Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

πρώτη συνεδρίαση των συντελεστών του digitalgreece2020


Την πρώτη τους κοινή συνεδρίαση είχαν χθες Τετάρτη 3 Νοεμβρίου η Οργανωτική Επιτροπή, η Επιτροπή Στρατηγικής, οι Συντονιστές και οι Τεχνικοί Υπεύθυνοι των Ομάδων Εργασίας στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Στόχος της συνεδρίασης αυτής ήταν η ενημέρωση, ο συντονισμός των εργασιών του Φόρουμ για την Ψηφιακή Ελλάδα 2020 (www.digitalgreece2020.gr) και ο πρώτος σχεδιασμός άμεσων δράσεων.


Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθ. κ. Σ. Κάτσικα ο οποίος αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα πρώτα οργανωτικά βήματα που έχουν γίνει και δήλωσε:
«Περιμένουμε τις προτάσεις και τα συμπεράσματα του Φόρουμ για να τις υλοποιήσουμε και να τις αξιοποιήσουμε για να σχεδιάσουμε καλύτερες πολιτικές ούτως ώστε η Ελλάδα να πάψει να συγκαταλέγεται στους τελευταίους της Ψηφιακής Ατζέντας αλλά στους πρώτους»
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Δρ. Λ. Κανέλλος σημείωσε πως η Ανεξάρτητη Αρχή έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια αυτή,  μία προσπάθεια η οποία είναι αναγκαία, όπως είπε, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ένα εθνικό σχέδιο στρατηγικής ευρυζωνικότητας.
Τον λόγο μετά πήρε ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Θ. Καρούνος ο οποίος δήλωσε πως το Φόρουμ για την Ψηφιακή Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση «γιατί πρέπει να διατυπώσουμε εκείνες τις προτάσεις που θα είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία του νέου αναπτυξιακού περιβάλλοντος της χώρας». Τόνισε την σημασία της συμμετοχής, της συλλογικής δουλειάς, της κινητοποίησης όλων των ενδιαφερομένων, των ανθρώπων του χώρου της αγοράς, των επιστημόνων, των ερευνητών και της κοινωνίας των πολιτών.
Κλείνοντας ο κ. Καρούνος περιέγραψε τα βασικά χρονικά ορόσημα του πρώτου έτους λειτουργίας του Φόρουμ. Στις 15/12/2010 θα πρέπει κάθε Ομάδα Εργασίας να καταθέσει 3 προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμων δράσεων ενώ στις 31/1/2011 θα έχουν κατατεθεί τα αρχικά κείμενα πολιτικής τα οποία θα λάβουν την τελική τους μορφή μετά από δημόσια διαβούλευση στις 30/4/2011. Το πρώτο έτος λειτουργίας της Ψηφιακής Ελλάδας 2020 θα λήξει στις 15/6/2011 με την παρουσίαση των συμπερασμάτων, προτάσεων και κειμένων πολιτικής  του πρώτου κύκλου.
Στην συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι Συντονιστές των Ομάδων Εργασίας οι οποίοι περιέγραψαν το πλαίσιο δουλειάς στο οποίο θα κινηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, σημείωσαν τις δυσκολίες αλλά και τις προοπτικές των ομάδων τους και πρόσθεσαν την οπτική τους στην θεματική ανάπτυξη του αντικειμένου τους. Οι ομιλίες άνοιξαν με την παρουσίαση του κ. Γ. Χαραλαμπίδη από την Ομάδα Δημόσια Διοίκηση και Κοινωνία και συνεχίστηκαν με τον κ. Κ. Λαμπρινουδάκη από την Ομάδα Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, τον κ. Σ. Ντάκο από την Ομάδα e-Επιχειρηματικότητα, τον κ. Κ. Κοσκινά από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Ενσωμάτωσης και Ψηφιακού Αλφαβητισμού και τον κ. Ι. Τόμκο από την Ομάδα Δικτύων Νέας Γενιάς. Τον Συντονιστή της Ομάδας Έρευνας-Παιδείας-Καινοτομίας κ. Ευ. Χρήστου εκπροσώπησε η κ. Α. Πραγιάτη μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, λόγω ανηλειμμένων υποχρεώσεων του πρώτου, ενώ η Ομάδας Διαλειτουργικότητας, Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και Ανοικτού Περιεχομένου και Δεδομένων εκπροσωπήθηκε από τον προσωρινό συντονιστή της  κ. Σπ. Αθανασίου. Υπενθυμίζεται πως η Ομάδα αυτή θα επιλέξει Συντονιστή με δικές της εσωτερικές διαδικασίες.
Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των συντονιστών έγινε ανοιχτή συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες σχετικά με τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις προτεραιότητες του Φόρουμ για την Ψηφιακή Ελλάδα. Η Οργανωτική Επιτροπή σημείωσε τις όλες παρατηρήσεις που έγιναν τις οποίες θα μελετήσει άμεσα.
Τέλος η Οργανωτική Επιτροπή ανακοινώσει πως ως Συντονιστής στην Ομάδα Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνίας αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης και ως Τεχνικοί Υπεύθυνοι η κ. Δ. Τσολακάκη, ο κ. Α. Μπέρλερ και ο κ. Καραβασίλης ενώ στην Ομάδα Ομάδας Διαλειτουργικότητας, Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και Ανοικτού Περιεχομένου και Δεδομένων ως Τεχνικοί Υπεύθυνοι ορίζονται οι κ. Α. Φέρτη και η κ. Β. Μπαντή-Μαρκούτη.
Tα βίντεο ολόκληρης της χθεσινής συνεδρίασης βρίσκονται στο κανάλι του adslgr.com στο youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου