Λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σαφές: Το ΟΧΙ κέρδισε και, μάλιστα, με μεγάλη διαφορά. Η κυβέρνηση έχει, τώρα, επιπλέον πολιτική νομιμοποίηση αλλά και ακέραιη την ευθύνη για την περαιτέρω πορεία της χώρας.
Γι’αυτό και δεν πρέπει να μας διαφεύγουν δύο πράγματα:
Πρώτον, ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να μεταβάλει τις εντυπώσεις τις τελευταίες μέρες, ακριβώς επειδή δημιούργησε την πεποίθηση ότι στο δημοψήφισμα δεν κρίνεται το μέλλον μας στην Ευρωζώνη αλλά η ποιότητα της συμφωνίας με τους εταίρους.
Και δεύτερον, πως τα ανήκεστα προβλήματα στην οικονομία θα αναταχθούν εντός της εβδομάδος και θα πρέπει να έχουμε μια σαφή και συνεκτική θέση απέναντι σε αυτά.
Ο αγώνας που δόθηκε από τις δυνάμεις του ΝΑΙ ήταν δύσκολος γιατί ήταν ένα δημοψήφισμα που διεξήχθη με διαδικασίες εξπρές και με ένα παραπλανητικό ερώτημα. Ταυτόχρονα, όμως, ο αγώνας του ΝΑΙ έγινε, κατ’ ουσίαν, από τη βάση. Στα κοινωνικά δίκτυα, στο δρόμο, στο δημόσιο διάλογο, ήταν οι απλοί πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, οι πνευματικοί άνθρωποι που στήριξαν την εκστρατεία του ΝΑΙ και άνοιξαν τη γενικότερη συζήτηση του τι περιμένουν οι ίδιοι από ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος που έχουμε αποκομίσει από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, και δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη σημασία του. Αξίζει να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική που αναπτύξαμε με πολύ κόπο και λίγα μέσα. Η διαδικτυακή κίνηση «YesEurope» θα συνεχίσει το δρόμο της στηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και διαμορφώνοντας ένα θετικό όραμα για το τι θέλουμε από τη χώρα μας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και το τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε το όραμα αυτό ζωντανό.
Το πιο σημαντικό στις αμέσως επόμενες ημέρες είναι να αποφύγουμε τον θανάσιμο κίνδυνο της εξόδου απο το Ευρώ.
Και μετά να συνδιαμορφώσουμε με τους συμπολίτες μας το μεταρρυθμιστικό εκείνο πλαίσιο που μπορεί να καταστήσει ανοιχτότερη, συμμετοχικότερη και διαυγέστερη τη λειτουργία των θεσμών της χώρας. Ένα τέτοιο πλαίσιο είναι αυτό που έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει την δημιουργική δυναμική της οικονομίας και που μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.
Αυτή η πορεία περνάει μέσα από τα δικά μας χέρια.
Αυτή είναι η ευθύνη και η δύναμή μας.
Επιτροπή Πρωτοβουλίας http://yeseurope.gr/