Από την Καθημερινή 20.09.2014, του Νίκου Βατόπουλου.

Οι πόλεις είναι οι άνθρωποί της. Και οι άνθρωποι έχουν ιδέες. Και οι ιδέες απαιτούν δουλειά για να γίνουν πράξη. Και η πράξη πρέπει να ελέγχεται, να κρίνεται και να αποτιμάται. Αυτό που επέτυχε η ομάδα που δούλεψε για λογαριασμό της πόλης της Αθήνας τόσο σκληρά για μεγάλο χρονικό διάστημα και που απέσπασε το τόσο τιμητικό βραβείο του Bloomberg Philanthropies, δίνει επιχειρήματα σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα σωθεί από τα νέα μυαλά.

Στον Δήμο Αθηναίων, και στο πρόγραμα «ΣυνΑθηνά», που εκπροσώπησε την Αθήνα και πήρε ένα από τα πέντε βραβεία καινοτομίας ανάμεσα σε 155 πόλεις, έχουν δραστηριοποιηθεί νέοι σε ιδέες άνθρωποι. Αυτοί με τη σειρά τους δημιουργούν συσπειρώσεις και γόνιμες συνεργασίες όχι μόνο ανάμεσα στα στελέχη διαφορετικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, αλλά και πέραν αυτού, όπως με την εταιρεία τεχνολογίας CrowdPolicy και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Place Identity GR. Η εμπειρία επίσης της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (που υποστηρίζει την επιχειρησιακή λειτουργία του Δήμου Αθηναίων) έχει αθροιστεί πάνω σε μια δέσμη δράσεων από και προς την κοινωνία.

Η βράβευση της δουλειάς αυτών των Αθηναίων, που έχουν ριχτεί στα κοινά και που έφεραν πίσω το βραβείο μαζί με 1 εκατομμύριο ευρώ για την πόλη των Αθηνών, δείχνει ότι υπάρχει το ποιοτικό εκείνο δυναμικό που μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε διεθνές περιβάλλον. Το πρόγραμμα του «ΣυνΑθηνά» βοηθά πολύπλευρα τον πολίτη και τον δένει οργανικά και ψυχικά με την πόλη. Χτίζεται ένα δίκτυο ώστε να εφαρμόζονται ταχύτερα οι ιδέες και οι ολοκληρωμένες προτάσεις πολιτών και ομάδων, να διευκολύνονται μέσα στη γραφειοκρατική διαδικασία, να αναγνωρίζεται ο ενεργός πολίτης ως σπινθήρας της πόλης. Καθώς η πρόταση περνούσε όλα τα διεθνή τεστ για να φτάσει στον τελικό, η πόλη των Αθηνών ερχόταν κι εκείνη μπροστά με ένα έμψυχο δυναμικό ανοικτό στον κόσμο, στις ιδέες και στον ρεαλισμό.

Είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο και θετικό έχει ακουστεί τον τελευταίο καιρό για την αστική καινοτομία σε επαφή με την αναπνοή της κοινωνίας και τη συνεργασία με τον πολίτη. Η παρουσία ανθρώπων στον δήμο, όπως της Αμαλίας Ζέπου και των συνεργατών της, αρχίζει και αφήνει δημιουργικό αποτύπωμα.