Με επιτυχία η παρουσίαση του έργου «Ανάδειξη του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Αποθέματος του Ν. Χανίων»: Από το Δήμο Πλατανιά

Το έργο με τίτλο «Ανάδειξη του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Αποθέματος του Νομού Χανίων» που υλοποιήθηκε με επιτυχία από τον Δήμο Πλατανιά, ως δικαιούχο φορέα, σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και αφορά τo σχεδιασμό και τη δημιουργία μιας καινοτόμας διαδικτυακής πύλης με σκοπό την ψηφιακή προβολή και ανάδειξη των εκκλησιαστικών θησαυρών, των συλλογών των μοναστηριών και γενικότερα της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού Χανίων παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου το απόγευμα, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων και πλήθους πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας υπήρξε αναλυτική παρουσίαση του πληροφοριακού κόμβου και του καινοτόμου συστήματος υπηρεσιών του έργου από τον κ. Ι.  Μουντογιαννάκη, υπεύθυνο βιβλιοθήκης της Ο.Α.Κ. και από τον αντιπρόεδρο της αναδόχου Εταιρείας του έργου κ. Θ. Καραγιάννη ενώ για την ψηφιοποίηση του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Αποθέματος του Νομού Χανίων ως μοντέλου ανάπτυξης και προώθησης του Θρησκευτικού Τουρισμού στην περιοχή, μίλησε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η οποία επισήμανε πως «μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών, όπως αυτή του Δήμου Πλατανιά και της ΟΑΚ, επιτυγχάνεται η διαφύλαξη και βιώσιμη θωράκιση του πολιτιστικού αποθέματος αλλά και η δημιουργία ενός πόλου προώθησης του εκκλησιαστικού και θρησκευτικού τουρισμού».

Στ. Αρναουτάκης: «Η Περιφέρεια στηρίζει την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

Στην σημαντικότητα του έργου διαφύλαξης και ανάδειξης του Ορθόδοξου πολιτιστικού μας αποθέματος μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας της Κρήτης, της γεν. γεν. του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, στελεχών της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης και άλλων τοπικών φορέων.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε θρησκευτικό και πολιτισμικό φάρο της Κρήτης την Ορθόδοξη Ακαδημία όπου έγινε η παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια στηρίζει όλες τις αξιόλογες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης για την επιτυχία του έργου ανάδειξης του θρησκευτικού πλούτου των Χανίων και της Κρήτης έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και στα στελέχη της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, λέγοντας: «Λίγες εβδομάδες μετά τη σημαντική απονομή του πρώτου βραβείου στο Δήμο Πλατανιά, για τη διαδικτυακή πύλη, η οποία αναδεικνύει το θρησκευτικό πλούτο της περιοχής, ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε θερμά το Δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου, το Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας και όλο το επιστημονικό προσωπικό, που εργάστηκε για την κατασκευή μιας σημαντικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με στόχο την ανάδειξη της χριστιανικής πολιτισμικής παράδοσης της Κρήτης. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έρχεται να προστεθεί στις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης, για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού,  μέσα από τη συνεργασία μας, με το Υπουργείο Πολιτισμού, της κατά τόπου εφορείες αρχαιοτήτων, την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, τα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και βέβαια σε στενή συνεργασία με τους Δήμους της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης, προσαρμόζουμε τις δράσεις μας, με δεδομένο το γεγονός ότι η διαχείριση του πολιτιστικού κεφαλαίου γίνεται με εντελώς διαφορετικούς όρους σε σχέση με το παρελθόν. Ήδη είμαστε στην ευχάριστη θέση να μετράμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και στον τομέα αυτό…».

Γιάννης Μαλανδράκης: «Παράλληλα με την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς το έργο θα ενισχύσει τη τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Δήμου»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και στα οφέλη που προκύπτουν απ’ αυτό, τονίζοντας πως «ο Δήμος Πλατανιά και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις Κισάμου & Σελίνου και Κυδωνίας & Αποκορώνου, υλοποίησαν το παρόν έργο προκειμένου να βελτιωθεί η δυνατότητα προσέγγισης πολιτών και τουριστών στα εκκλησιαστικά κειμήλια και μοναστήρια του Νομού Χανίων, αναδεικνύοντας με σύγχρονους και ελκυστικούς τρόπους το περιεχόμενο των συλλογών τους, μοναδικών για την ελληνική επικράτεια και δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές, καθώς και τη δημιουργία ψηφιακών πολιτιστικών διαδρομών στα ορθόδοξα μνημεία του Νομού μας......».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «με το εν λόγω έργο θα ενισχυθεί και η τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Δήμου Πλατανιά αλλά και του Νομού Χανιών γενικότερα, αφού ο θρησκευτικός Τουρισμός αποτελεί μία ειδική μορφή τουρισμού που ανθεί διεθνώς και προσελκύει εκατομμύρια επισκεπτών και περιηγητών» ενώ υπενθύμισε ότι ο Δήμος Πλατανιά βραβεύτηκε πρόσφατα με το Χρυσό Βραβείο στο διαγωνισμό των Best City Awards για το εν λόγω έργο.

 

Επισημαίνεται ότι την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Σεβ. Μητροπ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο Σεβ. Μητροπ. Κυδωνίας και Aποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο Γενικός  Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ Κ. Ζορμπάς ο οποίος ήταν ο συντονιστής της Ημερίδας, ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής Χανίων κα Ε. Βαγιωνάκη, ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Θ. Σταθάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Σημανδηράκης, οι Αντιδήμαρχοι Δ. Πλατανιά κ.κ. Γ. Μαλακωνάκης, Ν. Δασκαλάκης και Γ. Καλαϊτζάκης, ο Γεν. Γραμματέας του Δ. Πλατανιά κ. Γ. Κουρής, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κα Ε. Παπαδοπούλου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και ενώσεων, κ.α.

 

Τελ. ενημέρωση 16/12/2016

Συνδέσεις

  •  (147)
  • Life_Agroclima (142)
  •  (141)
  •  (140)
  •  (46)
  •  (108)
  •  (138)
  •  (146)
  •  (80)
  •  (75)
  •  (139)
  •  (62)
  •  (125)
  •  (124)