To τέρας μέσα μας και το πείραμα του Milgram

  

Δημοσιεύθηκε από τον/την: Διαβατάρης

Ανήκω στη γενιά του 80’+ και τώρα διανύω τη τρίτη δεκαετία της ζωής μου.
Έχει διαβάσει κανείς για το πείραμα του Μilgram; (σας προτρέπω να το κάνετε). Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφοράς, που συνοπτικά παρουσιάζει ανηγμένο το όλο πρόβλημα.
Αγαπητοί αναγνώστες, ναι τα φάγαμε όλοι μαζί. Το λάθος όμως στη βάση του ‘’ναι’’, είναι η κονιορτοποίηση του μωσαϊκού ως προς το ειδικό βάρος της ευθύνης συμμετοχής και παραγωγής αποτελέσματος, που εν τέλει και σαθροποίησε ότι θα έπρεπε ανά τα χρόνια να στερεοποιείται και να αναπτύσσεται σε υγιή βάση.

Το πείραμα καταδεικνύει το πώς μπορεί κανείς κάτω από την άτυπη υποσυνείδητη νομιμοποίηση, να αποτελεί ενσυνείδητα ένα μικρό τέρας ως προς το κοινωνικό σύνολο, παράγοντας κακό (στο πείραμα το κακό είναι ο πόνος και ενδεχόμενος θάνατος). Πόνος όμως και κατάληξη που σήμερα έχει προβολή σε κάθε κοινωνική, πολιτική, ακόμα και πολιτισμική έκφανση αυτού του λαού.
Αυτό συνέβη και στην ελληνική κοινωνία. Πώς; Aπό τη διαχρονική υποσυνείδητη αθέμιτα θεσμική προβολή της παρανομίας, ατυπίας, «διευκόλυνσης», με συμμέτοχο (το τονίζω) το κάθε πολίτη, ανάλογα! με το ειδικό βάρος του. Εδώ να θυμηθούμε και κάτι από τα παλιά: Tη νίκη τη χαίρονται όλοι, την ήττα την βιώνουν εντονότερα αυτοί που και δεν φέρουν την ευθύνη. Αυτοί ξέρουν ότι δεν είχαν την ευκαιρία να προσπαθήσουν ή έβλεπαν όσους συμμετείχαν να μην…προσπαθούν σωστά, ή μπήκαν στον αγώνα για τόσο λίγο και τόσο ασύγχρονα, που δεν μπόρεσαν, πρόλαβαν να κάνουν τη διαφορά.

Ο καθένας μας ήταν και είναι υπεύθυνος, όταν γνωρίζει ότι η εναντίωση από το χαμηλότερο σημείο της πυραμίδας διαφθοράς δεν οδηγεί πουθενά, π.χ: (δεν παίρνω απόδειξη, δεν ζητάω, δίνω μιζούλα να διευκολυνθώ κτλ κτλ). Γιατί; Γιατί απλά την προσωπική φθορά και θα προκαλέσει (σύμφωνα με τα δεδομένα χρόνων). Τότε καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει το εντέχνως ή μη να πραγματοποιείται η κοινωνική και θεσμική νομιμοποίηση του παράλογου. Τότε ναι, η κατάρρευση είναι απλά θέμα χρόνου. Τότε ακόμα και οι συνειδήσεις σμιλεύονται ανάλογα τα δεδομένα και η αλήθεια παίρνει άλλο χρώμα, προσωπικό ή συμφεροντολογικό.

Αλλά, πολιτικοί ιθύνοντες…μην αυταπατάστε. Αυτό δεν αλλάζει καθόλου το ειδικό βάρος αναφοράς, ειδικά όταν και τα κενά που αφήνει είναι δυσανάλογα με τον απλό πολίτη. Ειδικά και όταν οι δηλώσεις ‘’μεταμέλειας’’ (σπάνιες και αυτές), δεν ακολουθούνται από έμπρακτα σημεία αναφοράς που να μην είναι και παροδικά και ο λαός χαμένος στη δίνη ή υπνωτισμένος, δεν είναι ποτέ χαζός. Δεν είναι χαζός, κύριοι και κυρίες.

Διαδωσέ το...
Tagged with: , , ,
Posted in Γενική άποψη - γνώμη
One comment on “To τέρας μέσα μας και το πείραμα του Milgram
  1. Ο/Η G.A λέει:

    Καλά τα λες, αλλά στο μόνο που θα διαφωνίσω είναι «ο λαος δεν είναι χαζος».

    Οχι απλά χαζός, αλλά πανηλίθιος είναι.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Η γνώμη σας

Κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

  • Συμφωνώ (81%, 558 Votes)
  • Διαφωνώ (19%, 135 Votes)

Total Voters: 693

Loading ... Loading ...
Πρόσφατα σχόλια