- Crowdpolicy Blog - https://archives.crowdpolicy.com/blog -

5 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Posted By admin On Σεπτεμβρίου 30, 2015 @ 12:16 μμ In Άρθρα | No Comments

 

diavgeia_b [1]

Συμπληρώνονται σήμερα 5 χρόνια από την ένταξη των πρώτων φορέων στο πρόγραμμα Δι@ύγεια. Είμαστε περήφανοι που συμμετείχαμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτής της τόσο πρωτοποριακής δράσης για τη δημόσια διαφάνεια και τη λογοδοσία.

https://diavgeia.gov.gr/ [2]

H διαύγεια αποτελεί την υλοποίηση της μεγαλύτερης οριζόντιας δράσης για την ενίσχυση της ανοικτής διακυβέρνησης στο σύνολο του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.

Το βασικό δίκτυο υλοποίησης της δημόσιας πολιτικής για το Πρόγραμμα Διαύγεια στην Ελλάδα συγκροτείται από περίπου τριάντα χιλιάδες εκδότες διοικητικών πράξεων, 4.200 φορείς και αντίστοιχες Ομάδες Διοίκησης Έργου και 57.000 χρήστες. Πρόκειται για το πολυπληθέστερο δίκτυο ατόμων και συλλογικών οντοτήτων που απαντάται στον ελληνικό δημόσιο τομέα. Οι περίπου 15.000 πράξεις που αναρτώνται καθημερινά αντικατοπτρίζουν, με έναν ιδιαίτερα καινοτόμο τρόπο και με μεγάλη ακρίβεια, την καθημερινή δραστηριότητα της δράσης ενός εκάστου φορέα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η επιτυχία του μοντέλου οργάνωσης και συντονισμού του Προγράμματος Διαύγεια αποδεικνύεται τόσο από τη συνεπή καθημερινή λειτουργία του Προγράμματος, την προφανή υποστήριξή του από τους πολίτες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και τη διεθνή προβολή του Προγράμματος μέσω των δράσεων της Πρωτοβουλίας Open Government Partnership, αλλά και λοιπών δράσεων ανάδειξης καλών πρακτικών στη δημόσια διοίκηση. Επίσης από τη χρήση των αναρτημένων εγγράφων και συνόλων δεδομένων από ακαδημαϊκούς μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές και ειδικούς της τεχνολογίας της πληροφορίας για την ανάπτυξη δράσεων ανοικτών δεδομένων και την αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων και γενικότερα στοιχείων από την καθημερινή δράση της δημόσιας διοίκησης.

Στη νέα δημόσια πολιτική για τα Ανοικτά Δεδομένα στο δημόσιο τομέα, που διαμορφώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την ψήφιση του Ν. 4305/2014, προβλέφθηκε ότι οι Ο.Δ.Ε. του Προγράμματος Διαύγεια αποτελούν τους βασικούς φορείς συγκέντρωσης, καταγραφής και αξιολόγησης των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του συνόλου των φορέων του δημόσιου τομέα. Αυτή η πρόβλεψη, παράλληλα και με την εξασφάλιση ενίσχυσης των ομάδων με νέα στελέχη αλλά και την ενημέρωση και κατάρτιση αυτών στο νέο αντικείμενο, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη θεσμική επιβεβαίωση της επιτυχίας του αποκεντρωμένου συστήματος επιχειρησιακής, οργανωτικής και τεχνικής υποστήριξης του οποίου τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης αποτελείτούν συστατικό μέρος!

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και το ιστορικό : 

Screen Shot 2015-09-30 at 15.30.39 [9]


Article printed from Crowdpolicy Blog: https://archives.crowdpolicy.com/blog

URL to article: https://archives.crowdpolicy.com/blog/2015/09/5-chronia-litourgias-tou-programmatos-diavgia/

URLs in this post:

[1] Image: http://archives.crowdpolicy.com/blog/wp-content/uploads/2015/09/diavgeia_b.jpg

[2] https://diavgeia.gov.gr/: https://diavgeia.gov.gr/

[3] Η Δι@ύγεια στο Open Government Partnership – Η καινοτομία του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ και μια υπόσχεση  : http://archives.crowdpolicy.com/blog/2014/12/i-diigia-sto-open-government-partnership-i-kenotomia-tou-programmatos-diavgia-ke-mia-iposchesi%E2%80%8A/

[4] http://www.karamanolis.net/?p=342: http://www.karamanolis.net/?p=342

[5] http://www.karamanolis.net/?p=437: http://www.karamanolis.net/?p=437

[6] http://www.karamanolis.net/?p=424: http://www.karamanolis.net/?p=424

[7] http://www.karamanolis.net/?p=358: http://www.karamanolis.net/?p=358

[8] http://egovict.blogspot.gr/: http://egovict.blogspot.gr/

[9] Image: http://archives.crowdpolicy.com/blog/wp-content/uploads/2015/09/Screen-Shot-2015-09-30-at-15.30.39.png

Copyright © 2014 Crowdpolicy Blog. All rights reserved.