crowdpolicy υποστηρίζει τεχνικά και στρατηγικά την πρωτοβουλία. Παρέχει καθημερινή συνδρομή και γνώση, υπηρεσίες και ιδέες για ζητήματα ανοιχτής διακυβέρνησης, ανοιχτών δεδομένων και πολιτικής τεχνολογίας.
Το Vouliwatch ‘ανέβηκε’ στο διαδίκτυο το Μάρτιο 2014. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, που λειτουργεί ήδη και σε άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης (Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Τυνησία, Μαρόκο). Η πλατφόρμα, με τις συνθήκες διάδρασης και ελέγχου που δημιουργεί:
- προωθεί την πολιτική λογοδοσία, την διαφάνεια, ενισχύει τον διάλογο μεταξύ πολιτών και εκλεγμένων αντιπροσώπων, αναδεικνύει κοινωνικά ζητήματα, αναβαθμίζει τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, εξοικειώνει τους πολίτες και τη νέα γενιά με τη λειτουργία του ελληνικού και ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τέλος, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έλθουν κοντά στους βουλευτές, σε φυσικό χώρο και να διευρύνουν τον πολιτικό διάλογο.
- ενισχύει την επιστημονική κοινότητα παρέχοντας δεδομένα, προωθεί την ανοιχτή διακυβέρνηση και το ‘άνοιγμα’ των δημοσίων δεδομένων για κοινωνικούς, ενημερωτικούς, επιχειρηματικούς σκοπούς.
- δημιουργεί μια νέα ‘αγορά’ κοινωνικής επιχειρηματικότητας που συνδυάζει την ανοιχτή διακυβέρνηση και τη λογοδοσία με τη χρήση των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και παραδοσιακών τρόπων αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου (πολιτικά εργαστήρια, εκδηλώσεις, σεμινάρια).
- εκπαιδεύει νέους και μεγαλύτερους στις βασικές αρχές, διαδικασίες και θεσμούς του κοινοβουλευτισμού και δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στην διαδικασία μέσα από τη χρήση των νέων τεχνολογιών, που ενισχύουν την άμεση πτυχή της δημοκρατίας και τη διαλεκτική μεταξύ πολιτών και πολιτικών σε μια περίοδο αμφισβήτησης των παραδοσιακών θεσμών διακυβέρνησης.
- δημιουργεί ένα ευρύ δίκτυο πολιτών, οργανώσεων που μοιράζοντας τις αρχές του Vouliwatch εντός και εκτός Ελλάδας (π.χ. Διεθνής Διαφάνεια, OpenParliament, Open Society Foundation) και εθελοντών που συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία της πλατφόρμας, στη διοργάνωση εκδηλώσεων, στην ανάδειξη θεμάτων κοινωνικού ενδιαφέροντος και στην υλοποίηση καινοτόμων πρωτοβουλιών.
Η ψηφιακή πλατφόρμα έχει πέντε βασικές εφαρμογές δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη:
- να γνωρίσει πως λειτουργεί η κοινοβουλευτική διαδικασία σε Ελλάδα και Ευρώπη και ποιες δυνατότητες κοινωνικού ελέγχου υπάρχουν. Ταυτόχρονα, στο «Παρατηρητήριο» μπορεί να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
- να απευθύνει απευθείας ερωτήσεις – σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας – στους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές. Αντίστοιχα, κάθε βουλευτής μπορεί να απαντά στον πολίτη και να προβάλλει τη δράση του, να επιλύει ένα ζήτημα με τοπική ή εθνική διάσταση ή να υποβάλει μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου με βάση την ερώτηση του πολίτη.
- να ελέγξει και να αξιολογήσει την κοινοβουλευτική συμπεριφορά, πως δηλαδή ψηφίζουν οι βουλευτές στις ονομαστικές ψηφοφορίες του Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα, ο πολίτης καλείται να ψηφίσει για το ίδιο ζήτημα, σαν να ήταν ο ίδιος βουλευτής.
- να εισάγει εμπειρίες, ιδέες και προτάσεις προς συζήτηση με την υπόλοιπη κοινότητα των χρηστών της πλατφόρμας. Εφόσον μια ιδέα συγκεντρώσει ικανό αριθμό υποστηρικτών, το Vouliwatch αναλαμβάνει να την προωθήσει στα αντίστοιχα κοινοβουλευτικά γραφεία, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου ή νομοθετικής πρωτοβουλίας.
- να ενημερωθεί και να συζητήσει ανοιχτά για ένα επίκαιρο πολιτικό ζήτημα, το «Θέμα του Μήνα». Κάθε μήνα, η συντακτική ομάδα του VW επιλέγει ένα κεντρικό ζήτημα (π.χ. ευρωεκλογές, σχέδιο νόμου για αιγιαλό, χρηματοδότηση κομμάτων κ.α.), παρέχοντας το σχετικό νομοθετικό υλικό, έρευνες, γνωμοδοτήσεις και αρθρογραφία, ώστε ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει αιτιολογημένα. Στη συνέχεια, εφόσον λήξει η προθεσμία του ανοιχτού διαλόγου, το «Θέμα του Μήνα» μεταφέρεται σε φυσικό χώρο και μετατρέπεται σε ανοιχτή εκδήλωση με την παρουσία βουλευτών, που συζητούν ανοιχτά με τους πολίτες για το επίμαχο ζήτημα. Μέχρι σήμερα το VW διοργάνωσε δύο ανοιχτές εκδηλώσεις.
Τέλος, το Vouliwatch δίνει τη δυνατότητα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να αναβαθμίσει τη δημόσια εικόνα του, να παρέχει περισσότερα δημόσια δεδομένα, να κάνει βήματα προς τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και των μελών του, αλλά και της διοίκησής του προς τους πολίτες και τις επιμέρους κοινωνικές ομάδες.
Το Vouliwatch υποστηρίζεται οικονομικά, διαχειριστικά και τεχνολογικά από τα μέλη της ιδρυτικής του ομάδας. Έχει ως άμεσο στόχο να αναπτυχθεί μέσω της καμπάνιας crowdfunding που θα τρέχει τον Οκτώβριο 2014. Θα χαρούμε να στηρίξετε αυτήν την προσπάθεια για περισσότερη διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή στην Ελληνική Βουλή.
Καθόλη τη διάρκεια της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας η Crowd Policy βοήθησε καθοριστικά την ιδρυτική ομάδα με της τεχνολογικές γνώσεις της, τις συμβουλές και το δίκτυο της. Σε όλα τα επίπεδα της συνεργασίας μας, η Crowd Policy παρείχε καινοτομία
Σύνδεσμοι :
Μπείτε στη σελίδα του indiegogo για να μάθετε περισσότερα για την καμπάνια μας