Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Δύο μήνες geodata.gov.gr

Το geodata.gov.gr σύντομα συμπληρώνει τους 2 πρώτους μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας του. Τι συνέβη σε αυτούς τους πρώτους μήνες; Ποια ήταν η αποδοχή του κοινού; Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε μια σταχυολόγηση των σημαντικότερων συμπερασμάτων και αναφορών στο Διαδίκτυο.

  • Επισκεψιμότητα: Έχουμε δεχθεί πάνω από 65.000 επισκέπτες, που προέρχονται από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα αρχεία που φιλοξενούμε έχουν μεταφορτωθεί περισσότερες από 14.000 φορές (όγκος 2,7TB).
  • Διαθεσιμότητα: Το geodata.gov.gr δεν ήταν διαθέσιμο για συνολικά 90 λεπτά σε αυτούς τους 2 μήνες.
  • Συμμετοχή: Περισσότεροι από 20 συμπολίτες μας έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να συνεισφέρουν ενεργά στην επεξεργασία και καθαρισμό των δεδομένων. Έχουμε δεχθεί αρκετά ανώνυμα και επώνυμα αιτήματα από δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να διαθέσουμε τα δεδομένα των υπηρεσιών τους ανοικτά.
  • Σχόλια και αναγνώριση: Η ύπαρξη του geodata.gov.gr δημοσιεύτηκε στα περισσότερα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της χώρας, σε blogs και σε διεθνείς διαδικτυακές πύλες. Ο αντίκτυπος είναι παραπάνω από ενθαρρυντικός. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται για την πρωτοπορία και την καινοτομία της σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικά:
    • Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 8 χώρες σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν ανοικτά δεδομένα, μεταξύ των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας, κτλ. Μπορείτε να δείτε τον χάρτη στο www.data.gov/community.
    • Η Ιταλική έκδοση του Wired φιλοξενεί άρθρο στο οποίο η Ελλάδα αναφέρεται ως υπόδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες στον κόσμο. Επί λέξη: "παρά την κρίση - ή ίσως ακριβώς λόγω της κρίσης και προσπαθώντας να βγει από αυτήν το συντομότερο δυνατό - η Κυβέρνηση σθεναρά αποφάσισε να επενδύσει χρόνο και πόρους σε ένα έργο για την κοινοχρησία γεωχωρικών δεδομένων.. Είναι ένα καλό μάθημα για μια χώρα σαν τη δική μας (σημ. μετφρ. Ιταλία) η οποία αποφάσισε να αναστείλει κάθε επένδυση στην καινοτομία..."
    • Το geodata.gov.gr δημοσιεύτηκε ως παράδειγμα καλής πρακτικής στο διαδικτυακό τόπο ePractice.eu.

Οι στόχοι μας για τους επόμενους μήνες είναι να εμπλουτίσουμε το geodata.gov.gr με περισσότερα δεδομένα, να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες προς τους πολίτες και να ξεκινήσουμε την διόρθωση των δεδομένων της δημόσιας διοίκησης με τη συμμετοχή όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου