Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

FOSSCOM 2010

Έγινε παρουσίαση των υποδομών και των εφαρμογών που επιμελείται η Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο συνέδριο κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα FOSSCOM

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Παραλαβή 3 φυσικών μηχανημάτων από ΕΔΕΤ

Παραλάβαμε για διαχείριση 3 φυσικά μηχανήματα για την εγκατάσταση υποδομής virtualization με στόχο την επέκταση των υποδομών μας (36VM αυτή την στιγμή)

Τα μηχανήματα διαθέτουν 16Gb RAM, 8 core, 146 Gb storage έχουν εγκαταστημένο ΛΣ Debian Linux και KVM hypervisor.

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Δράση για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Η διαδικτυακή σελίδα «χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες»(illegalsigns.gov.gr) δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής και με την άμεση επίβλεψη του Πρωθυπουργού και αποτελεί μέρος των δράσεων των συναρμόδιων υπουργείων για την οδική ασφάλεια.

Μέσα από αυτή την σελίδα μπορείς με την συμμετοχή σου να συμβάλλεις αποφασιστικά στην αποξήλωση των επικίνδυνων παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.


Η Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρείχε την τεχνική υποστήριξη της υποδομής καθώς και τον τεχνικό σχεδιασμό της εφαρμογής.


Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

mini-επιχειρησιακό σχέδιο: Προμήθειες στην ΥΓΕΙΑ

Σε συνέχεια των σχετικών συζητήσεων με αναφορικά με δράσεις Τεχνολογιών
Πληροφορικής και Επικοινωνιών(ΤΠΕ) στο χώρο της υγείας, με στόχο να
υποστηρίξουν οι ΤΠΕ τις εξαγγελίες του Υπουργού κ. Α. Λοβέρδου(και ειδικώτερα
το νέο νομοσχέδιο για τις Προμήθειες στην ΥΓΕΙΑ) προτείνεται το παρακάτω
mini-επιχειρησιακό σχέδιο:

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Δημιουργία DNS για το opengov

Πραγματοποιήθηκε υποδομή για την διαχείριση DNS από το opengov. Οι nameserver είναι ns0.opengov.gr και ns1.opengov.gr και το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε είναι το λογισμικού ανοικτού κώδικα BIND σε virtual machine με ΛΣ Debian Linux

Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Follow Up συνάντησης Ψηφιακού Σχολείου

Ορισμένες μικρές παρατηρήσεις μονο για τον τωρινο μηχανισμό:
  • Η αναζήτηση θα πρέπει να αποσαφηνιστεί (πχ οταν εισαι στην πρωτη σελίδα ψαχνει ολο το site ενώ οταν εισαι σε μάθημα ψάχνει το μάθημα!) Απλά χρειάζεται να το επισημανθεί κάπως μια και σαν
  • λειτουργία ειναι πολύ χρήσιμη.
  • Breadcrumb : Σε επίπεδο μαθήματος χάνει τη λειτουργικότητά του (δεν εχει όλο το path και δεν υπαρχει κάπου να "παει ενα βήμα πίσω" ο επισκέπτης)
  • Τίτλος: ο κύριος τίτλος της σελίδας "Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων" ακολουθεί και στις ενδότερες σελίδες με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει αμέσως ο επισκέπτης που είναι (ίσως θα πρέπει αυτο το κομμάτι (ο τιτλος αυτος) κατα τον ανασχεδιασμό να συνοδεύει καλύτερα το περιεχόμενο της σελίδας.
Session based navigation: Η δυνατότητα direct URL για ενα module (πχ η Περιγραφή Μαθήματος
http://digischool.gunet.gr/modules/course_description/) δεν παρέχεται (η χάνω κάτι ; ) Δεν μπορεί κάποιος για παραδειγμα να στείλει την Περιγραφή Μαθήματος της Φυσικής Γ Γυμνασίου μεσω mail ή να το κανει share στο facebook/twitter του. Το παραπάνω θα πρέπει να μελετηθεί με κάποιο τρόπο γιατι πιστευω είναι ενα ισχυρο functionality και μάλιστα εν όψει της άνθησης των social media.

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Συμμετοχή στο OECD Workshop on e-government indicators

Συμμετοχή στο OECD Workshop on E-Government Indicators (29-30 Μαρτίου 2010)

Η όλη συνάντηση ήταν ενα kick off meeting για να ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο OECD για τον καθορισμό δεικτών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Σκοπός είναι αναφορές όπως το "Government at a glance" σε επόμενες εκδόσεις (2011 και 2013) να εμπεριέχει αυτούς τους δείκτες σε όσο πιο ώριμη μορφή γίνεται.

Έγινε παρουσίαση απο την EU του e-Government benchmark measurment και απο τη μεριά του ΟΗΕ (UNDESA) του eReadiness report που παράγουν τα τελευταία έτη.
Σημειώθηκε οτι οι δύο προσεγγίσεις διαφέρουν σε αρκετά σημεία ενώ η ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους (για διάστημα ετών) μπορεί να καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα για κάθε χώρα. Αποσαφηνίστηκε οτι οι δύο προσεγγίσεις στοχεύουν σε διαφορετικά κράτη μέλη (μέλη EU και μέλη UN) και σημειώθηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη πιο "δίκαιων δεικτών" για το e-government.

Η προσέγγιση του OECD είναι στην περίπτωση των των βραχυπρόθεσμων αναγκών να χρησιμοποιήσει διεθνώς καθιερωμένους δείκτες (UNDESA eReadiness και UE eBenchmarking) μαζί με βασικά στατιστικά στοιχεία (ερωτηματολόγια στα κράτη μέλη).
Στην περίπτωση των μακροπρόθεσμων αναγκών (ο λόγος του workshop) προτείνουν τον ορισμό δεικτών βάσει δύο μεταβλητών : i) Υποδομές ICT (ICT Infastructure) και ii) "Ανθρώπινο Κεφάλαιο" (Human Capital).

Η πρόταση οδήγησε σε πολλές επεμβάσεις απο τα κράτη μέλη τα οποία ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις (πχ η Ιταλία αναφέρθηκε σε αγορά Cloud Computing υπηρεσιών απο ιδιωτικές εταιρίες και πως η επένδυση αυτή μπορεί να χωρέσει στην προτεινόμενη μεθοδολογία).

Διατυπώθηκε η ανάγκη να αποσαφηνιστούν με ακρίβεια οι όροι back-office και front-office (παράμετροι που εξετάζει η νέα μεθοδολογία) ενώ η γενικότερη παραδοχή ήταν οτι η έννοια του back-office θα πρέπει να ξεκινάει απο την κεντρική κυβέρνηση.

Οι περισσότερες χώρες ακολουθούσαν (αν ακολουθούσαν) κάποιο απο τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα (eReadiness ή EU eBenchmarking) ενώ λίγες είχαν κάνει προσπάθεια να αναπτύξουν τις δικές τους μεθοδολογίες και στατιστικά κριτήρια (Βέλγιο, Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Συμμετείχε μέσω teleconference o Vivek Kundra (CIO at the White House) οπού σημείωσε επιγραμματικά την προσέγγιση των ΗΠΑ για OpenGovernment (OpenData) ενώ σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου στο πάνελ ηταν προσκεκλημένη η Theresa Pardo (Center Director at the Center for Technology in Government at the University at Albany) οπου συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις.

Η τελική πρόταση ήταν να δημιουργηθεί ενα taskforce απο κράτη μέλη ώστε να βοηθήσει στα επόμενα βήματα ενώ ζητήθηκε απο όλα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν έστω και με τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων που αποστέλλονται απο τον OECD ωστα να σχηματιστεί μια πιο πλήρης εικόνα. Το όλο workshop αποτέλεσε ένα έναυσμα για συζητήσεις παρά μια ολοκληρωμένη πρόταση για egov indicators.
Σχετικοί σύνδεσμοι και μια αναφορά στα αγγλικά παρέχονται στον ακόλουθο σύνδεσμο https://docs.google.com/Doc?docid=0AdKoAjEYGhdbZGNqYmJ2Y3BfMTM2YzZoMnpxY2c&hl=en .